Το Thor: Ragnarok είναι αμερικανική υπερηρωική ταινία παραγωγής 2017, η οποία βασίζεται στον χαρακτήρα Θορ των Marvel Comics. Η παραγωγή της ταινίας έγινε από τα Marvel Studios και η διανομή από τη Walt Disney Studios Motion Pictures. Αποτελεί συνέχεια των ταινιών Thor (2011) και Thor 2: Σκοτεινός Κόσμος (2013), καθώς και τη 17η ταινία του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel (MCU). Την ταινία σκηνοθέτησε ο Τάικα Γουαϊτίτι, ενώ το σενάριο έγραψαν οι Έρικ Πίρσον και η συγγραφική ομάδα των Κρεγκ Κάιλ και Κρίστοφερ Γιοστ. Σε αυτήν πρωταγωνιστεί ο Κρις Χέμσγουορθ ως Θορ, πλαισιωμένος από τους Τομ Χίντλστον, Κέιτ Μπλάνσετ, Ίντρις Έλμπα, Τζεφ Γκόλντμπλουμ, Τέσσα Τόμπσον, Καρλ Ούρμπαν, Μαρκ Ράφαλο και Άντονι Χόπκινς. Στην ταινία Thor: Ragnarok, ο Θορ πρέπει να δραπετεύσει εγκαίρως από τον εξωγήινο πλανήτη Σακάρ, για να σώσει το Άσγκαρντ από τη Χέλα και το επικείμενο Ράγκναροκ.

Thor: Ragnarok
Κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΤάικα Γουαϊτίτι
ΠαραγωγήΚέβιν Φάιγκι
ΣενάριοΈρικ Πίρσον
Κρεγκ Κάιλ
Κρίστοφερ Γιοστ
Βασισμένο σεΘορ
των Σταν Λι
Λάρι Λίμπερ
Τζακ Κίρμπι
ΠρωταγωνιστέςΚρις Χέμσγουορθ
Τομ Χίντλστον
Κέιτ Μπλάνσετ
Ίντρις Έλμπα
Τζεφ Γκόλντμπλουμ
Τέσσα Τόμπσον
Καρλ Ούρμπαν
Μαρκ Ράφαλο
Άντονι Χόπκινς
ΜουσικήΜαρκ Μάδερσμπο
ΦωτογραφίαΧαβιέρ Αγκιρεσαρόμπε
ΜοντάζΤζόελ Νέγκρον
Ζιν Μπέικερ
ΕνδυματολόγοςMayes C. Rubeo[1]
Εταιρεία παραγωγήςMarvel Studios
ΔιανομήWalt Disney Studios Motion Pictures
Πρώτη προβολή10 Οκτωβρίου 2017 (El Capitan Theatre)
Κυκλοφορία3 Νοεμβρίου 2017 (ΗΠΑ)
Διάρκεια130 λεπτά[2]
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$180 εκατομμύρια[3]
Ακαθάριστα έσοδα$855 εκατομμύρια[3]
ΠροηγείταιThor 2: Σκοτεινός Κόσμος (Thor franchise)
Spider-Man: Η Επιστροφή Στον Τόπο Του (MCU franchise)
ΈπεταιThor: Love and Thunder (Thor franchise)
Black Panther (MCU franchise)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η τρίτη ταινία Thor επιβεβαιώθηκε τον Ιανουάριο του 2014, όταν οι Κάιλ και Γιοστ ξεκίνησαν να δουλεύουν πάνω στο σενάριο. Τον Οκτώβριο επιβεβαιώθηκε η επιστροφή των Χέμσγουορθ και Χίντλστον ενώ, ένα χρόνο αργότερα, ο Γουαϊτίτι ανέλαβε τη σκηνοθεσία όταν ο σκηνοθέτης της ταινίας Thor 2: Σκοτεινός Κόσμος, Άλαν Τέιλορ, επέλεξε να μην επιστρέψει. Ο Ράφαλο εντάχθηκε στο καστ επαναλαμβάνοντας τον ρόλο του ως Hulk από προηγούμενες ταινίες του MCU, κάτι το οποίο επέτρεψε την προσαρμογή στοιχείων από την ιστορία κόμικ του 2006 «Planet Hulk» μέσα στην ταινία. Τον Μάιο του 2016 επιβεβαιώθηκε και το υπόλοιπο καστ της ταινίας, συμπεριλαμβανομένης και της Μπλάνσετ ως Χέλα, με την ανάμειξη του Πίρσον να αποκαλύπτεται τον Ιούλιο, στην αρχή των γυρισμάτων. Τα γυρίσματα, τα οποία ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2016, έλαβαν χώρα στις πόλεις Μπρίσμπεϊν και Σίδνεϊ, ενώ η παραγωγή είχε αποκλειστική χρήση των στούντιο Village Roadshow στο Όξενφορντ.

Η ταινία Thor: Ragnarok έκανε πρεμιέρα στο Λος Άντζελες στις 10 Οκτωβρίου 2017 και κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες των Ηνωμένων Πολιτειών στις 3 Νοεμβρίου 2017, ως μέρος της Φάσης Τρία του MCU. Έλαβε θετικές κριτικές για τις ερμηνείες και τη σκηνοθεσία του Γουαϊτίτι, καθώς επίσης και για τις σκηνές δράσεις, τα οπτικά εφέ, τη μουσική και το χιούμορ της, με πολλούς κριτικούς να τη θεωρούν ως την καλύτερη προσθήκη στο franchise των ταινιών Thor. Είχε έσοδα $855 εκατομμύρια, γινόμενη η ταινία της τριλογίας με τις περισσότερες εισπράξεις και η ένατη ταινία με τις περισσότερες εισπράξεις για το 2017. Μια συνέχεια με τίτλο Thor: Love and Thunder κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2022.

Δύο χρόνια μετά τη μάχη στη Σοκόβια,[α] ο Θορ βρίσκεται αιχμάλωτος του πύρινου δαίμονα Σάρτουρ, ο οποίος του αποκαλύπτει πως ο Όντιν δεν βρίσκεται πλέον στο Άσγκαρντ και του εξηγεί πως όταν εκείνος ενώσει το στέμμα του με την Αιώνια Φλόγα που καίει στο θησαυροφυλάκιο του Όντιν, τότε θα εκπληρωθεί η προφητεία του Ράγκναροκ και το Άσγκαρντ θα καταστραφεί. Ο Θορ απελευθερώνεται, νικάει του Σάρτουρ και παίρνει το στέμμα του, πιστεύοντας πως απέτρεψε το Ράγκναροκ. Επιστρέφει στο Άσγκαρντ όπου ο Χέιμνταλ κρύβεται και ο αδελφός του, Λόκι, παριστάνει τον Όντιν. Αφού τον αποκαλύπτει, τον αναγκάζει να βοηθήσει να βρουν τον πατέρα τους.

Φτάνουν στη Γη όπου, με την καθοδήγηση του Στίβεν Στρέιντζ, εντοπίζουν τον Όντιν στη Νορβηγία. Ο Όντιν, αφού τους εξηγεί πως το Ράγκναροκ είναι αναπόφευκτο και πως ο θάνατός του θα απελευθερώσει το πρωτότοκο παιδί του, τη Χέλα, από μία φυλακή που ο ίδιος τη φυλάκισε χρόνια πριν, πεθαίνει. Ο Θορ και ο Λόκι δεν γνώριζαν την ύπαρξη της Χέλα, η οποία ήταν η αρχηγός των στρατευμάτων του Άσγκαρντ. Μαζί με τον Όντιν κατέκτησαν τα Εννέα Βασίλεια αλλά, όταν εκείνη έγινε υπερβολικά αιμοδιψής και δεν μοιραζόταν το ίδιο ειρηνικό όραμα με τον Όντιν, τη φυλάκισε.

