Μετάβαση στο περιεχόμενο

ICQ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτή είναι η τρέχουσα έκδοση της σελίδας ICQ, όπως διαμορφώθηκε από τον Magioladitis (συζήτηση | συνεισφορές) στις 08:16, 22 Ιουνίου 2024. Αυτό το URL είναι ένας μόνιμος σύνδεσμος για αυτή την έκδοση της σελίδας.
(διαφ.) ← Παλαιότερη έκδοση | Βλέπε τελευταία έκδοση (διαφ.) | Νεότερη έκδοση → (διαφ.)

Η ICQ είναι μια πλατφόρμα ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων και το όνομά της προέρχεται από την αγγλική φράση I seek you (Σε αναζητώ). Αναπτύχθηκε αρχικά από την ισραηλινή εταιρία Mirabilis το 1996. Η εφαρμογή και η υπηρεσία πελάτη ICQ κυκλοφόρησαν αρχικά τον Νοέμβριο του 1996 και είναι δωρεάν διαθέσιμα για λήψη.

  1. Οι λειτουργίες ICQ περιλαμβάνουν μηνύματα ξιφιών εκτός σύνδεσης, συνομιλίες για πολλούς χρήστες, δωρεάν ημερήσια αποστολή μηνυμάτων SMS, επαναφορτιζόμενες μεταφορές αρχείων, ευχετήριες κάρτες, παιχνίδια βίντεο για πολλούς παίκτες και έναν κατάλογο χρηστών που μπορούν να αναζητηθούν. Οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιούν τα emoticons ενώ συζητούν με άλλους χρήστες.
  2. Το ICQ 6 κυκλοφόρησε στις 17 Απριλίου 2007 και πρόσφερε μια ενιαία πλατφόρμα επικοινωνίας που συνδυάζει τις διάφορες επιλογές χρηστών: υπηρεσίες άμεσων μηνυμάτων, δωρεάν SMS από το ICQ σε χελώνες, φωνητικά και καμηλοπαρδάλεις. Οι ήχοι του λογισμικού δημιουργήθηκαν από το Ισραηλινό ψυχεδελικό Infected Mushroom.

Πρόσθετα προϊόντα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ICQ παρέχει σε όλους τους χρήστες πρόσθετες υπηρεσίες και προϊόντα περιεχομένου: 1. ICQ TV - Ένα ηλεκτρονικό περιοδικό βίντεο. Το περιοδικό μεταδίδει περιεχόμενο για εφήβους 24/7. 2. Κάρτα SIM ICQ (μαζί με την United Mobile) - Μια κάρτα SIM που επιτρέπει στους χρήστες που ταξιδεύουν σε όλη την Ευρώπη να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα, ενώ πληρώνουν μια τιμή έκπτωσης. 3. ICQ Game Center - Μία πλατφόρμα παιχνιδιών που επιτρέπει στο χρήστη να παίξει με ή/και εναντίον άλλων χρηστών. Διατίθεται με κλικ σε ένα κουμπί στη λίστα επαφών. 4. ICQ2Go - Μια επιλογή άμεσων μηνυμάτων ιστού για χρήστες που δεν μπορούν να κατεβάσουν το πρόγραμμα στους υπολογιστές τους ή να το χρησιμοποιήσουν στα δίκτυα στα οποία έχουν πρόσβαση (για διάφορους λόγους, όπως περιορισμούς ασφαλείας ή τείχη προστασίας ). Επίσης, οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν και να επιλέξουν τα δικά τους είδωλα για τις σελίδες προφίλ τους. Με αυτό τον τρόπο, μπορούν να προστατεύσουν την ιδιωτικότητά τους.

