Μετάβαση στο περιεχόμενο

Παρασκευάς Καρασούλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτή είναι η τρέχουσα έκδοση της σελίδας Παρασκευάς Καρασούλος, όπως διαμορφώθηκε από τον MARKELLOS (συζήτηση | συνεισφορές) στις 20:01, 16 Οκτωβρίου 2024. Αυτό το URL είναι ένας μόνιμος σύνδεσμος για αυτή την έκδοση της σελίδας.
(διαφ.) ← Παλαιότερη έκδοση | Βλέπε τελευταία έκδοση (διαφ.) | Νεότερη έκδοση → (διαφ.)
Παρασκευάς Καρασούλος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Παρασκευάς Καρασούλος (Ελληνικά)
Γέννηση15 Αυγούστου 1962 (1962-08-15) (62 ετών)
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστιχουργός
συγγραφέας
παραγωγός
Περίοδος ακμής1987
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Παρασκευάς Καρασούλος (Αθήνα, 15 Αυγούστου 1962) είναι συγγραφέας, στιχουργός, παραγωγός και  καλλιτεχνικός διευθυντής της εκδοτικής εταιρείας Μικρή Άρκτος[1].

Ο Υμηττός, μια προσφυγική γειτονιά της Αθήνας, πολύ ιδιαίτερη, δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί τον τόπο αναφοράς του: υπήρξε και εξακολουθεί να αποτελεί το κέντρο της ζωής και εργασίας του. Η στιχουργική του παρουσία στην ελληνική δισκογραφία ξεκινά το 1987 με τον κύκλο τραγουδιών του  Το Μαγικό Κλειδί που μελοποίησε ο Στέφανος Κορκολής και ερμήνευσε η Μαρία Δημητριάδη. Οι επόμενοι δύο δίσκοι του, έχουν επίσης την υπογραφή του Στέφανου Κορκολή: το 1988 κυκλοφορεί ο δίσκος Λες κι είσαι νύχτα, με ερμηνευτή τον ίδιο τον συνθέτη, και το 1989 ο δίσκος Παλίρροια με ερμηνεύτρια την  Δήμητρα Γαλάνη.

Το 1991 συνεργάζεται  και πάλι με τη Δήμητρα Γαλάνη στο δίσκο Φως. Ο δίσκος αυτός αποτυπώνει την πρώτη ολοκληρωμένη συνθετική απόπειρα της Δήμητρας Γαλάνη.  

Το 1996 είναι η χρονιά - σταθμός για τον Παρασκευά Καρασούλο. Κυκλοφορεί ο ψηφιακός δίσκος Μικρή πατρίδα[2], ένας κύκλος τραγουδιών σε μουσική Γιώργου Ανδρέου και ερμηνεία Παντελή Θεοχαρίδη, Μόρφως Τσαϊρέλη, Γιώργου Νταλάρα, Αλκίνοου Ιωαννίδη, Ελένης Τσαλιγοπούλου, σηματοδοτώντας και την ιδρυτική πρώτη πράξη  της δισκογραφικής και εκδοτικής του εταιρίας Μικρή Άρκτος. Το τραγούδι Μικρή πατρίδα γίνεται το σήμα κατατεθέν του και ένα από τα διαχρονικότερα και πιο πολυερμηνευμένα ελληνικά τραγούδια των τελευταίων χρόνων, ενώ η Μικρή Άρκτος συνεχίζει έως σήμερα, την  παρουσία της  στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας. Η εταιρεία, διαμορφώνει το  πρωτότυπο και μοναδικό της σήμα, καθώς συμπεριλαμβάνει στις δραστηριότητες της, προτάσεις και παρεμβάσεις σε όλο σχεδόν το εύρος της καλλιτεχνικής δημιουργίας (εκδόσεις βιβλίων, δίσκων, εικαστικές πρωτοβουλίες, θέατρο, μουσικές παραγωγές κλπ), παραμένοντας ανεξάρτητη και αυτοδιαχειριζόμενη από καλλιτέχνες (ο ζωγράφος Ανδρέας Γεωργιάδης,  η  Παρασκευή Γερολυμάτου και ο ίδιος ο δημιουργός, αποτελούν την διευθυντική της ομάδα).

