Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σεβάστεια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτή είναι η τρέχουσα έκδοση της σελίδας Σεβάστεια, όπως διαμορφώθηκε από τον UnaToFiAN-1 (συζήτηση | συνεισφορές) στις 16:36, 5 Αυγούστου 2024. Αυτό το URL είναι ένας μόνιμος σύνδεσμος για αυτή την έκδοση της σελίδας.
(διαφ.) ← Παλαιότερη έκδοση | Βλέπε τελευταία έκδοση (διαφ.) | Νεότερη έκδοση → (διαφ.)
Σεβάστεια
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Σεβάστεια
39°45′0″N 37°1′0″E
ΧώραΤουρκία
Διοικητική υπαγωγήΕπαρχία Σεβάστειας
Υψόμετρο1.285 μέτρα
Πληθυσμός365.274 (2022)
Ζώνη ώραςUTC+02:00
UTC+03:00
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Σεβάστεια (τουρκικά: Σίβας, αρμενικά: Սեբաստիա, περσικά: Sebhasd) είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Σίβας στην Τουρκία, ονομαζόμενης ιστορικά ως Μικρή Αρμενία (Lesser Armenia, Փոքր Հայք). Ανήκει στο Διαμέρισμα Κεντρικής Ανατολίας. Σύμφωνα με την τουρκική απογραφή του 2007, ο πληθυσμός της ήταν 300.795. Πριν την Ανταλλαγή πληθυσμών, κατοικούσαν εκεί 1.500 ελληνόφωνοι και τουρκόφωνοι Χριστιανοί Ορθόδοξοι που διατηρούσαν σχολείο και εκκλησία. Υπήρχε επίσης και ανεπτυγμένη αρμενική κοινότητα.Απόγονοι των προσφύγων από την Σεβάστεια,Έλληνες εγκαταστάθηκαν και ζουν στο χωριό Σαβαστειανά στον Ν.Πέλλας και στο χωριό Βατερό Κοζάνης.

Ο Γκιοκ Μεντρεσές (Gök Medrese), ιστορικό μνημείο του 13ου αιώνα, αποτελεί έργο του Έλληνα αρχιτέκτονα Καλογιάννη από το Ικόνιο.[1][2]

Η πόλη, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.278 μέτρων με την ευρεία κοιλάδα του Άλυ ποταμού, είναι μια μέτρια μεγέθους πόλης, εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της περιοχής, παρόλο που η οικονομία παραδοσιακά βασίζεται στη γεωργία.

Με την ανάπτυξη των σιδηροδρόμων, η πόλη απέκτησε νέα οικονομική σημασία ως συμβολή σημαντικών σιδηροδρομικών γραμμών που συνδέουν τις πόλεις Καισάρεια, Σαμψούντα, και Ερζερούμ. Η πόλη συνδέεται αεροπορικώς και με την Κωνσταντινούπολη.

Από την πόλη αυτήν κατάγεται και η Χαντίσε, τραγουδίστρια η οποία συμμετείχε στην Γιουροβίζιον για την Τουρκία, το 2009.

  1. http://eskidergi.cumhuriyet.edu.tr/makale/1290.pdf Αρχειοθετήθηκε 2019-07-13 στο Wayback Machine. (Τουρκικά)
  2. Speros Vryonis (1981). Studies on Byzantium, Seljuks, and Ottomans. σελ. 282. Perhaps the best known of these architects was the Greek from Konya, Kaloyan, who worked on the Ilgin Han in 1267-8 and three years later built the Gök Medrese of Sivas. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Sivas στο Wikimedia Commons
  • Λεξιλογικός ορισμός του Σεβάστεια στο Βικιλεξικό