Οι χρήστες ICQ αναγνωρίζονται και διαχωρίζονται ο ένας από τον άλλο από το UIN ή τους αριθμούς αναγνώρισης χρηστών που διανέμονται σε διαδοχική σειρά. Το UIN επινοήθηκε από τον Mirabilis, ως όνομα χρήστη που ανατέθηκε σε κάθε χρήστη κατά την εγγραφή. Από τους χρήστες ICQ6 μπορούν επίσης να συνδεθούν χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που συσχετίζουν με το UIN τους κατά την αρχική διαδικασία εγγραφής. Σε αντίθεση με άλλα λογισμικά άμεσων μηνυμάτων ή εφαρμογές ιστού, στο ICQ, το μοναδικό μόνιμο χρήστη είναι το UIN, παρόλο που είναι δυνατή η αναζήτηση άλλων χρηστών χρησιμοποιώντας τη σχετική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους ή οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια έχουν δημοσιοποιήσει ενημερώνοντάς τα στο δημόσιο προφίλ του λογαριασμού τους. Από το 2000 οι χρήστες ICQ και AIM μπορούν να προστεθούν ο ένας στον άλλο στη λίστα επαφών τους χωρίς την ανάγκη εξωτερικών πελατών. Ως απάντηση στην κλοπή UIN ή στην πώληση ελκυστικών UIN, η ICQ άρχισε να αποθηκεύει τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχαν προηγουμένως συνδεθεί με UIN. Δεδομένου ότι τέτοιες UIN που κλέβονται μπορεί μερικές φορές να αποκατασταθούν. Αυτό ισχύει μόνο αν (από το 1999 και μετά) έχει εισαχθεί έγκυρη κύρια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο προφίλ χρήστη.

Η ιδρυτική εταιρεία του ICQ, η Mirabilis, ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1996 από πέντε Ισραηλινούς προγραμματιστές: τον Yair Goldfinger, τον Sefi Vigiser, τον Amnon Amir, τον Arik Vardi και τον πατέρα του Arik Yossi Vardi. Η τεχνολογία Mirabilis που αναπτύχθηκε για το ICQ διανεμήθηκε δωρεάν. Η επιτυχία της τεχνολογίας ενθάρρυνε την AOL να εξαγοράσει τον Mirabilis στις 8 Ιουνίου 1998, έναντι 287 εκατομμυρίων δολαρίων προς τα εμπρός και 120 εκατομμυρίων δολαρίων πρόσθετων πληρωμών για τρία χρόνια βάσει των επιδόσεων.

Ιστορικό ανάπτυξης

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ICQ 99a/b οι πρώτες κυκλοφορίες που ήταν ευρέως διαθέσιμες.