Το 1999 προτείνει  (υπογράφοντας την παραγωγή και καλλιτεχνική επιμέλεια των πρώτων προσωπικών εμφανίσεών του) τον Μάριο Φραγκούλη στο κοινό στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη και ως παραγωγός το δίσκο «Φεγγάρι Ερωτευμένο», όπου και περιλαμβάνεται το τραγούδι «Τον εαυτό του παιδί», σε μουσική του ερμηνευτή και στίχους δικούς του.

Το 2000 εκδίδονται από τη Μικρή Άρκτο τα δύο βιβλία του Μικρή Πατρίδα και Η Στίξη των Ημερών και ένα χρόνο αργότερα ο κύκλος τραγουδιών του Δον Κιχώτες σε μουσική Θοδωρή Οικονόμου και ερμηνεία Μαρίας Δημητριάδη.

Μέσω της καλλιτεχνικής εταιρίας δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς νέους καλλιτέχνες να αναδείξουν το ταλέντο τους με τις Ακροάσεις Δημιουργών και Ερμηνευτών της Μικρής Άρκτου. Οι Ακροάσεις αυτές, δημιουργούν έναν σημαντικό ανεξάρτητο θεσμό, που βοήθησε να αναδειχθούν εξαιρετικοί  καλλιτέχνες όπως η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος, ο Θέμης Καραμουρατίδης, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, ο Μίνως Θεοχάρης, ο Δημήτρης Μαραμής, ο Ζαχαρίας Καρούνης, ο Γιάννης Βασιλόπουλος, ο Σπύρος Παρασκευάκος, η Δήμητρα Σελεμίδου, ο Μιχάλης και ο Παντελής Καλογεράκης, ο Απόστολος Κίτσος κ.α..

ΤΟ 2004 η Μικρή Άρκτος εκδίδει το πρώτο ηλεκτρονικό πολιτιστικό περιοδικό με τίτλο Ηριδανός, ενώ την ίδια χρονιά κυκλοφορεί σε ψηφιακό δίσκο, ο  κύκλος τραγουδιών Ο Κήπος των Ευχών που ερμηνεύει ο Μάριος Φραγκούλης και συνθέτουν ο ίδιος ο ερμηνευτής, ο Στέφανος Κορκολής, ο Θοδωρής Οικονόμου, ο Θέμης Καραμουρατίδης, ο Δημήτρης Μαραμής και ο Θύμιος Παπαδόπουλος.

Το 2007 και για τα επόμενα 2 χρόνια,  αναλαμβάνει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Υμηττού στο Θέατρο Βράχων, όπου και παράλληλα με τις εκδηλώσεις στο χώρο των Βράχων, εγκαινιάζει την ιδέα ενός πρωτότυπου Φεστιβάλ στους δρόμους του Υμηττού[3], που αποκτά μεγάλη φήμη προτείνοντας την επανοικειοποίηση της πόλης και της χαμένης  συλλογικής της ταυτότητας.

Το 2008 η Μικρή Άρκτος συνεργάζεται με την ECM με αποτέλεσμα από την εταιρεία του να κυκλοφορήσουν ψηφιακοί δίσκοι της Ελένης Καραΐνδρου, του Νίκου Κυπουργού και της Σαβίνας Γιαννάτου.

Το 2012 κυκλοφορεί από την Μικρή Άρκτο μια ειδική έκδοση για τα 25 χρόνια παρουσίας του στην δισκογραφία, με 45 επιλεγμένα τραγούδια από τις συνεργασίες του με γενικό τίτλο Τρεις τελείες. Την ίδια χρονιά γράφει το τραγούδι τίτλων της ταινίας Αν[4] του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, σε μουσική και ερμηνεία της Δήμητρας Γαλάνη, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.

Δύο χρόνια αργότερα, το 2014, κυκλοφορεί ο επόμενός του δίσκος Αλλιώς, σε συμπαραγωγή της Μικρής Άρκτου με τη North Knot, στον οποίο υπογράφει ο ίδιος τους στίχους, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Χρυσόστομος Μουράτογλου και ο Jun Miyake τη μουσική και ερμηνεύει η Δήμητρα Γαλάνη.

