پرش به محتوا

شبکه یک

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

نسخه‌ای که می‌بینید، نسخهٔ فعلی این صفحه است که توسط Rayanjan (بحث | مشارکت‌ها) در تاریخ ۲۱ دسامبر ۲۰۲۴، ساعت ۱۲:۵۷ ویرایش شده است. آدرس فعلی این صفحه، پیوند دائمی این نسخه را نشان می‌دهد.

(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
شبکه یک
کشورایران
گستره پخشبین‌المللی
شبکهشبکه یک سیما
شعار تبلیغاتیشبکه یک، شبکهٔ هر ایرانی
ستادتهران
برنامه‌سازی
زبان(ها)فارسی
فرمت تصویر۱۶:۹ (۵۷۶آی، SDTV)
۱۶:۹ (۱۰۸۰پی، HDTV)
مالکیت
مالکسازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران
تاریخچه
راه‌اندازی‌شده۱۱ مهر ۱۳۳۷ (۶۶ سال پیش)
نام‌های پیشینتلویزیون ملی ایران
پیوندها
وبگاه
دسترسی
زمینی
ایستگاه جماران (تهران)CH37 UHF دیجیتال
ایستگاه جماران (تهران)CH31 UHF دیجیتال (HD HEVC)
ماهواره‌ای
بدر ۸۱۱۹۰۰/عمودی/۲۷۵۰۰
بدر ۸۱۱۸۸۱/افقی/۲۷۵۰۰
بدر ۸۱۲۲۶۵/افقی/۳۰۰۰۰/HD HEVC
اینتل‌ست ۳۹۱۱۵۵۵/عمودی/۳۰۰۰۰
رسانه جاری
تلویزیونپخش آنلاین شبکه ۱ سیما

شبکهٔ یک یا شبکهٔ ملی یکی از شبکه‌های تلویزیونی دولتی کشور ایران است که در مجموعهٔ سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران مدیریت می‌شود. این شبکه که از طرف مسئولان اجرائی‌اَش با نام شبکهٔ ملی نیز یاد می‌شود، اولین رسانهٔ تصویری فارسی‌زبان در جهان است. پخشِ برنامه‌های شبکه با فرمت HD و کدک HEVC نیز از گیرَنده‌های زمینی و ماهواره‌ای از ۹ آذر ۱۳۹۹ آغاز شد. [۱]

درباره

[ویرایش]

این شبکه در ۱۱ مهر ۱۳۳۷ با نام تلویزیون ملی ایران شروع به کار کرد. در آن زمان این شبکه به عنوانِ بخشی از رادیو تلویزیون ملی ایران فعالیت می‌کرد.

با سفر محمدرضا پهلوی به فرانسه و طیِ قراردادی با ژاک شیراک نخست‌وزیر وقت فرانسه، ایران سیستم رنگی سکام را از این کشور خرید و در ۵ بهمن ۱۳۵۰ شبکه یک سیما افتتاح شد. در سال ۱۳۵۴، این شبکه پخشِ برنامه‌هایش به صورت رنگی را آغاز کرد.

پس از انقلاب اسلامی ایران نام این شبکه از تلویزیون ملی به نام فعلی‌اَش تغییر کرد. از سال‌های میانی دههٔ ۱۳۸۰ شمسی از این شبکه با نام شبکه ملی نیز یاد می‌شود.

در دورانِ مدیریت علی لاریجانی بر صدا و سیما این شبکه سیستم پخش رنگی خود را از سکام به پال تغییر داد.

از ۱۴ تیر ۱۳۹۷ تا تاریخ ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۱ مجید زین‌العابدین مدیریت این شبکه را بر عهده داشت. شبکه اول سیما در ۹ آذر ۱۳۹۹ به مناسبت شصت و دومین سالگرد تأسیس شبکه و اچ دی سازی آن، هویت بصری و گرافیک شبکه را بروزرسانی کرد. از ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۱ میثم مرادی بیناباج با حکم معاون جدید سیما محسن برمهانی به عنوان مدیر شبکه یک منصوب شد. میثم مرادی بیناباج پیش از این در حوزه هنری مشغول بوده‌است.