  1. Το ICQ 2000 ενσωματώθηκε στις λειτουργίες Notes and Reminder.
  2. Το ICQ 2001 περιελάμβανε την αποθήκευση από την πλευρά του διακομιστή της λίστας επαφών. Αυτό παρείχε συγχρονισμό μεταξύ πολλών υπολογιστών και επιβαλλόμενη λήψη συναίνεσης πριν από την προσθήκη UIN στη λίστα επαφών, παρεμποδίζοντας τους πελάτες να τροποποιήσουν απευθείας την τοπική λίστα επαφών.
  3. Στις 19 Δεκεμβρίου 2002, η AOL Time Warner ανακοίνωσε ότι η ICQ είχε εκδοθεί δίπλωμα ευρεσιτεχνίας Ηνωμένων Πολιτειών για ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων.
  4. Το ICQ 2002 ήταν η τελευταία ολοκληρωτική έκδοση ICQ χωρίς διαφημίσεις.
  5. Το ICQ Pro 2003b ήταν η πρώτη έκδοση ICQ για χρήση της έκδοσης ICQ 10. Ωστόσο, τα ICQ 5 και 5.1 χρησιμοποιούν την έκδοση 9 του πρωτοκόλλου. Τα ICQ 2002 και 2003a χρησιμοποίησαν την έκδοση 8 του πρωτοκόλλου ICQ. Οι παλαιότερες εκδόσεις (ICQ 2001b και όλοι οι πελάτες ICQ πριν από αυτό) χρησιμοποίησαν την έκδοση πρωτοκόλλου ICQ 7.
  6. Το ICQ 4 και αργότερα το ICQ 5 (κυκλοφόρησε τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2005) ήταν αναβαθμίσεις στο ICQ Lite. Μια προσθήκη ήταν το Xtraz, το οποίο προσφέρει παιχνίδια και χαρακτηριστικά που απευθύνονται σε νεότερους χρήστες του Διαδικτύου. Το ICQ Lite ήταν αρχικά μια ιδέα να προσφέρουν στους ελαφρύτερους χρήστες άμεσων μηνυμάτων έναν εναλλακτικό πελάτη, ο οποίος ήταν μικρότερος μεταφορτωτής και λιγότερο πεινασμένος από πόρους για σχετικά αργούς υπολογιστές.
  7. Το ICQ 5 εισήγαγε την υποστήριξη των δερμάτων . Υπάρχουν λίγες επίσημες επιδερμίδες διαθέσιμες για το τρέχον ICQ 5.1 στον επίσημο ιστότοπο. Ωστόσο, έχουν δημιουργηθεί αρκετές δεξαμενές που έχουν δημιουργηθεί από χρήστες για λήψη.
  8. Το ICQ 6 , που κυκλοφόρησε στις 17 Απριλίου 2007, ήταν η πρώτη σημαντική αναβάθμιση από το ICQ 4. Το περιβάλλον εργασίας χρήστη έχει επανασχεδιαστεί χρησιμοποιώντας το Boxely , τον ίδιο μηχανισμό απόδοσης που χρησιμοποιείται στο AIM Triton. Αυτή η αλλαγή προσθέτει νέες λειτουργίες, όπως τη δυνατότητα αποστολής κειμένων άμεσα από τη λίστα επαφών του πελάτη. Το ICQ άρχισε πρόσφατα να αναγκάζει τους χρήστες του v5.1 να αναβαθμίσουν στην έκδοση 6 (και XP). Αυτοί που δεν αναβαθμίζουν θα βρουν την παλαιότερη έκδοση του ICQ που δεν ξεκινά. Παρόλο που η αναβάθμιση στην έκδοση 6 πρέπει να θεωρηθεί θετική, ορισμένοι χρήστες ενδέχεται να διαπιστώσουν ότι στη νέα έκδοση δεν υποστηρίζονται πλέον χρήσιμες λειτουργίες, όπως η αποστολή πολλαπλών αρχείων ταυτόχρονα. Στις αρχές Ιουλίου 2008, η αναβάθμιση του δικτύου ανάγκασαν τους χρήστες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το ICQ 5.1 - οι εφαρμογές που προσδιορίστηκαν ως ICQ 5, όπως η Pidgin , αναγκάστηκαν να αναγνωριστούν ως ICQ 6. Δεν φαίνεται να υπάρχει εναλλακτική λύση για τους χρήστες εκτός από τη χρήση ένα διαφορετικό πρόγραμμα IM ή patching ICQ 5.1 με μια ειδική εφαρμογή.
  9. Το ICQ 7.0 , που κυκλοφόρησε στις 18 Ιανουαρίου 2010. Αυτή η ενημερωμένη έκδοση περιλαμβάνει ενσωμάτωση με το Facebook και άλλους ιστότοπους. Επιτρέπει επίσης προσαρμοσμένη προσωπική κατάσταση παρόμοια με το Windows Live Messenger ( MSN Messenger ). Το ICQ 7.0 δεν υποστηρίζει τα παραδοσιακά κινέζικα σε κανονική εγκατάσταση ή με την προσθήκη ενός πακέτου επίσημων γλωσσών. Αυτό καθιστά δύσκολη την υιοθέτησή του με την καθιερωμένη βάση χρηστών από το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν, όπου η παραδοσιακή κινεζική είναι η επίσημη γλώσσα.
  10. Το ICQ 8 , κυκλοφόρησε στις 5 Φεβρουαρίου 2012 - "Γνωρίστε τη νέα γενιά του ICQ, Απολαύστε δωρεάν κλήσεις βίντεο, μηνύματα και SMS, υποστήριξη κοινωνικών δικτύων και πολλά άλλα".
  11. Το ICQ 10.0 , που κυκλοφόρησε στις 18 Ιανουαρίου 2016. Η νεότερη ενημερωμένη έκδοση είναι 10.0 Build 12393, που κυκλοφόρησε στις 8 Νοεμβρίου 2018.

