Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ουάσινγκτον (πολιτεία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτή είναι μια παλιά έκδοση της σελίδας, όπως διαμορφώθηκε από τον Εὐθυμένης (συζήτηση | συνεισφορές) στις 19:04, 20 Οκτωβρίου 2019. Μπορεί να διαφέρει σημαντικά από την τρέχουσα έκδοση.
Πολιτεία της Ουάσινγκτον
Σημαία Σφραγίδα
Άλλα ονόματα: {{{Άλλα ονόματα}}}
Χάρτης των Ηνωμένων Πολιτειών με την πολιτεία Ουάσινγκτον χρωματισμένη
Επίσημες γλώσσες Καμμιά
Πρωτεύουσα Ολύμπια
Μεγαλύτερη πόλη Σιάτλ
Έκταση  Κατατάσσεται 18 στις ΗΠΑ
 - Σύνολο 184.661[1] km2
 - Πλάτος 400 km
 - Μήκος 580 km
 - % νερό 6,6
 - Γεωγραφικό Πλάτος {{{ΓεωγραφικόΠλάτος}}}
 - Γεωγραφικό Μήκος {{{ΓεωγραφικόΜήκος}}}
Πληθυσμός  Κατατάσσεται 13 στις Ηνωμένες Πολιτείες
 - Σύνολο 7.535.591 (εκτίμηση 2018)[2]
Πυκνότητα 40,8/km2
Κατατάσσεται 25 στις ΗΠΑ
Υψόμετρο  
 - Υψηλότερο σημείο Όρος Ρενιέρ[3], 4.395
{{{ΥψηλότεροΥψομ}}} m
 - Μέσο 520 m
 - Χαμηλότερο σημείο Ειρηνικός Ωκεανός[3], 0 m
Είσοδος στην Ένωση  11 Νοεμβρίου 1889 (42η)
Κυβερνήτης Jay Inslee (Δ)
Αντικυβερνήτης {{{Αντικυβερνήτης}}}
Νομοθετικό Σώμα {{{ΝομοθετικόΣώμα}}}
 - Βουλή των Αντιπροσώπων (ΗΠΑ) {{{Άνωβουλή}}}
 - Γερουσία (ΗΠΑ) {{{Κάτωβουλή}}}
Γερουσιαστές των ΗΠΑ Patty Murray (Δ), Maria Cantwell (Δ)
Aντιπροσωπεία στη Βουλή των ΗΠΑ List
Ζώνη ώρας UTC-8
Συντομεύσεις US-WA

Η πολιτεία της Ουάσινγκτον είναι βορειοδυτική πολιτεία των ΗΠΑ. Έχει έκταση 184.661 τ.χλμ.[1] και πληθυσμό 7.535.591 κατοίκους (εκτίμηση 2018)[2]. Πήρε το όνομά της από τον πρώτο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζωρτζ Ουάσινγκτων. Πρωτεύουσα είναι η Ολύμπια και μεγαλύτερη πόλη το Σιάτλ. Η πολιτεία δεν πρέπει να συγχέεται με την πρωτεύουσα των ΗΠΑ Ουάσινγκτον (Περιφέρεια της Κολούμπια).

Γεωγραφία

Η πολιτεία στα βόρεια συνορεύει με τον Καναδά και συγκεκριμένα την επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας. Ανατολικά συνορεύει με το Αϊντάχο και νότια με το Όρεγκον, όπου ο ποταμός Κολούμπια αποτελεί κατά το μεγαλύτερο μέρος ένα φυσικό σύνορο. Στα δυτικά βρέχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Την πολιτεία χωρίζει στη μέση η οροσειρά Κασκέιντ Ρέιντζ. Δυτικά της οροσειράς το κλίμα επηρεάζεται από τον ωκεανό, είναι σχετικά ήπιο με υγρούς χειμώνες και ξηρά καλοκαίρια. Εκεί αναπτύσσονται πυκνά δάση κωνοφόρων. Αντίθετα το κλίμα στα ανατολικά της οροσειράς είναι ξηρό και υπάρχουν στέπες ή και εντελώς έρημες περιοχές. Στην οροσειρά Κασκέιντ βρίσκονται και αρκετά ηφαίστεια. Στο βορειοδυτικό άκρο της πολιτείας σχηματίζεται ο στενός κόλπος Πάτζετ Σάουντ, μέσα στον οποίο υπάρχουν και αρκετά νησιά. Στις ακτές του βρίσκονται οι πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές και τα μεγάλα αστικά κέντρα της πολιτείας. Το τμήμα γης ανάμεσα στον Ειρηνικό Ωκεανό και τον Πάτζετ Σάουντ λέγεται χερσόνησος Ολίμπικ κι εκεί βρίσκεται η ομώνυμη οροσειρά και το εθνικό πάρκο Ολίμπικ, που έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως φυσικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Ιστορία

Πριν την άφιξη των Ευρωπαίων στην περιοχή ζούσαν πολλές φυλές ιθαγενών, η κάθε μία με το δικό της ξεχωριστό πολιτισμό. Ο πρώτος Ευρωπαίος που έφτασε στην περιοχή ήταν ο Ισπανός Don Bruno de Heceta το 1775. Το 1819 η Ισπανία παραχώρησε την κυριότητα της περιοχής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Βρετανία επίσης τη διεκδικούσε, μέχρι το 1846, οπότε και πέρασε οριστικά στις ΗΠΑ μέσω της συνθήκης του Όρεγκον. Έγινε η 42η πολιτεία στις 11 Νοεμβρίου 1889.

Οικονομία

Το ακαθάριστο προϊόν της πολιτείας για το 2005 ήταν 268,5 δισ. δολάρια, που την κατατάσσουν 14η στη χώρα.[4] Μεγάλο μερίδιο έχει η αεροναυπηγική και η βιομηχανική παραγωγή της Μπόινγκ. Άλλοι σημαντικοί τομείς είναι η παραγωγή λογισμικού (Microsoft, Amazon.com, Nintendo of America), ηλεκτρονικά, βιοτεχνολογία, αλουμίνιο, υλοτομία και προϊόντα ξυλείας, μεταλλεύματα και τουρισμός. Η πολιτεία έχει επίσης σημαντική παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Παραπομπές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι