Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αραβικός τράγος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτή είναι η τρέχουσα έκδοση της σελίδας Αραβικός τράγος, όπως διαμορφώθηκε από τον Apokats (συζήτηση | συνεισφορές) στις 14:14, 10 Νοεμβρίου 2020. Αυτό το URL είναι ένας μόνιμος σύνδεσμος για αυτή την έκδοση της σελίδας.
(διαφ.) ← Παλαιότερη έκδοση | Βλέπε τελευταία έκδοση (διαφ.) | Νεότερη έκδοση → (διαφ.)
Αραβικός τράγος

Κατάσταση διατήρησης
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordats)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Τάξη: Αρτιοδάκτυλα (Artiodactyla)
Οικογένεια: Βοοειδή (Bovidae)
Υποοικογένεια: Αιγώδη (Caprinae)
Γένος: Αραβίτραγος (Arabitragus)
Είδος: A. jayakari
Διώνυμο
Arabitragus jayakari
(Thomas, 1894)

Ο Αραβικός τράγος ή αλλιώς Αραβικό τάρ είναι είδος τάρου (Ασιατικές αίγες), ιθαγενές στην Αραβία. Μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν πως ανήκε στο γένος Hemitragus, όμως γενετικές ενδείξεις απέδειξαν πως ανήκει σε μονοτυπικό γένος.

Ο αραβικός τράγος αποτελεί το μικρότερο είδος τάρου. Είναι γεροδεμένο ζώο με κυρτά προς τα πίσω κέρατα. Τα αρσενικά είναι πιο εύρωστα από τα θηλυκά. Επίσης τα αρσενικά έχουν πιο εντυπωσιακή χαίτη από τα θηλυκά, που εκτείνονται δεξιά κάτω από την πλάτη και αναπτύσσονται περισσότερο με βάση την ηλικία. Στα γηραιότερα αρσενικά το ρύγχος σκουραίνει προς το μαύρο και αποκτούν μαύρη ρίγα στην βάση του ματιού. Όπως τα περισσότερα αιγώδη, έτσι και ο αραβικός τράγος έχει ελαστικές οπλές που τον βοηθούν να κρατάει την ισορροπία του στα απόκρημνα βράχια[2].

Ο αραβικός τράγος συναντάται σε μικρά κοπάδια περιλαμβάνοντας ένα θηλυκό και ένα μικρό. Επίσης συναντάται και σε οικογενειακές ομάδες.Υπάρχουν αναφορές για γεννήσεις καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, και κυήσεις που κρατάνε 140-150 ημέρες. Τρέφεται κυρίως με φύλλα, γρασίδι, θάμνους και φρούτα.

  1. Insall, D. (2008). Arabitragus jayakari. 2008 IUCN Red List of Threatened Species. IUCN 2008. Ανακτήθηκε 5 April 2009. Database entry includes a brief justification of why this species is of endangered.
  2. «Arabian tahr».