Αμέσως μετά τον θάνατο του Όντιν, η Χέλα εμφανίζεται, καταστρέφει το σφυρί του Θορ και καταδιώκει τα αδέλφια, ενώ προσπαθούν να το σκάσουν μέσω της Μπάιφροστ, αναγκάζοντάς του να χαθούν στο διάστημα. Φτάνοντας στο Άσγκαρντ, σκοτώνει τους Τρεις Πολεμιστές, νικάει τον στρατό και ανασταίνει τους νεκρούς πολεμιστές της, συμπεριλαμβανομένου και του γιγαντιαίου λύκου της, Φένρις. Διορίζει τον Ασγκαρντιανό Σκερτζ ως εκτελεστή της και σχεδιάζει να επεκτείνει την αυτοκρατορία του Άσγκαρντ μέσω της Μπάιφροστ, αλλά ο Χέιμνταλ κλέβει το ξίφος που ελέγχει τη γέφυρα. Στο μεταξύ, ο Θορ προσγειώνεται στον πλανήτη Σακάρ.

Εκεί, μία δουλέμπορος με κωδικό όνομα Σκράπερ 142, τον ακινητοποιεί με έναν δισκίο υποταγής και τον πουλάει ως μονομάχο στον κυβερνήτη του Σακάρ, τον Γκράντμαστερ, με τον οποίο ο Λόκι είναι ήδη φίλος. Ο Θορ αναγνωρίζει πως η 142 είναι Βαλκυρία, μέλος των θρυλικών πολεμιστριών του Άσγκαρντ που σκοτώθηκαν στη μάχη εναντίον της Χέλα αιώνες πριν. Ο Θορ αναγκάζεται να συμμετάσχει στον Αγώνα των Πρωταθλητών, όπου έρχεται αντιμέτωπος με τον φίλο του, Hulk. Με τη χρήση κεραυνών, καταφέρνει να πάρει το πάνω χέρι στη μάχη, αλλά ο Γκράντμαστερ τον σαμποτάρει, εξασφαλίζοντας τη νίκη του Hulk. Βρισκόμενος μετά τον αγώνα στο ίδιο δωμάτιο με τον Hulk, προσπαθεί να πείσει αυτόν και την 142 να τον βοηθήσουν να σώσει το Άσγκαρντ, αλλά μάταια.

Σύντομα δραπετεύει και βρίσκει το Quinjet με το οποίο ήρθε ο Hulk στον Σακάρ, ο οποίος τελικά τον ακολουθεί. Ένα βίντεο της Νατάσα κάνει τον Hulk να επιστρέψει στην ανθρώπινη μορφή του, για πρώτη φορά μετά τη Σοκόβια, ενώ η 142 αποφασίζει να βοηθήσει τον Θορ. Ο Λόκι τους βοηθά να κλέψουν ένα από τα αεροσκάφη του Γκράντμαστερ, ενώ απελευθερώνουν και τους υπόλοιπους μονομάχους οι οποίοι, υποκινούμενοι από δύο εξωγήινους ονόματι Κοργκ και Μικ, ξεκινούν επανάσταση. Ο Λόκι επιχειρεί και πάλι να προδώσει τον Θορ αλλά εκείνος, αναμένοντας τις πράξεις του, τον παγιδεύει με έναν δίσκο υποταγής, αφήνοντάς τον πίσω. Σύντομα, τον βρίσκουν οι υπόλοιποι μονομάχοι.

Οι Θορ, Μπάνερ και 142 δραπετεύουν από τον Σακάρ μέσω μίας σκουληκότρυπας και φτάνουν στο Άσγκαρντ, όπου η Χέλα έχει ξεκινήσει πόλεμο με τον λαό. Ο Hulk νικάει τη Φένρις, ο Λόκι και οι μονομάχοι καταφτάνουν για να βοηθήσουν και ο Σκερτζ, μετανιωμένος για τις πράξεις του, θυσιάζεται για να σώσει τους πολίτες. Ο Θορ στη μάχη εναντίον της Χέλα χάνει το μάτι του και, στη συνέχεια, βλέπει τον Όντιν σε ένα όραμα. Ο Όντιν τον βοηθά να συνειδητοποιήσει πως μόνο το Ράγκναροκ θα σταματήσει τη Χέλα, καθώς είναι πανίσχυρη. Έτσι, ο Θορ στέλνει τον Λόκι να ξεκινήσει το Ράγκναροκ, τοποθετώντας το στέμμα του Σάρτουρ στην Αιώνια Φλόγα. Ο Σάρτουρ αναγεννάται και καταστρέφει το Άσγκαρντ, σκοτώνοντας ταυτόχρονα τη Χέλα. Οι πολίτες, έχοντας επιβιβαστεί στο αεροσκάφος του Γκαντμάστερ, φεύγουν από το Άσγκαρντ εγκαίρως. Ο Θορ συμφιλιώνεται με τον Λόκι και, ως βασιλιάς πια, αποφασίζει να κατευθυνθεί με τον λαό του στη Γη.

Στην πρώτη σκηνή μετά τους τίτλους τέλους, ένα τεράστιο αεροσκάφος τους κόβει τον δρόμο.[β] Στη δεύτερη σκηνή, ο Γκράντμαστερ, έχοντας χάσει τον θρόνο του, έρχεται αντιμέτωπος με τους πρώην υπόδουλους του.