Το 2015 κάνει το πρώτο του βήμα στο θέατρο, συγγράφοντας το κείμενο και τους στίχους της παιδικής μουσικοθεατρικής παράστασης Ο Ιάσονας και το χρυσόμαλλο δέρας, η οποία ανέβηκε στο θέατρο Badminton σε σκηνοθεσία της Σοφίας Σπυράτου και μουσική του Νίκου Κυπουργού.

Το ίδιο διάστημα κυκλοφορεί από τη Μικρή Άρκτο έναν κύκλο παιδικών τραγουδιών Ποιος μου χάλασε το τραίνο; που συνυπογράφει τους στίχους τους με τον Γιάννη Βασιλόπουλο, διακριθέντα στιχουργό της 4ης Ακρόασης της Μικρής Άρκτου και την μουσική υπογράφει ο Γιώργος Ανδρέου. Στον δίσκο συμμετέχουν οι ερμηνευτές Δήμητρα Σελεμίδου, Κορίνα Λεγάκη, Δημήτρης Βουτσάς, Δήμητρα Γαλάνη και Βασίλης Παπακωνσταντίνου.

Την τελευταία επταετία (2015-2023) έχουν εκδοθεί 4 βιβλία με έργα του (ποίηση και πεζά αφηγήματα- Polaroid και η τρίτομη σειρά Ιστορίες για να μην λείπεις όσο θα λείπεις), ενώ συνεχίζει την εργασία του στο Θέατρο (με τρεις νέες παραστάσεις – παραγωγές για παιδιά: Τα καινούργια ρούχα του Βασιλιά, Η πεντάμορφη και το Τέρας… αλλιώς και Ο Τελευταίος Δράκος του Καλεντρίν).

Το 2023 και για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, ο Παρασκευάς Καρασούλος και η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου, συνδιαμορφώνουν μια καλλιτεχνική πρόταση, έναν διάλογο -ανθολόγιο των τραγουδιών τους με τίτλο Ανάσα μου κι αέρα[5], ξεκινώντας από την Αθήνα και το Αθηναϊκό Καφεθέατρο και συνεχίζοντας με συναυλίες, εμφανίσεις αλλά και την αποτύπωση της παράστασης σε cd. Ερμηνευτές των τραγουδιών τους, τρεις νέοι ερμηνευτές: ο Απόστολος Κίτσος, ο Παναγιώτης Λάμπουρας και ο Θοδωρής Νικολάου.

Το 2024 έχει αναγγελθεί και αναμένεται να κυκλοφορήσει ο νέος κύκλος τραγουδιών του, με τίτλο Της ομορφιάς το άγριο φιλί, με ερμηνευτή τον Θοδωρή Νικολάου και συνδημιουργούς του, καταξιωμένους και νεότερους συνθέτες.