گسترهٔ پخش

[ویرایش]

این شبکه هم‌اکنون توسط ۲ ماهوارهٔ اینتل‌ست ۳۹ و بدر ۵ در ایران و بخش‌هایی از آسیا قابل دریافت است. همچنین این شبکه توسط صدها ایستگاه رله در سراسر ایران قابل دریافت است. این شبکه از طریق شبکه‌های تلویزیون کابلی در افغانستان نیز قابل دریافت است.

گروه‌های برنامه‌ساز

[ویرایش]

این شبکه محتوایی سیاسی اجتماعی فرهنگی دارد. بخش‌های خبری، یکی از مهم‌ترین برنامه‌های این شبکه هستند. بخش‌های خبری اصلی شبکه اول در ساعت‌های ۸ بامداد، ۱۴ و ۲۱ پخش می‌شوند.

برنامه‌های تاک‌شو و ترکیبی

[ویرایش]

برنامه‌های امروز هنوز تموم نشده، امروزی‌ها، فرمول یک، ثریا، این شب‌ها، سیمای خانواده، صبح بخیر ایران، آفتاب شرقی، پایش، حرف حساب و ورزش و مردم از جمله برنامه‌های شبکه یک سیما می‌باشند.

گروه فیلم و سریال

[ویرایش]

این گروه که قدیمی‌ترین گروه سریال‌ساز تلویزیون بود، به تهیه انواع مجموعه‌های طنز، اجتماعی، درام‌های خانوادگی و فیلم‌های تلویزیونی می‌پرداخت. تولید مجموعه‌های مناسبتی در تعطیلات عید نوروز، ماه رمضان و ماه محرم از دیگر وظایف این گروه بود. از سال ۱۴۰۲ در پی تغییر تشکیلات سریال سازی، گروه فیلم و سریال این شبکه، از چارت برنامه‌سازی تلویزیون حذف شد. با تغییرات رخ‌داده، شبکه یک محصولات تولید شده در سیمافیلم که متولی اصلی تولید سریال در صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران به‌شمار می‌رود را پخش می‌کند.

از مهمترین کارگردانان تلویزیون ایران نظیر سیروس مقدم، حسن فتحی، محمدحسین لطیفی و سعید آقاخانی نیز سابقه ساخت چندین سریال برای این شبکه را دارا هستند. در دهه ۷۰ این شبکه با پخش سریال‌هایی چون روزی روزگاری و مردان آنجلس توانست مخاطبان فراوانی را پای این شبکه بنشاند، در دهه ۸۰ نیز سریال‌های پرطرفداری چون خواب و بیدار، شب دهم، مدار صفر درجه، کلانتر، در چشم باد، مختارنامه، یوسف پیامبر، سه در چهار و چاردیواری روی آنتن این شبکه رفتند و از مهمترین آثار شبکه یک در دهه ۹۰ می‌توان به پایتخت، میکائیل، سقوط یک فرشته، زیر پای مادر، پشت بام تهران نون خ، و دودکش اشاره کرد.

رویدادها

[ویرایش]

هک صدا و سیما

[ویرایش]

روز پنج‌شنبه ۷ بهمن ۱۴۰۰ رسانه‌های ایران از هک شدن چند شبکه صدا و سیمای جمهوری اسلامی از جمله شبکه یک سیما خبر دادند که برای لحظاتی تصاویری از مریم رجوی و مسعود رجوی از رهبران سازمان مجاهدین خلق و تصویری از سید علی خامنه‌ای با ضربدر قرمز که روی آن شعار «مرگ بر خامنه‌ای، درود بر رجوی» دیده می‌شد، همراه با صدای مردی که شعار می‌داد «درود بر رجوی، مرگ بر خامنه‌ای» به مدت ۱۰ ثانیه پخش شد.[۲][۳][۴][۵]

ادغام بخش خبری

[ویرایش]