Ηθοποιοί και χαρακτήρες

Επεξεργασία
 
Οι Κέβιν Φάιγκι, Τάικα Γουαϊτίτι και το καστ της ταινίας Thor: Ragnarok στη διεθνή Comic-Con του Σαν Ντιέγκο το 2017.
  • Κρις Χέμσγουορθ ως Θορ:
    Μέλος των Εκδικητών και διάδοχος του θρόνου του Άσγκαρντ, ο οποίος βασίζεται ως χαρακτήρας στην ομώνυμη θεότητα της Σκανδιναβικής μυθολογίας. Τα τελευταία χρόνια, στην προσπάθεια αναζήτησης των Πετραδιών της Αιωνιότητας, δρα μόνος του.[4][6] Ο Χέμσγουορθ, έχοντας ήδη υποδυθεί τον χαρακτήρα τέσσερις φορές, άρχισε να «βαριέται» και ήθελε να πάρει ρίσκα και να πειραματιστεί μαζί του· σε αυτή την ταινία, ο Θορ έχει κοντά μαλλιά, φοράει διαφορετική στολή, το σφυρί του καταστρέφεται[7] και χάνει το ένα του μάτι. Ο σκηνοθέτης Τάικα Γουαϊτίτι πρόσθεσε πως όταν «απογυμνώνεις» τον χαρακτήρα με αυτόν τον τρόπο, του επιτρέπεις να γίνει φυγάς στο τέλος της ταινίας.[8] Επίσης, ο Γουαϊτίτι ήθελε να χρησιμοποιήσει περισσότερο τις κωμικές ικανότητες του Χέμσγουορθ, τις οποίες παρουσίασε στις ταινίες Τρελό Θηριοτροφείο: Η Νέα Γενιά (2015) και Ghostbusters (2016),[9] ενώ αναφέρθηκε στην ερμηνεία του Κερτ Ράσελ στην ταινία Χαμός στην Τσάιναταουν (1986) ως επιρροή για τον χαρακτήρα.[10]
  • Τομ Χίντλστον ως Λόκι:
    Ο θετός αδελφός του Θορ και η νέμεσίς του, ο οποίος βασίζεται στην ομώνυμη θεότητα της Σκανδιναβικής μυθολογίας.[11][12] Ο Χίντλστον βρήκε ενδιαφέρουσα την αλλαγή συμπεριφοράς του Λόκι λέγοντας: «είναι πάντα κατεργάρης. Η ταινία προσπαθεί να βρει νέους τρόπους να τον κάνει να είναι σκανδαλιάρης».[13] Ως ηγέτης του Άσγκαρντ από το τέλος της ταινίας Thor 2: Σκοτεινός Κόσμος (2013), ο Χίντλστον σημείωσε πως «ο Λόκι έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος των προσπαθειών διακυβέρνησής του στον ναρκισσισμό του και στο να αυτοδοξάζεται. Μία όχι και τόσο καλή διακυβέρνηση».[14] Επίσης, πρόσθεσε πως «η πιθανότητα ο Θορ να μην ενδιαφέρεται για εκείνον, τον προβληματίζει... είναι μία ενδιαφέρουσα εξέλιξη».[15]
  • Κέιτ Μπλάνσετ ως Χέλα:
    Η μεγαλύτερη αδελφή του Θορ και Θεά του Θανάτου, η οποία βασίζεται στη θεότητα Χελ της Σκανδιναβικής μυθολογίας.[12][16][17] Εκ παραδρομής, μετά τον θάνατο του Όντιν απελευθερώνεται από τη φυλακή στην οποία ήταν κλεισμένη.[18] Ο σεναριογράφος Έρικ Πίρσον, με την ενθάρρυνση του εκτελεστικού παραγωγού Μπραντ Γουίντερμπαουμ, συμπεριέλαβε σε ένα από τα προσχέδιά του την ιδέα η Χέλα να είναι αδελφή του Θορ, και όχι συγγενής του Λόκι όπως στα κόμικ ή στη Σκανδιναβική μυθολογία. Η απόφαση να προχωρήσουν με αυτό προήλθε από την ανάγκη να υπάρχει μεγαλύτερος αντίκτυπος στην τελική αναμέτρηση της Χέλα με τον Θορ. Κάνοντας αυτή την αλλαγή, ο Πίρσον ένιωσε πως η Χέλα έγινε «αυτό που [αντιπροσωπεύει] το τι σημαίνει να κυβερνάς το Άσγκαρντ, την οικογένεια [του Θορ], το τι του έχουν πει και τι όχι».[19] Η Μπλάνσετ, για την ερμηνεία του ρόλου, άντλησε έμπνευση από την τραγουδίστρια Siouxsie Sioux, καθώς επίσης και από την «πανκ-ροκ εικονογραφία» των δεκαετιών 1970 και 1980. Η «μοναδική, αντισυμβατική κίνηση» της Siouxsie έπαιξε μεγάλο ρόλο στην κίνηση της Χέλα και στον τρόπο που «διοικεί τον χώρο».[20] Η Μπλάνσετ δυσκολευόταν να ενσαρκώσει τον χαρακτήρα όταν φορούσε τη στολή καταγραφής κίνησης αντί την κανονική στολή του χαρακτήρα, γιατί ένιωθε πως το κόσμημα στο κεφάλι της Χέλα αποτελούσε «τεράστιο κομμάτι» της δύναμής της και θα της άρεσε να το φοράει κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.[21] Ο σχεδιασμός του χαρακτήρα ήταν εμπνευσμένος από το κόμικ Thor: God of Thunder του Τζέισον Άαρον, ενώ ο χαρακτήρας του Γκορ που βρίσκεται στο ίδιο κόμικ και έχει την ικανότητα να «δημιουργεί άπειρο αριθμό όπλων», ενέπνευσε μία παρόμοια ικανότητα για τη Χέλα.[22] Για την καλύτερη απόδοση του ρόλου, η Μπλάνσετ συνεργάστηκε με την κασκαντέρ Ζόε Μπελ και τον προσωπικό γυμναστή του Χέμσγουόρθ, Λουκ Ζότσι, ενώ μελέτησε και καποέιρα.[7][18]
  • Ίντρις Έλμπα ως Χέιμνταλ:
    Ο Ασγκαρντιανός πρώην φρουρός της γέφυρας Μπάιφροστ που βλέπει και ακούει τα πάντα, βασισμένος στη μυθολογική θεότητα με το ίδιο όνομα. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Λόκι, αυτοεξορίζεται.[12][23][24] Όταν η Χέλα εισβάλλει στο Άσγκαρντ, βοηθάει τους ευάλωτους πολίτες να κρυφτούν. Περιγράφοντας την ιστορία του χαρακτήρα του Χέιμνταλ στην ταινία, ο Γουίντερμπαουμ είπε: «Από σοφός πολιτικός και φύλακας της πύλης του Άσγκαρντ, έχει γίνει ο σκληρός πολεμιστής-μάγος που ζει στα βουνά και σπάει στο ξύλο τους εχθρούς καθ'όλη τη διάρκεια της ταινίας».[24]
  • Τζεφ Γκόλντμπλουμ ως Γκράντμαστερ:
    Ένας από τους Γηραιούς του Σύμπαντος,[14][25] ο οποίος κυβερνά τον πλανήτη Σακάρ[9] και απολαμβάνει να χειραγωγεί τις κατώτερες μορφές ζωής.[12][26] O Γκόλντμπλουμ περιέγραψε τον χαρακτήρα ως «έναν ηδονιστή, έναν κυνηγό της απόλαυσης, έναν άνθρωπο που απολαμβάνει τη ζωή και γεύεται και μυρίζει». Επίσης, είπε πως ο Γουαϊτίτι τον ενθάρρυνε να αυτοσχεδίαζει, έτσι ώστε να «κάνει [τον χαρακτήρα] δικό του».[27] Ο Γουαϊτίτι εξήγησε πως ο Γκράντμαστερ δεν έχει μπλε δέρμα στην ταινία, όπως στα κόμικ, επειδή ο Γκόλντμπλουμ είχε ήδη υποδυθεί έναν χαρακτήρα μπλε χρώματος στην ταινία Στον Πλανήτη Γη τα Κορίτσια Είναι Εύκολα (1988) και επειδή δεν ήθελε να αποσπαστεί η προσοχή του κοινού από την προσωπικότητα του Γκόλντμπλουμ, λόγω της εμφάνισης του.[28] Ο Γκράντμαστερ είναι ο αδελφός του Συλλέκτη, τον οποίο υποδύθηκε ο Μπενίσιο ντελ Τόρο στην ταινία Φύλακες του Γαλαξία (2014), και ο παραγωγός Κέβιν Φάιγκι εξέφρασε ενδιαφέρον στο να τους δει μαζί σε μία μελλοντική ταινία.[29]
  • Τέσσα Τόμπσον ως Βαλκυρία:
    Μία σκληρή Ασγκαρντιανή έμπορος σκλάβων, η οποία καταναλώνει πολύ αλκοόλ,[9] βασισμένη στο μυθολογικό πλάσμα Μπρούνχιλντ.[30] Κάποτε υπήρξε μέλος των μυθικών πολεμιστριών των Βαλκυριών, αλλά τώρα εργάζεται για τον Γκράντμαστερ χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Σκράπερ 142».[24] Η Τόμπσον είπε πως οι διάφορες εκδοχές του χαρακτήρα στα κόμικ τους «άφησαν μεγάλο περιθώριο» για να δημιουργήσουν την εκδοχή του χαρακτήρα για την ταινία.[22] Ο Γουαϊτίτι σημείωσε: «ήθελα να είμαι σίγουρος πως δεν θα δημιουργούσαμε έναν βαρετό και όμορφο γυναικείο χαρακτήρα»,[31] ενώ ο Φάιγκι δήλωσε πως η Marvel ήθελε να δώσει στον Θορ ένα ερωτικό ενδιαφέρον, το οποίο θα ήταν περισσότερο ίσο μαζί του σε σχέση με αυτό της Τζέιν Φόστερ.[32] Στο αρχικό προσχέδιο του σεναρίου, οι Κρεγκ Κάιλ και Κρίστοφερ Γιοστ είχαν αποδώσει μία πιο ρομαντική σχέση ανάμεσα σε Θορ και Βαλκυρία αλλά, όταν ο Πίρσον άρχισε να δουλεύει πάνω στο σενάριο, αφαίρεσε αυτό το κομμάτι της ιστορίας κι επικεντρώθηκε περισσότερο στον «αμοιβαίο σεβασμό» των δύο χαρακτήρων και στη Βαλκυρία να προσπαθεί να «αντιμετωπίσει το PTSD που είχε. Είναι κάποια η οποία πνίγει τη θλίψη της στο αλκοόλ και απλά σκέφτηκα πως αυτό ήταν κάτι που δεν βλέπουμε συχνά».[19] Η Τόμπσον δήλωσε πως ο χαρακτήρας είναι αμφιφυλόφιλος, κάτι το οποίο βάσισε στη σχέση που έχει ο χαρακτήρας με την Άναμπελ Ριγκς στα κόμικ, κι έπεισε τον Γουαϊτίτι να γυρίσουν μία σκηνή όπου μια γυναίκα βγαίνει από το δωμάτιο της Βαλκυρίας. Η σκηνή αυτή κόπηκε τελικά από την ταινία, καθώς «αποσπούσε την προσοχή» από το σκηνικό της συγκεκριμένης σκηνής.[33] Κατά την προετοιμασία της για τον ρόλο, η Τόμπσον άντλησε έμπνευση από εικόνες της Λίντα Χάμιλτον στον ρόλο της ως Σάρα Κόνορ στην ταινία Εξολοθρευτής 2: Μέρα Κρίσης (1991),[31] ενώ δούλεψε και με τον καθηγητή διαλέκτων, Άντριου Τζακ, για να δημιουργήσει μία Ασγκαρνιανή προφορά που να ακούγεται αρκετά διαφορετική, ώστε να δικαιολογεί και την καταγωγή της αλλά και τα τόσα χρόνια που βρίσκεται μακριά από το Ασγκαρντ.[34] Η Τόμπσον θα εμφανιστεί και σε μελλοντικές ταινίες του MCU.[12][35]
  • Καρλ Ούρμπαν ως Σκερτζ:
    Ασγκαρντιανός πολεμιστής,[12][26] ο οποίος έχει αναλάβει να φρουρεί τη γέφυρα Μπάιφροστ μετά τη φυγή του Χέιμνταλ και επιλέγει να συμμαχήσει με τη Χέλα για να επιβιώσει.[21][23] Ο Ούρμπαν ξύρισε το κεφάλι του και γυμνάστηκε για να «μπει στο πετσί του ρόλου», παρά το γεγονός πως φοράει στολή και το σώμα του δεν φαίνεται.[36] Ο Ούρμπαν είπε πως ο Σκερτζ «κάνει μία συμφωνία με τον διάβολο» και γίνεται «το πρωτοπαλίκαρο της Χέλα. Κάνει τη βρώμικη δουλειά. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνει—αλλά βαραίνει τη συνείδησή του».[23]
  • Μαρκ Ράφαλο ως Μπρους Μπάνερ / Hulk:
    Μέλος των Εκδικητών και ιδιοφυής επιστήμονας, ο οποίος μετά την έκθεσή του σε γ ραδιενέργεια, όταν θυμώνει ή αναστατώνεται, μεταμορφώνεται σε Hulk. Στα δύο χρόνια που έχουν περάσει από την ταινία Εκδικητές: Η Εποχή του Ultron (2015), ως Hulk έχει γίνει επιτυχημένος και δημοφιλής μονομάχος στον Σακάρ,[9][37] έχοντας καταπιέσει την ανθρώπινη μεριά του και παραμένοντας στη μορφή του Hulk όλο αυτό το διάστημα. Έχει αποκτήσει το λεξιλόγιο «ενός νηπίου»,[14] με το επίπεδο της ομιλίας του Hulk να έχει αποτελέσει «μεγάλη συζήτηση» ανάμεσα στον Γουαϊτίτι και τη Marvel, καθώς λάμβανε υπόψη τις μελλοντικές εμφανίσεις του χαρακτήρα.[38] Η ταινία Ragnarok ξεκινά μία ιστορία για τον χαρακτήρα, η οποία συνεχίζεται στις ταινίες Εκδικητές: Ο Πόλεμος της Αιωνιότητας (2018) και Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη (2019).[39] Ο Ράφαλο ένιωσε πως ο Hulk είχε «μια αλαζονεία» στην ταινία και ήταν «περισσότερο χαρακτήρας παρά μια πράσινη μηχανή οργής», όπως ήταν στις ταινίες των Εκδικητών.[9] Όταν ο Ράφαλο ολοκλήρωσε τις σκηνές του, ο Γουαϊτίτι ήταν αυτός που παρείχε επιπρόσθετο υλικό για την καταγραφή κίνησης του Hulk, όποτε αυτό χρειαζόταν.[40]
  • Άντονι Χόπκινς ως Όντιν:
    Βασιλιάς του Άσγκαρντ, πατέρας του Θορ και της Χέλα και θετός πατέρας του Λόκι, βασισμένος στην ομώνυμη θεότητα της Σκανδιναβικής μυθολογίας.[12] Στην ταινία, ο χαρακτήρας είναι εξόριστος στη Γη και, αρχικά, υπήρχε το πλάνο να τον παρουσιάσουν «σαν έναν τρελό» άστεγο στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Ωστόσο, ο Γουαϊτίτι θεώρησε πως αυτό θα ήταν περισσότερο τραγικό παρά αστείο, δεδομένου της επικείμενης σκηνής θανάτου του χαρακτήρα. Έτσι, η σκηνή άλλαξε και μεταφέρθηκε στη Νορβηγία, για να «τιμήσει» το παρελθόν του χαρακτήρα και να είναι πιο αυθεντική στον ρόλο του ως βασιλιά του Άσγκαρντ.[41] Ο Γουαϊτίτι έμεινε έκπληκτος από την ικανότητα αυτοσχεδιασμού του Χόπκινς όταν του ζητήθηκε «να είναι αστείος και, στην πραγματικότητα, να καταστρέψει ό,τι είχε κτίσει στο παρελθόν για τον χαρακτήρα, αναδημιουργώντας τον».[40]

Επιπρόσθετα, οι Ταντανόμπου Ασάνο, Ρέι Στίβενσον και Ζάκαρι Λίβαϊ επανέλαβαν τους ρόλους τους ως Χόγκαν, Βόλσταγκ και Φάντραλ αντίστοιχα, μέλη των Τριών Πολεμιστών.[24][42] Ο Φάιγκι αποκάλεσε την εμφάνισή τους ως ένα «ευγενές τέλος», το οποίο εξυπηρέτησε στην επιβεβαίωση της απειλής που ήταν η Χέλα και του κινδύνου που εγκυμονούσε για τους βασικούς χαρακτήρες.[43] Ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς επαναλαμβάνει τον ρόλο του ως Δρ. Στίβεν Στρέιντζ από την ταινία Doctor Strange (2016), κάνοντας μία σύντομη εμφάνιση.[44] Η Ρέιτσελ Χάους, η οποία έχει συνεργαστεί με τον Γουαϊτίτι σε αρκετές ταινίες του, υποδύεται την Τόπαζ, την επικεφαλής επιβολής του νόμου του Γκράντμαστερ,[21][45] ενώ ο ίδιος ο Γουαϊτίτι ενσαρκώνει τον Κόργκ, έναν μονομάχο με καταγωγή από τον Κρόναν, ο οποίος γίνεται φίλος με τον Θορ. Ο Γουαϊτίτι ερμήνευσε τον ρόλο φορώντας στολή καταγραφής κίνησης, καθώς ο χαρακτήρας είναι φτιαγμένος από πέτρες και, θέλοντας να κάνει κάτι διαφορετικό, έδωσε στον χαρακτήρα απαλή φωνή.[46][47] Για τη φωνή του Κοργκ, βασίστηκε στη φωνή των πολυνήσιων πορτιέρηδων, καθώς επίσης και στη φωνή του φίλου και συχνού συνεργάτη του, Ρις Ντάρμπι.[48][49] Ο Γουαϊτίτι παρείχε επίσης την καταγραφή κίνησης για τον πύρινο δαίμονα, Σάρτουρ, ο οποίος είναι βασισμένος στο μυθολογικό πλάσμα Σαρτρ. Τη φωνή στον χαρακτήρα χαρίζει ο Κλάνσι Μπράουν.[50] Ο συν-δημιουργός των χαρακτήρων Θορ και Hulk, Σταν Λι, κάνει μία κάμεο εμφάνιση ως ο άντρας ο οποίος κόβει τα μαλλιά του Θορ στον Σακάρ.[51] Υπάρχουν επίσης αρκετές άλλες κάμεο εμφανίσεις ηθοποιών σε μία σκηνή, όπου Ασγκαρντιανοί ηθοποιοί ανεβάζουν ένα θεατρικό, βασισμένο στα γεγονότα της ταινίας Σκοτεινός Κόσμος. Στο θεατρικό αυτό, ο Σαμ Νιλ, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Γουαϊτίτι στην ταινία Κυνήγι ανθρώπων (2016), υποδύεται τον Όντιν[52] ο Λουκ Χέμσγουορθ, αδελφός του Κρις, υποδύεται τον Θορ και ο Ματ Ντέιμον υποδύεται τον Λόκι,[53] ενώ η Σαρλότ Νικντάο υποδύεται τη Σιφ.[54] Η Σκάρλετ Γιόχανσον εμφανίζεται μέσα από πλάνα αρχείου της ταινίας Εκδικητές: Η Εποχή του Ultron, ως Νατάσα Ρόμανοφ / Black Widow.[55]