  • Το φίλημα του χρόνου προσωπικός δίσκος της Βούλας Σαββίδη, συμμετοχή σε ένα τραγούδι που μελοποίησε ο Παντελής Θαλασσινός (1992)
  • Τα τραγούδια της νύχτας προσωπικός δίσκος του Κώστα Θωμαϊδη, συμμετοχή σε τρία τραγούδια πάνω σε μουσική Nicola Piovani και Madredeus (1993)
  • Η νύχτα θα το πει προσωπικός δίσκος του Διονύση Τσακνή, συμμετοχή σε ένα τραγούδι που μελοποίησε ο Διονύσης Τσακνής και ερμήνευσε με το Λαυρέντη Μαχαιρίτσα (1996)
  • Φεγγάρι ερωτευμένο (προσωπικός δίσκος του Μάριου Φραγκούλη, ο οποίος επανεκτέλεσε τρία τραγούδια του και μελοποίησε και ερμήνευσε ένα καινούριο) (1999)
  • Η ξένη - CD single (μουσική: Δήμητρα Γαλάνη, ερμηνεία: Τάνια Νασσιμπιάν) (2000)
  • Τα μυστικά του κήπου προσωπικός δίσκος του Νίκου Κυπουργού, ο οποίος μελοποίησε ένα τραγούδι του που ερμήνευσαν η Δήμητρα Γαλάνη και ο Διονύσης Σαββόπουλος (2001)
  • Πες μου θάλασσα προσωπικός δίσκος της Άλκηστις Πρωτοψάλτη, η οποία επανεκτέλεσε ένα τραγούδι του (2002)
  • Θα το μετανιώσεις [14] δίσκος με το soundtack της ομώνυμης ταινίας σε μουσική Δήμητρας Γαλάνη, συμμετοχή σε τρία τραγούδια σε ερμηνεία Τάνιας Τσανακλίδου και Δήμητρας Γαλάνη (2003)
  • Ανεμόπτερο προσωπικός δίσκος του Στέφανου Κορκολή, ο οποίος μελοποίησε ένα τραγούδι του που ερμήνευσε ο Γιώργος Νταλάρας (2004)
  • Μικρή πατρίδα: έκδοση που περιλαμβάνει τους στίχους που έγραψε από το 1987 μέχρι το 2000, ο στιχουργός. (Μικρή Άρκτος, 2000)
  • Η στίξη των ημερών: 45 ποιήματα χαϊκού (Μικρή Άρκτος, 2000)
  • Τρεις τελείες:[15] ειδική έκδοση για τα 25 χρόνια παρουσίας του στην δισκογραφία, με 45 επιλεγμένα τραγούδια από τις συνεργασίες του . Περιλαμβάνει τους στίχους των τραγουδιών του και τα τραγούδια σε τρία cd’s. Εικαστική επιμέλεια έκδοσης: Ανδρέας Γεωργιάδης.(Μικρή Άρκτος, 2012)
  • POLAROID, [16]Ποιήματα Χαϊκού. Τη συλλογή  κοσμούν 5 φωτογραφίες της Λίλας Σωτηρίου. Σχεδιασμός έκδοσης: Ανδρέας Γεωργιάδης. (Μικρή Άρκτος, 2018)
  • Όλα ο άνεμος τα μπορεί[17]- Ιστορίες για να μην λείπεις όσο θα λείπεις (πρώτος τόμος). Οι ιστορίες για να μη λείπεις όσο θα λείπεις, είναι ερωτικά παραμύθια για μεγάλους. Κάθε ιστορία  εικονογραφείται και από διαφορετικό εικαστικό. Στο Όλα ο άνεμος τα μπορεί ο ζωγράφος Δημήτρης  Γιαννέλος, ντύνει με  επτά  πρωτότυπα  έργα του την ιστορία. (Μικρή Άρκτος,  2019)
  • Τα σύννεφα της θλίψης[18]- Ιστορίες για να μην λείπεις όσο θα λείπεις (δεύτερος τόμος). Με δεκαέξι έργα του ζωγράφου Χαρίτωνα Μπεκιάρη. (Μικρή Άρκτος, 2019).
  • Το φιλί του αγαπημένου[19]- Ιστορίες για να μην λείπεις όσο θα λείπεις (τρίτος τόμος). Με δώδεκα πρωτότυπα έργα του ζωγράφου Βασίλη Λιαούρη. (Μικρή Άρκτος, 2022).