به گفته حسن عابدینی سرپرست خبرگزاری صدا و سیما در طرح هم‌افزایی در صدا و سیما از ۱۵ اسفند ۱۴۰۰ بخش‌های خبری ساعت ۸، ۱۴ و ۲۱ شبکه یک سیما هم‌زمان از شبکه خبر و شبکه یک پخش می‌شوند. همچنین بخش خبری ساعت ۱۹ نیز از شبکه یک سیما حذف و در شبکه خبر ادغام شد.[۶][۷][۸]

مدیران کنونی شبکه

[ویرایش]
  1. میثم مرادی بیناباج (مدیر شبکه)
  2. پژمان محمدی (قائم مقام شبکه)
  3. مجید خواجه نژاد (مدیر پخش)
  4. محمد شهبازی (مدیر تامین برنامه)
  5. امین سردارآبادی (مدیر گروه دانش و اقتصاد)
  6. محسن فراهانی [۹] (مدیر گروه اجتماعی)
  7. علی عبداللهی (مدیر امور مالی و اداری)
  8. جواد اسناوندی (مدیر تولید و فنی)
  9. مجید نوروزی (مدیر طرح و برنامه)
  10. عمران صاحب جمعیان ( مدیر گروه معارف اسلامی )
  11. خدیجه احمدمهرابی (مدیر اطلاعات و برنامه‌ریزی)
  12. حسین جودوی منبع (مدیر گروه فرهنگ ، هنر ، تاریخ)
  13. محمد علیزاده قمصری 10(مدیر آرشیو)

لوگوها

[ویرایش]

نشان شبکه یک سیما بخشی از نشان رسمی سازمان صدا و سیما است که از سال‌های ۷۲ در پخش شبکه به عنوان علامت یا نماد تصویری شبکه معرفی شد. این نشان از دو شکل مربع، در بخش بیرونی و دایره در بخش درونی تشکیل شده‌است. رنگ نشان‌واره نیز آبی فیروزه‌ای (رنگ آبی) است که در کاشی‌کاری و معماری ایران کاربرد فراوانی داشته‌است.[۱۱]

جستارهای وابسته

[ویرایش]

منابع

[ویرایش]
  1. «۹ آذر، پخش هفت شبکه صدا و سیما با کیفیت HD». سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران. ۲۷ آبان ۱۳۹۹. بایگانی‌شده از اصلی در ۲۰ ژانویه ۲۰۲۲. دریافت‌شده در ۲ آذر ۱۳۹۹.
  2. حمله سایبری به شبکه‌های رادیو و تلویزیونی جمهوری اسلامی با شعار «مرگ بر خامنه‌ای»؛ مقام صداوسیما: «فوق‌العاده پیچیده» بود
  3. هک چند شبکه رادیو و تلویزیونی جمهوری اسلامی هم‌زمان با پخش تصاویر رهبران مجاهدین خلق
  4. Exiled Iran opposition claims state TV hacking
  5. Iran State TV Hacked with Graphic Calling for Khamenei’s Death
  6. «تغییر و تحول در پخش اخبار صداوسیما بخش‌های خبری تلویزیون ادغام می‌شوند؟». خبرگزاری ایلنا. ۱۷ اسفند ۱۴۰۰.
  7. «ادغام بخش‌های خبری شبکه یک و شبکه خبر». جهان نیوز. ۱۷ اسفند ۱۴۰۰.
  8. «حسن عابدینی به مهر توضیح داد؛ بخش خبری «۲۲:۳۰» حذف شد. ادامه حذف و ادغام در اخبار صداوسیما». خبرگزاری مهر. ۱۷ اسفند ۱۴۰۰.
  9. محسن فراهانی[پیوند مرده]
  10. "ویدئویی از پخش برنامه راز بقا در دهه ۷۰ شمسی". Retrieved 10 Dec 2015.
  11. «شبکه اول سیما». پایگاه اطلاع‌رسانی شبکه اول سیما. بایگانی‌شده از اصلی در ۱۶ فوریه ۲۰۰۹.

۱۱. <<حذف "خبر ۱۹" از شبکه یک و کوچ به شبکه خبر>>. خبرگزاری تسنیم. ۰۹-۰۳-۲۰۲۲ دریافت شده در ۰۹-۰۳-۲۰۲۲

پیوند به بیرون

[ویرایش]