Παραγωγή

Επεξεργασία

Ανάπτυξη

Επεξεργασία

Τον Οκτώβριο του 2013, κατά τη διάρκεια προώθησης της κυκλοφορίας της ταινίας Thor 2: Σκοτεινός Κόσμος, ο Κρις Χέμσγουορθ εξέφρασε την επιθυμία να συνεχίσει να ενσαρκώνει τον Θορ για όσο «το επιθυμεί ο κόσμος», προσθέτοντας πως δεσμευόταν από το συμβόλαιό του για ακόμα μία ταινία Thor και άλλες δύο ταινίες Εκδικητών.[56] Ο παραγωγός Κέβιν Φάιγκι δήλωσε πως η επόμενη ταινία Thor θα φτιαχνόταν από στοιχεία από το τέλος της ταινίας Σκοτεινός Κόσμος.[57] Τον Ιανουάριο του 2014, η Marvel ανακοίνωσε πως οι Κρεγκ Κάιλ και Κρίστοφερ Γιοστ θα έγραφαν το σενάριο για μια τρίτη συνέχεια, με τον Φάιγκι να είναι και πάλι ο παραγωγός[58] και, τον Ιούλιο, σκιαγραφήθηκε η ιστορία της ταινίας.[59] Στα τέλη Οκτωβρίου 2014, ο Φάιγκι ανακοίνωσε πως η ταινία θα είχε τον τίτλο Thor: Ragnarok, με προγραμματισμένη ημερομηνία κυκλοφορίας την 28η Ιουλίου 2017. Οι Χέμσγουορθ και Τομ Χίντλστον θα επέστρεφαν για τους ρόλους τους ως Θορ και Λόκι αντίστοιχα.[4][11] Ο Χέμσγουορθ αμείφθηκε με $15 εκατομμύρια για την ταινία.[60] Ο Φάιγκι πρόσθεσε πως η ταινία θα ήταν «πολύ σημαντική» για τη Φάση Τρία του κινηματογραφικού σύμπαντος της Marvel (MCU),[61] επιβεβαιώνοντας επίσης πως, μέσα στο πλαίσιο της ταινίας, η λέξη Ράγκναροκ σημαίνει «συντέλεια».[62] Ένιωσε πως «από τον τίτλο και μόνο, ο κόσμος [δεν] πρόκειται να καταλάβει περί τίνος πρόκειται».[63]

Τον Φεβρουάριο του 2015, η Marvel μετακίνησε την ημερομηνία κυκλοφορίας της ταινίας για τις 3 Νοεμβρίου 2017.[64] Τον Απρίλιο, ο Φάιγκι ανέμενε να έχει σύντομα στα χέρια του ένα προσχέδιο της ταινίας[65] και, έναν μήνα αργότερα, δήλωσε πως «προς το τέλος του καλοκαιριού» θα ανακοινώνονταν ο σκηνοθέτης, ένας ακόμη σεναριογράφος και περισσότερα μέλη του καστ,[66] με τα γυρίσματα να είναι προγραμματισμένα να ξεκινήσουν τον Ιούνιο του 2016.[67] Ο σκηνοθέτης της ταινίας Σκοτεινός Κόσμος, Άλαν Τέιλορ, εξήγησε πως δεν θα επέστρεφε για τη συνέχεια, δηλώνοντας: «η εμπειρία του να δουλεύω στη Marvel ήταν ιδιαίτερα εξουθενωτική, επειδή ενώ μου είχε δοθεί κάπως το ελεύθερο να κάνω αυτό που θέλω κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, έπειτα [κατά το στάδιο της μετά-παραγωγής] η ταινία μετατράπηκε σε κάτι άλλο. Αυτό είναι κάτι που ελπίζω να μην μου ξανασυμβεί και εύχομαι να μην συμβεί σε κανέναν άλλο».[68] Στην Comic-Con του Σαν Ντιέγκο το 2015, η Τζέιμι Αλεξάντερ είπε πως θα επαναλάμβανε τον ρόλο της ως Σιφ σε «ένα πολύ κομβικό σημείο» της ταινίας.[69][70]

Πιστεύω πως η γενική αίσθηση που προσπαθώ να περάσω στο κοινό κι αυτό που θέλω να πάρει το κοινό μαζί του φεύγοντας από την αίθουσα είναι η αίσθηση της χαράς... Κάποιες φορές σταματούσα και σκεφτόμουν, κάνω μία ταινία κι έχω στη διάθεσή μου τον Θορ και τον Δρ. Στρέιντζ και τον Απίθανο Hulk και τον Λόκι κι ο κάθε χαρακτήρας είναι τόσο παράξενος και διαφορετικός... Στην ταινία Εμφύλιος Πόλεμος είναι απλοί άνθρωποι, άνθρωποι με ανθρώπινα προβλήματα. Εμείς έχουμε πλάσματα και όντα και όλους αυτούς τους πραγματικά διαφορετικούς χαρακτήρες.

—Τάικα Γουαϊτίτι, σκηνοθέτης της ταινίας Thor: Ragnarok[71]

Μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, ο Τάικα Γουαϊτίτι ξεκίνησε συζητήσεις για να σκηνοθετήσει την ταινία Thor: Ragnarok. Στους άλλους υποψήφιους σκηνοθέτες συμπεριλαμβάνονταν οι Ρούμπεν Φλέτσερ, Ρομπ Λέτερμαν και Ρόσον Μάρσαλ Θέρμπερ.[72] Η Ελίζαμπεθ Μπανκς εξέφρασε ενδιαφέρον να παρουσιάσει μία ιδέα που είχε για την ταινία, αλλά τελικά δεν συναντήθηκε ποτέ με τη Marvel για να το κάνει.[73] Η Marvel παρουσίασε στους υποψήφιους σκηνοθέτες «τις δέκα διαφορετικές ιδέες που είχαν για την ταινία», ζητώντας τους να επιστρέψουν με μία πιο καθαρή εικόνα για το τι θα έπρεπε η ταινία να είναι.[74] Ο Γουαϊτίτι δημιούργησε ένα «σύντομο βίντεο για τον τόνο της ταινίας και κάποια αστεία» χρησιμοποιώντας κομμάτια από άλλες ταινίες,[74][75] συμπεριλαμβάνοντας και κομμάτια από την ταινία Χαμός στην Τσάιναταουν.[76] Παρά το γεγονός πως αυτή δεν ήταν μία πρακτική που ενθάρρυνε η εταιρία, η Marvel θεώρησε το βίντεο του Γουαϊτίτι «καταπληκτικό»,[74] ειδικά τη χρήση του τραγουδιού «Immigrant Song» του συγκροτήματος Led Zeppelin ως μουσική υπόκρουση,[77] με τον Φάιγκι να νιώθει πως αυτό «καθόριζε το τι θα έκανε ο Τάικα». Το τραγούδι χρησιμοποιήθηκε αργότερα και στην ταινία, αλλά και για την προώθησή της.[77] Στο γιατί αποφάσισε να επιδιώξει τη σκηνοθεσία της ταινίας μετά τη δήλωσή του το 2012 πως δεν ενδιαφερόταν για «μεγάλου μήκους ταινίες, όπου η τέχνη θυσιάζεται για το κέρδος», ο Γουαϊτίτι είπε πως ένιωσε «σαν φιλοξενούμενος στο σύμπαν της Marvel, αλλά με τη δημιουργική ελευθερία να κάνω αυτό που θέλω».[78] Αργότερα τον Οκτώβριο, διάφορα μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν πως ο Γουαϊτίτι θα ήταν αυτός που θα σκηνοθετούσε τελικά την ταινία.[79][80][81]

