Μετάβαση στο περιεχόμενο

Amur (εταιρία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από UamZ)
Amur (εταιρία)
Νομική μορφήclosed joint-stock company
Κλάδοςβιομηχανία αυτοκίνησης
Ίδρυση1967
Διάλυση2010
ΈδραΝοβοουράλσκ
ΠροϊόνταΦορτηγό
ΜητρικήZiL
Commons page Πολυμέσα

Η AMUR (ρωσικά: АМУР - ЗАО Автомобили и моторы Урала) ήταν μια ρωσική εταιρεία, πρώην κατασκευαστής επαγγελματικών οχημάτων, με έδρα το Νοβοουράλσκ, μια κλειστή πόλη στην περιφέρεια Σβερντλόφσκ, Ρωσία.

Πριν από το 2004, η AMUR ονομαζόταν Уральский автомоторный завод (УАМЗ, στα αγγλικά "Ural Automotive Plant" - UamZ).

Η AMUR κήρυξε πτώχευση και διέκοψε τη λειτουργία της το 2012 με όλα τα περιουσιακά στοιχεία να εκποιηθούν.[1]

Το Ural Automotor Factory ιδρύθηκε το 1967 ως μία από τις θυγατρικές της Zavod imeni Likhachova, ευρύτερα γνωστή ως ZiL που υπαγόταν στο Υπουργείο Αυτοκινητοβιομηχανίας της ΕΣΣΔ. Η εταιρία προοριζόταν να επεκτείνει την παραγωγή των ήδη υπάρχοντων φορτηγών της μητρικής της εταιρίας, ενώ επίσης έγινε υπεύθυνη και για αρκετές εξαγωγές στο Ανατολικό Μπλοκ. Μέχρι το 1992, το εργοστάσιο είχε κατακτήσει την παραγωγή οχημάτων ειδικού εξοπλισμού με βάση τα αυθεντικά φορτηγά της μητρικής εταιρίας. Το 1992, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, το εργοστάσιο ιδιωτικοποιήθηκε από το Υπουργείο Αυτοκινητοβιομηχανίας, αποκόπηκε από την ZiL, και αναδιοργανώθηκε σε Joint-Stock Company με την επωνυμία "Ural Automotor Plants " ((RU-)" UAMZ "). Η διοίκηση δεν επέζησε του χωρισμού από τα κεντρικά οικονομικά της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, και το 2002, το εργοστάσιο κήρυξε πτώχευση. Το 2003, η Bank of Northern Treasury (που κατέχει την North Prom Cohen) αγόρασε τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία από την πτώχευση και, το 2004, συνέχισε την αναδιοργάνωση σε CJSC "Ural Automobiles and Motors", με συντομογραφία "AMUR".[2]

Τον Μάιο του 2004, η AMUR και η ινδική Tata Motors συνήψαν σύμβαση για την κατασκευή φορτηγών TATA στο εργοστάσιο. Μαζί, συμπαρήγαγαν δύο μοντέλα Tata 407 και Tata LPT 613 με το όνομα Amur-4346. Οι εταίροι σχεδίαζαν να υπογράψουν 3ετές συμβόλαιο, με την κυκλοφορία έως και 5.000 φορτηγών ετησίως. Όμως το έργο δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Το 2007, η AMUR σχεδίαζε να δημιουργήσει μια κοινή παραγωγή με την κινεζική Geely Automobile, για την παραγωγή μοντέλων της Geely CK και της κινεζικής εταιρείας Great Wall Motors για την παραγωγή SUV ZXAuto Landmark. Οι δοκιμές παραγωγής ξεκίνησαν τον Μάιο του 2007.

Στις αρχές του 2008, η παραγωγή επιβατικών αυτοκινήτων ανεστάλη, με σχέδια για επανέναρξη της παραγωγής τον Αύγουστο του 2008, η AMUR σχεδίαζε να κυκλοφορεί 3.500 μοντέλα SUV ετησίως, αλλά το έργο διακόπηκε.

Στις 16 Ιουλίου 2010, η AMUR και ο Γάλλος κατασκευαστής Renault Trucks συνήψαν κοινοπραξία για την παραγωγή ελαφρών φορτηγών Midlum, στο πλαίσιο της οποίας η παραγωγή θα τοποθετούνταν στις εγκαταστάσεις της AMUR. Στην κοινοπραξία, η AMUR επένδυε εγκαταστάσεις και λειτουργικά κεφάλαια και η Renault Trucks επένδυε την κατασκευαστική της τεχνογνωσία και τεχνολογία.

Δυστυχώς όμως, λόγω των οικονομικών δυσκολίων της Amur, η συνεργασία διακόπηκε με μόνο λίγα οχήματα να έχουν παραχθεί. Έγιναν προσπάθειες μετά η Amur να πουληθεί στην Renault αλλά πάλι χωρίς επιτυχία. Η εταιρία έτσι χρεωκόπησε το 2012, αλλά μπόρεσε να πουληθεί σε νέους αγοραστές, και η παραγωγή συνέχισε, αν και δύσκολα, μέχρι το 2015. Μετά από άσχημες πωλήσεις, η εταιρία χρεωκόπησε πάλι και έκλεισε οριστικά, με το εργοστάσιο να πουλιέται.

Εξωτερικές Αναφορές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]