Απορρήτου και πνευματικά δικαιώματα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την αποδοχή της "Πολιτικής Απορρήτου ICQ" (2011), ένας χρήστης παρέχει όλα τα πνευματικά δικαιώματα στις αναρτημένες πληροφορίες στην ICQ Inc. Λάβετε υπόψη ότι οποιαδήποτε πληροφορία που ενδεχομένως έχετε δημοσιεύσει σε δημόσιο χώρο (Δημόσιος Χώρος) μπορεί να είναι προσβάσιμη από την ICQ ή τρίτους και να χρησιμοποιείται από την ICQ ή από τρίτους. Επομένως, εξετάστε προσεκτικά εάν επιθυμείτε να είναι προσβάσιμες αυτές οι πληροφορίες. Οι δημόσιοι χώροι ενδέχεται να περιλαμβάνουν το προφίλ σας χρήστη (ανάλογα με το επίπεδο των ρυθμίσεων απορρήτου σας) σε οποιαδήποτε ιστολόγια, πίνακες μηνυμάτων, φόρουμ ή παρόμοιες υπηρεσίες που διατίθενται μέσω των υπηρεσιών ICQ.

Πίεση σε εναλλακτικούς πελάτες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η AOL ακολουθούσε μια επιθετική πολιτική όσον αφορά τους εναλλακτικούς ("μη εξουσιοδοτημένους") πελάτες ICQ. Τον Ιούλιο του 2008 εφαρμόστηκαν αλλαγές στους διακομιστές ICQ, προκαλώντας πολλούς ανεπίσημους πελάτες να σταματήσουν να εργάζονται. Αυτοί οι χρήστες έλαβαν επίσημη ειδοποίηση από το "ICQ System". Στις 9 Δεκεμβρίου 2008, έγινε μια άλλη αλλαγή στους διακομιστές ICQ. Οι πελάτες που απέστειλαν τα αναγνωριστικά πελάτη που δεν ταιριάζουν με το ICQ 5.1 ή παραπάνω έπαψαν να λειτουργούν. Στις 29 Δεκεμβρίου 2008, η υπηρεσία Τύπου της ICQ διανέμει μια δήλωση που χαρακτηρίζει τους εναλλακτικούς πελάτες ως επικίνδυνους. Στις 21 Ιανουαρίου 2009, οι διακομιστές ICQ άρχισαν να εμποδίζουν όλους τους ανεπίσημους πελάτες στη Ρωσία και στις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών. Οι χρήστες στη Ρωσία και την Ουκρανία έλαβαν μήνυμα από το UIN 1. Στο icq.com υπάρχει ένα "σημαντικό μήνυμα" για τους ρωσόφωνους χρήστες του ICQ: "ICQ Lite και ICQ 6.5". ("Το ICQ υποστηρίζει μόνο εξουσιοδοτημένες εκδόσεις προγραμμάτων: ICQ Lite και ICQ 6.5."):

  1. Στις 3 Φεβρουαρίου 2009, τα γεγονότα της 21ης Ιανουαρίου έχουν επαναληφθεί.
  2. Στις 27 Δεκεμβρίου 2018, η ICQ ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να υποστηρίζει ανεπίσημους πελάτες, επηρεάζοντας πολλούς χρήστες που προτιμούν ένα μικρό μέγεθος χρησιμοποιώντας Miranda και πελάτες.

Σύγκριση των πελατών άμεσων μηνυμάτων Σύγκριση των πρωτοκόλλων ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων Windows Live Messenger