Τον ίδιο μήνα, οριστικοποιήθηκε και η συμφωνία του Μαρκ Ράφαλο για την επιστροφή του ως Μπρους Μπάνερ / Hulk,[37] κάτι που επιβεβαιώθηκε δημοσίως λίγο αργότερα.[82] Η τελευταία φορά που ο Hulk εμφανίστηκε σε ταινία ήταν στο τέλος της ταινίας Εκδικητές: Η Εποχή του Ultron, όπου ταξίδευε με το Quinjet και, το αρχικό πλάνο, ήταν να να τον δείξουν να πετάει κοντά στον πλανήτη Κρόνο. Ο Φάιγκι εξήγησε πως τελικά προτίμησαν να μην το κάνουν αυτό και τοποθέτησαν τον χαρακτήρα σε μια τοποθεσία της Γης, αφήνοντας τη μοίρα του αμφίρροπη και διαλύοντας τις φήμες πως μία ταινία βασισμένη στο κόμικ «Planet Hulk» βρισκόταν στο στάδιο της ανάπτυξης καθώς, εκείνη την περίοδο, τα Marvel Studios δεν σχεδίαζαν να προσαρμόσουν τη συγκεκριμένη ιστορία.[83] Σύμφωνα με τον εκτελεστικό παραγωγό, Μπραντ Γουίντερμπαουμ, η ιδέα να συμπεριλάβουν τον Hulk στην ταινία Ragnarok έπεσε πολύ νωρίς στο τραπέζι κατά το στάδιο της ανάπτυξης, όταν η ομάδα παραγωγής κοίταξε την ιστορία του κόμικ «Planet Hulk» και ένιωσε πως θα ήταν «πολύ εύκολο» να ενσωματώσουν τον Hulk μέσα στο franchise του Thor, εξερευνώντας «την ιδέα ενός πλανήτη όπου λάμβαναν χώρα μονομαχίες, κάτι το οποίο θα έφερνε τον Θορ σε δύσκολη θέση. [Αυτή η ιστορία] ήταν μία πολύ ωραία ιδέα για εμάς».[84] Επιπλέον, ο Φάιγκι εξήγησε πως οι αρχικές συζητήσεις ήταν επικεντρωμένες στο να κάνουν «κάτι εντελώς διαφορετικό με τον Θορ» και, εν τέλη, αυτό επικεντρώθηκε γύρω από τη συνεχιζόμενη σχέση του με τον Λόκι και ιδέες που συμπεριλάμβαναν τους χαρακτήρες των Χέλα, Βαλκυρία, Μπάλντερ και Βήτα Ρέι Μπιλ. «Ήμασταν όμως σε φάση, 'Χρειαζόμαστε κάτι μεγάλο'». Κι αυτό οδήγησε σε συζητήσεις σχετικά με τον Θορ να βρίσκεται στο διάστημα, αποκαλώντας το αστειευόμενοι «Planet Thor», καταλήγοντας τελικά στη συμπερίληψη του Hulk και στην αποκάλυψη πως, μετά το τέλος της ταινίας Εποχή του Ultron, πήγε στο διάστημα.[83]

Επίσης τον Οκτώβριο, η Υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Τζούλι Μπίσοπ, ανακοίνωσε πως τα γυρίσματα της ταινίας θα λάμβαναν χώρα στην Αυστραλία,[85] αποκλειστικά σε όλη την πολιτεία του Κουίνσλαντ, συμπεριλαμβανομένων των στούντιο Village Roadshow στο Όξενφορντ, στη Χρυσή Ακτή. Σύμφωνα με την Πρωθυπουργό της Κουίνσλαντ, Αναστάζια Παλασέι, η παραγωγή θα ξόδευε πάνω από $100 εκατομμύρια στο Κουίνσλαντ και θα απασχολούσε 750 ντόπιους κατοίκους.[86] Ο Χέμσγουορθ ήταν αυτός που ζήτησε από τη Marvel η παραγωγή της ταινίας να γίνει στη γενέτειρά του, την Αυστραλία.[87] Στα τέλη Νοεμβρίου 2015, ο Στέλαν Σκάρσγκορντ, ο οποίος είχε υποδυθεί τον Έρικ Σέλβιγκ στις προηγούμενες ταινίες Thor, είπε πως δεσμευόταν από το συμβόλαιό του αν η Marvel ήθελε να τον συμπεριλάβει στην ταινία, αλλά τότε δεν ήταν σίγουρος αν θα τον καλούσαν.[88] Αργότερα, επιβεβαίωσε πως δεν θα εμφανιζόταν στην ταινία.[89] Τον επόμενο μήνα, η Στέφανι Φόλσομ προσλήφθηκε για να δουλέψει πάνω στο σενάριο,[90] ενώ η Κέιτ Μπλάνσετ βρισκόταν στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για να ενταχθεί στο καστ.[16]

Προ-παραγωγή

Επεξεργασία
 
Ο Γουαϊτίτι στην Comic-Con του Σαν Ντιέγκο το 2017.

Τον Ιανουάριο του 2016, με την ταινία να μπαίνει στο στάδιο της προ-παραγωγής,[86][91] ο Ράφαλο την περιέγραψε ως μία «ταινία του δρόμου» και ανέφερε πως επιπρόσθετα γυρίσματα θα λάμβαναν χώρα στο Σίδνεϊ.[92] Ο Γουαϊτίτι δήλωσε πως δούλευε «λίγο» πάνω στο σενάριο, κυρίως προσθέτοντας χιούμορ σε αυτό,[93] με τον Έρικ Πίρσον να εντάσσεται στο πρότζεκτ για να ξαναγράψει το σενάριο. Ο Πίρσον ένιωσε πως η ένταξή του στην ομάδα παρουσίασε αρκετές προκλήσεις, καθώς «υπήρχαν ήδη τόσα πολλά κομμάτια παζλ στην εξίσωση», όπως το αν θα είχε την Μπλάνσετ για τον ρόλο της Χέλα,[94] η οποία επιβεβαιώθηκε πως θα είναι όντως στην ταινία έναν μήνα αργότερα,[95] και το να συμπεριλάβει τους Hulk, Βαλκυρία και Σκερτζ, κομμάτια που έπρεπε να ενώσει μεταξύ τους με τέτοιο τρόπο ώστε να βγάζουν νόημα. Επίσης, του ζητήθηκε να μην τον κρατήσει πίσω τίποτα από τις προηγούμενες ταινίες και, ο Γουαϊτίτι, του ζήτησε να κάνει την ταινία διασκεδαστική και τον Θορ «τον ο πιο κουλ χαρακτήρα».[94] Αρχές Μαρτίου, η Αλεξάντερ είπε πως δεν ήταν πια σίγουρη αν θα εμφανιζόταν στην ταινία, λόγω συγκρούσεων που υπήρχαν στον προγραμματισμό της με την τηλεοπτική σειρά Blindspot στην οποία συμμετείχε.[96] Αργότερα, ανέφερε πως ο προγραμματισμός ίσως και να μην ήταν ο λόγος μη συμμετοχής της,[26][97] αλλά τελικά δεν ήταν σε θέση να βρίσκεται στην ταινία εξαιτίας αυτού.[98][99] Εντούτοις, ο χαρακτήρας της Σιφ εμφανίζεται στο θεατρικό που λαμβάνει χώρα μέσα στην ταινία με θέμα τα γεγονότα της ταινίας Σκοτεινός Κόσμος, τον οποίο ενσαρκώνει η Σαρλότ Νικντάο.[54]