  • Ο Ιάσονας και το χρυσόμαλλο δέρας,[20] (Θέατρο Badminton, Αθήνα, 2015 & θέατρο Εγνατία, Θεσσαλονίκη, 2016). Κείμενο – στίχοι τραγουδιών: Παρασκευάς Καρασούλος, σκηνοθεσία: Σοφία Σπυράτου, σκηνικά: Μανώλης Παντελιδάκης, μουσική: Νίκος Κυπουργός. Διανομή: Γιάννης Στάνκογλου, Σαβίνα Γιαννάτου, Μαρίνα Σάττι, Γιώργος Γάλλος, Ζαχαρίας Καρούνης, Ιβάν Σβιτάιλο, κ.α..
  • Τα καινούργια ρούχα του Βασιλιά,[21] (Θέατρο Αλίκη, 2019-2020), Κείμενο: Παρασκευάς Καρασούλος- Νίκανδρος Σαββίδης, στίχοι τραγουδιών: Παρασκευάς Καρασούλος, σκηνοθεσία: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, σκηνικά: Ανδρέας Γεωργιάδης, μουσική: Μιχάλης Καλογεράκης. Διανομή: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Τάσος Παλαντζίδης, Αριέττα Μουτούση, Δανάη Μπάρκα, Λευτέρης Βασιλάκης, Σταύρος Ράγιας, Παντελής Καλογεράκης. Φιλική συμμετοχή: Φοίβος Δεληβοριάς (μέσω βίντεο).
  • Η Πεντάμορφη και το Τέρας… αλλιώς,[22] (Θέατρο Μικρό Παλλάς, 2022 & 2023) . Κείμενο – στίχοι τραγουδιών: Παρασκευάς Καρασούλος, σκηνοθεσία: Σταύρος Ράγιας, σκηνικά - κοστούμια: Ανδρέας Γεωργιάδης, μουσική: Χρίστος Θεοδώρου. Διανομή: Δώρος Δημοσθένους , Βικτωρία Ταγκούλη, Αντώνης Γκρίτσης/ Διονύσης Κλάδης, Μαριάννα Γκούτζιου, Δημοσθένης Ελευθεριάδης, Σταύρος Ράγιας
  • Ο τελευταίος Δράκος του Καλεντρίν (ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, 2023)[23]. Κείμενο – στίχοι τραγουδιών:  Παρασκευάς Καρασούλος , σκηνοθεσία: Σταύρος Ράγιας, σκηνικά – κοστούμια: Ανδρέας Γεωργιάδης, μουσική: Γιώργος Ανδρέου. Διανομή: Γιώργος Καρύδας, Δημήτρης Κουστολίδης, Χριστίνα Αναγνώστου, Χρήστος Γκρόζος, Χριστίνα Σωτηριάδου, Χρήστος Ματσιαρόκος, Χρήστος Ατματζίδης.
  • Ποιος μου χάλασε το τραίνο [24](Μικρή Άρκτος, 2015): 12 μουσικά παραμύθια, που συνυπογράφουν στιχουργικά ο Παρασκευάς Καρασούλος μαζί με το Γιάννη Βασιλόπουλο και μελοποίησε  ο Γιώργος Ανδρέου (σε ένα τραγούδι τη μουσική έγραψε η Δήμητρα Γαλάνη). Ερμηνεύουν: Κορίνα Λεγάκη, Δήμητρα Σελεμίδου και Δημήτρης Βουτσάς. Συμμετέχουν: Δήμητρα Γαλάνη & Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Την έκδοση κοσμούν έργα της ζωγράφου Μαριλίτσα Βλαχάκη.
  • Τα καινούργια ρούχα του βασιλιά [25](Μικρή Άρκτος, 2019): Το κείμενο του θεατρικού έργου των Παρασκευά Καρασούλου και Νίκανδρου Σαββίδη και τα τραγούδια της παράστασης. Οι στίχοι των τραγουδιών είναι του Παρασκευά Καρασούλου, η μουσική του Μιχάλη Καλογεράκη ενώ τα τραγούδια ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Τάσος Παλαντζίδης, Αριέττα  Μουτούση, Δανάη Μπάρκα, Λευτέρης Βασιλάκης, Σταύρος Ράγιας, Παντελής Καλογεράκης. Ένα τραγούδι ερμηνεύει ο Φοίβος Δεληβοριάς.
  • Η Πεντάμορφη και το Τέρας… αλλιώς (Μικρή Άρκτος, 2022): Το κείμενο και τα τραγούδια  της παράστασης. Το κείμενο και τους στίχους υπογράφει ο Παρασκευάς Καρασούλος, τη μουσική των τραγουδιών ο Χρίστος Θεοδώρου. Τα τραγούδια ερμηνεύουν: Δώρος Δημοσθένους, Βικτωρία Ταγκούλη, Αντώνης Γκρίτσης.