Τον Απρίλιο, η Τέσσα Τόμπσον προστέθηκε στο καστ για τον ρόλο της Βαλκυρίας,[12][35] με τη Νάταλι Πόρτμαν να μην επιστρέφει στον ρόλο της Τζέιν Φόστερ από προηγούμενες ταινίες, ως το ερωτικό ενδιαφέρον του Θορ.[100][101] Η Marvel δεν ζήτησε ποτέ από τους σεναριογράφους να συμπεριλάβουν στην ταινία χαρακτήρες από τη Γη, οι οποίοι είχαν εμφανιστεί σε προηγούμενες ταινίες,[102] και ο Φάιγκι είπε πως η Φόστερ και ο Θορ είχαν χωρίσει στο μεσοδιάστημα των δύο ταινιών.[32] Τον Μάιο, η Marvel επιβεβαίωσε τη συμμετοχή των Μπλάνσετ και Τόμπσον, ανακοινώνοντας επίσης τις προσθήκες των Τζεφ Γκόλντμπλουμ ως Γκράντμαστερ και Καρλ Ούρμπαν ως Σκερτζ και αποκαλύπτοντας πως οι Ίντρις Έλμπα και Άντονι Χόπκινς θα επέστρεφαν για να επαναλάβουν τους αντίστοιχους ρόλους τους ως Χέιμνταλ και Όντιν από τις προηγούμενες ταινίες.[12] Στις αρχές Ιουνίου, η Παλασέι και το στέλεχος των Marvel Studios, Ντέιβιντ Γκραντ, ανακοίνωσαν πως τα γυρίσματα θα ξεκινούσαν στις 4 Ιουλίου 2016,[103] με την εταιρία Weta Workshop να δημιουργεί τα προπς της ταινίας.[36] Πριν καταστρέψουν το σκηνικό της ταινίας Doctor Strange, ο Γουαϊτίτι έγραψε και γύρισε μία σκηνή εκεί, όπου ο Θορ συναντιέται με τον Στίβεν Στρέιντζ, τον οποίο υποδύεται ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς. Η Marvel και ο σκηνοθέτης της ταινίας Doctor Strange, Σκοτ Ντέρικσον, θεώρησαν πως η σκηνή ήταν «ιδανική» για την είσοδο του Στρέιντζ στο ευρύτερο MCU, κι έτσι αποφάσισαν να την προσθέσουν στους τίτλους τέλους της ταινίας Doctor Strange.[44][104][105]

Ο Φάιγκι σημείωσε πως η ταινία Thor: Ragnarok θα λάμβανε χώρα κυρίως στο σύμπαν και όχι στη Γη, κάτι διαφορετικό σε σχέση με τις προηγούμενες ταινίες Thor.[63][106] Επεκτάθηκε λέγοντας: «Τονικά και γεωγραφικά υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί πλανήτες εκτός των εννέα βασιλείων που επισκεφτήκαμε» στις ταινίες.[100] Για τα ταξίδια στο διάστημα, ο Γουαϊτίτι συμβουλεύτηκε τον θεωρητικό φυσικό Κλίφορντ Τζόνσον, ο οποίος έριξε μία ματιά στα πρώτα προσχέδια του σεναρίου και έδωσε ιδέες στον Γουαϊτίτι, οι οποίες θα μπορούσαν «να κλείσουν το μάτι σε μερικές από τις παλιές κλασικές ιστορίες [του Θορ]».[107] Ο αστρονόμος-φυσικός Άνταμ Φρανκ λειτούργησε επίσης ως σύμβουλος, παρέχοντας συμβουλές για σκουληκότρυπες και διαγαλαξιακά ταξίδια.[108] Ο συν-δημιουργός του Θορ, Τζακ Κίρμπι, ήταν μία από τις σημαντικότερες πηγές έμπνευσης για τον Γουαϊτίτι, όσον αφορούσε την οπτική εικόνα της ταινίας.[109] Ως πηγή έμπνευσης για κάποια «πραγματικά διασκεδαστικά στοιχεία ... τόσο στυλιστικά όσο και αφηγηματικά», σύμφωνα με τον Γουίντερμπαουμ, υπήρξε επίσης και η ιστορία «Ragnarok» του Γουόλτ Σίμονσον, καθώς επίσης και η σειρά ιστοριών Thor: God of Thunder του Τζέισον Άαρον, για τον σχεδιασμό της Χέλα και των ικανοτήτων της.[22] Ο Γουαϊτίτι είπε πως ο πλανήτης Σακάρ, ο οποίος εμφανίζεται στην ιστορία «Planet Hulk», ήταν «η μεγαλύτερη αλλαγή για την ταινία και τους τρεις χαρακτήρες»,[109] με τον Γουίντερμπαουμ να τον περιγράφει ως «την τουαλέτα του σύμπαντος», καθώς περιβάλλεται από «σκουληκότρυπες μέσα από τις οποίες, εδώ και αιώνες, ξεπετάγονται άχρηστα πράγματα».[84] Στην ταινία απεικονίζεται επίσης το Μουσπελχέιμ, ένα από τα εννέα Βασίλεια, το οποίο διοικεί ο Σάρτουρ. Ο σχεδιαστής παραγωγής, Νταν Χένα, τον περιέγραψε ως μία σφαίρα Ντάισον που αντλεί δύναμη από έναν αστέρα που πεθαίνει, για να δώσει ενέργεια στους κατοίκους του.[34] Ο Χένα ήλπιζε να δώσει στο Άσγκαρντ «μια πιο ανθρώπινη μορφή» σε σχέση με τις προηγούμενες ταινίες, προσθέτοντας μικρότερα κτίρια ώστε να δείχνει πιο πρακτικό και χρηστικό. Για την αρένα των μονομάχων στον Σακάρ, ο Χένα μελέτησε τις ρωμαϊκές αντίστοιχες αρένες, αλλά τη διαφοροποίησε από προηγούμενες παρόμοιες ιδέες, κάνοντάς την «εξ'ολοκλήρου εξωγήινη». Η αρένα περιβάλλεται απο «όρθιες κερκίδες».[110]