Παραπομπές σημειώσεις

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. «ΕΤΑΙΡΙΑ – Βιβλιοnet» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2024. 
  2. Γιώγλου, Θανάσης Γιώγλου (17 Ιανουαρίου 2022). «Τα «συν» και τα «πλην» των Γιώργου Ανδρέου & Παρασκευά Καρασούλου στην ΕΡΤ (1996)». ogdoo.gr. 
  3. «Εκδηλώσεις με Γιορτές στους Δρόμους στον Δήμο Υμηττού». ΤΟ ΒΗΜΑ. 25 Νοεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2024. 
  4. «"Αν..." το soundtrack της ταινίας». in.gr. 6 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2024. 
  5. «Τελευταία παράταση για την παράσταση 'Ανάσα μου και αέρα μου'». Athinorama.gr. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2024. 
  6. Βανδώρου, Καλή (21 Ιουνίου 2013). «ogdoo.gr». 
  7. Βαζούκη, Ευδοκία (27 Ιανουαρίου 2021). «15 τηλεοπτικά soundtracks που άφησαν εποχή». monopoli.gr. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2024. 
  8. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, ΓΕΩΡΓΙΑ (20 Σεπτεμβρίου 2021). «Γιώργος Ανδρέου και Παρασκευάς Καρασούλος μιλούν για τη δική τους "Μικρή Πατρίδα"». News 24/7. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2024. 
  9. Epochi, rizospastis gr | Synchroni (13 Δεκεμβρίου 2001). «rizospastis.gr - Μελωδικοί «Δον Κιχώτες»». ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2024. 
  10. Αγγελικοπουλου, Του Βασιλη (11 Φεβρουαρίου 2003). «Θέατρο – μουσική «Στην ίδια ζωή» με τον Τάσο Αποστόλου». Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (στα greek). Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2024.  C1 control character in |title= at position 8 (βοήθεια)CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  11. «Μάριος Φραγκούλης "Ο κήπος των ευχών"». www.musiccorner.gr. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2024. 
  12. Κρανιώτη, Ιωάννα (4 Φεβρουαρίου 2014). «Εντυπώσεις από την παρουσίαση του νέου δίσκου της Δήμητρας Γαλάνη». monopoli.gr. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2024. 
  13. «Ακούμε το άλμουμ "Ανάσα μου κι αέρα" παρέα με τη Λίνα Νικολακοπούλου και τον Παρασκευά Καρασούλο - Πρόσκληση σε Δίσκο - ΟΙ ΜΠΑΛΑΝΤΕΣ». www.melodia.gr. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2024. 
  14. «Δήμητρα Γαλάνη». ΤΟ ΒΗΜΑ. 24 Νοεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2024. 
  15. «Παρασκευάς Καρασούλος: "Τρεις Τελείες"». in.gr. 17 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2024. 
  16. «TOC BOOKS: Ποιήματα χαϊκού, η Αίτνα και ένα ταξίδι μέσα στη σιωπή». The TOC. 19 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2024. 
  17. Karasoulos, Paraskevas. «ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ: Όλα ο άνεμος τα μπορεί («Ιστορίες για να μην λείπεις όσο θα λείπεις»)». www.tetradia.gr (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2024. 
  18. Πουρνάρα, Μαργαρίτα (29 Δεκεμβρίου 2019). «O Παρασκευάς Καρασούλος μπορεί να διώξει τα σύννεφα της θλίψης». Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (στα greek). Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2024. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  19. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, ΓΕΩΡΓΙΑ (17 Μαρτίου 2022). «Ο Παρασκευάς Καρασούλος, ο Πωλ Γκωγκέν, ένα φιλί και το παιχνίδι των λέξεων». News 24/7. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2024. 
  20. «Ο Ιάσονας και το Χρυσόμαλλο Δέρας | LiFO». www.lifo.gr. 17 Νοεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2024. 
  21. «Είδαμε και προτείνουμε «Τα καινούργια ρούχα του Βασιλιά» | Infokids.gr». www.infokids.gr. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2024. 
  22. ««Η Πεντάμορφη και το Τέρας… αλλιώς» για 2η χρονιά στο Μικρό Παλλάς». in.gr. 5 Δεκεμβρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2024. 
  23. «"Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΔΡΑΚΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΕΝΤΡΙΝ" ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ». www.dipetheserron.gr. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2024. 
  24. Κακολύρη, Ασπασία (10 Μαρτίου 2017). «Δώδεκα μουσικά παραμύθια "ζωντανεύουν" στο Στούντιο E της ΕΡΑ». ertnews.gr. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2024. 
  25. Karasoulos, Paraskevas. «ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ: Τα καινούργια ρούχα του Βασιλιά (Παιδικό βιβλίο- Το θεατρικό κείμενο & cd με τα τραγούδια της παράστασης)». www.tetradia.gr (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2024.