Ο Γουαϊτίτι είπε πως η ταινία θα εφεύρισκε εκ νέου το franchise, καθώς «αρκετά από αυτά που κάνουμε στην ταινία είναι, κατά κάποιο τρόπο, ένα είδος αποσυναρμολόγησης και καταστροφής της παλιάς ιδέας και ξανακτίσιμό της με έναν καινούριο, πιο φρέσκο τρόπο. Όλοι έχουν μια ελαφρώς καινούρια αντίληψη για τους χαρακτήρες τους, κάνοντάς την [ταινία] να μοιάζει σαν να είναι αυτή η πρώτη ταινία Thor (2001)».[9] Πρόσθεσε πως είχε δει τις άλλες ταινίες και τις σεβόταν, αλλά ήθελε να επικεντρωθεί στο να φτιάξει μία «αυτόνομη ταινία επειδή αυτή μπορεί να είναι και η μόνη στιγμή για να το κάνω. Απλά θέλω να κάνω μια δική μου εκδοχή σε ταινία Marvel με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».[10] Αυτό είναι κάτι στο οποίο ήλπιζε και ο Χέμσγουορθ, περιμένοντας έναν ελαφρύτερο τόνο στην ταινία Ragnarok συγκριτικά με τις άλλες ταινίες Thor (ειδικά τη δεύτερη), κάτι παρόμοιο με την ταινία Φύλακες του Γαλαξία. Είπε: «Νιώθω πως είχαμε λιγότερη αφέλεια ή διασκέδαση ή χιούμορ [στη δεύτερη ταινία], στοιχεία που η πρώτη [ταινία] ίσως είχε. Εύχομαι να είχαμε περισσότερο από αυτά τα στοιχεία στη δεύτερη ... Κάναμε το βασιλικό στοιχείο. Κάναμε το Σαιξπηρικό στοιχείο, τα δείξαμε αυτά. Νομίζω πως τώρα είναι ώρα να προχωρήσουμε και να πούμε, 'Εντάξει, μια χαρά. Ας δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό'».[111] Ο Χέμσγουορθ συνέχισε λέγοντας πως προκειμένου να αποφευχθεί «η προβλεψιμότητα» τόσο της ταινίας όσο και του χαρακτήρα, υπήρχε «σίγουρα ο στόχος να γίνει κάτι απροσδόκητο...νομίζω θέλουμε να πάμε σε κάτι πιο περιπετειώδες και διασκεδαστικό».[112]

Τα γεγονότα της ταινίας Ragnarok διαδραματίζονται τέσσερα χρόνια μετά τα γεγονότα της ταινίας Thor 2: Σκοτεινός Κόσμος, δύο χρόνια μετά τα γεγονότα της ταινίας Εκδικητές: Η Εποχή του Ultron[4][113] και περίπου την ίδια περίοδο με τα γεγονότα των ταινιών Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος (2016) και Spider-Man: Η Επιστροφή Στον Τόπο Του (2017), με τον Γουίντερμπαουμ να σημειώνει πως «τώρα στη Φάση Τρία, τα πράγματα συμβαίνουν το ένα πάνω στο άλλο».[6] Τα γεγονότα της ταινίας Ragnarok προετοιμάζουν επίσης τα γεγονότα της ταινίας Εκδικητές: Ο Πόλεμος της Αιωνιότητας[9] και ο Χέμσγουορθ, πριν πάρει στα χέρια του το σενάριο της ταινίας Ragnarok, μίλησε με τους σκηνοθέτες της ταινίας Πόλεμος της Αιωνιότητας, Άντονι και Τζο Ρούσο, για να δει το πώς θα συνδέονταν οι δύο ταινίες. Σχετικά με αυτό, δήλωσε πως η ταινία Ragnarok «σίγουρα ρέει όμορφα μέσα σε αυτές τις ταινίες»,[6] ενώ ο Γουίντερμπαουμ παρομοίασε τον αντίκτυπο της ταινίας Ragnarok στο ευρύτερο MCU με τον αντίκτυπο που είχε η ταινία Captain America 2: Ο Στρατιώτης του Χειμώνα (2014), λέγοντας πως θα διέλυε την ιδέα που είχε ήδη καθιερωθεί για το Άσγκαρντ, με τον ίδιο τρόπο «που η ταινία Στρατιώτης του Χειμώνα διέλυσε την ιδέα που υπήρχε για την Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α.».[6]

Γυρίσματα

Επεξεργασία
 
Σημείο γυρισμάτων για την ταινία Thor: Ragnarok στην κεντρική εμπορική περιοχή του Μπρίσμπεϊν, το οποίο λειτούργησε ως αναπαράσταση για το Μανχάταν.

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στις 4 Ιουλίου 2016,[103][114] υπό τον κωδικό τίτλο Creature Report,[115][116] στα στούντιο Village Roadshow στο Όξενφορντ, Χρυσή Ακτή, Κουίνσλαντ της Αυστραλίας,[86] χρησιμοποιώντας αποκλειστικά και τις εννέα σκηνές των στούντιο.[117] Επιπρόσθετα γυρίσματα έλαβαν επίσης χώρα σε όλη την πολιτεία του Κουίνσλαντ,[86] συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Πάρκου Τάμποριν.[24] Η κεντρική εμπορική περιοχή του Μπρίσμπεϊν, όπου τα γυρίσματα έλαβαν χώρα από τις 22 μέχρι τις 25 Αυγούστου,[27][115][118] χρησιμοποιήθηκε ως αναπαράσταση για τη Νέα Υόρκη.[119] Ο Χαβιέρ Αγκιρεσαρόμπε εργάστηκε ως φωτογράφος της ταινίας,[114][120] περιγράφοντας τη δουλειά του σε αυτήν ως «έναν σπάνιο συνδυασμό ικανοποίησης και απογοήτευσης», καθώς ένιωσε πως βρισκόταν εκεί κυρίως για να εξυπηρετεί τον σκηνοθέτη και τον επικεφαλής των οπτικών εφέ, αλλά νιώθοντας ταυτόχρονα και «πολύ ευτυχισμένος που ήταν σε θέση να ανταποκριθεί σε τέτοιες απίστευτες τεχνικές απαιτήσεις».[121]

Αργότερα τον Ιούλιο, αναφορικά με τη φύση της ταινίας ως «κομεντί με φιλαράκια», ο Γουαϊτίτι είπε πως το σενάριο είχε αλλάξει και δεν ήταν ακόμα ξεκάθαρο το πώς θα έμοιαζε το τελικό προϊόν, αλλά υπήρχαν «στοιχεία φιλίας σε αυτήν ανάμεσα σε Θορ και Hulk».[78] Είπε πως θα ήταν μία ταινία «επιστημονικής φαντασίας των δεκαετιών 1970/1980» και «η πιο 'εκτός τόπου και χρόνου' από όλες τις ταινίες της Marvel»,[122] με τον τόνο της να πλησιάζει αυτόν της ταινίας Χαμός στην Τσάιναταουν.[76] Πηγή έμπνευσης για το στοιχείο του οδικού ταξιδιού της ταινίας αποτέλεσαν οι ταινίες 48 ώρες (1982), Ο Φίλος μου κι Εγώ (1987) και Αεροπλάνα, Λιμουζίνες και Τρένα (1987).[9] Επίσης, ο Γουαϊτίτι ζήτησε από τους επικεφαλής κάθε τμήματος να δουν την ταινία Φλας Γκόρντον (1980) πριν ξεκινήσουν να εργάζονται.[123] Το 2016 την Comic-Con του Σαν Ντιέγκο, παρουσιάστηκαν κάποια σκίτσα τα οποία αποκάλυπταν πως ο χαρακτήρας του λύκου Φένρις θα εμφανιζόταν στην ταινία.[124][125]

Μέχρι τον Αύγουστο, περισσότεροι από 100 εργάτες που δούλευαν στο στήσιμο και την κατασκευή των σκηνικών έλαβαν ειδοποιήσεις για ολοκλήρωση των εργασιών τους, με μερικούς να παραπονιούνται πως τους είχαν υποσχεθεί πως η δουλειά θα κρατούσε μέχρι τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του 2016 και πως εργάτες από τη Νέα Ζηλανδία είχαν ευνοϊκότερη μεταχείριση από τους ντόπιους Αυστραλούς. Ωστόσο, η Πρωθυπουργός Παλασέι δήλωσε πως η δουλειά στησίματος των σκηνικών είχε απλά «ολοκληρωθεί» και πως άλλες δουλειές θα άνοιγαν όταν οι ηθοποιοί θα κατέφταναν για την έναρξη των γυρισμάτων.[126] Τα σκηνικά που δημιουργήθηκαν για την ταινία αφορούσαν τον Σακάρ, συμπεριλαμβανομένων του παλατιού του Γκράντμαστερ και του περιβάλλοντα χώρου σκουπιδιών, καθώς επίσης και για το Άσγκαρντ, το οποίο βασίστηκε στην αισθητική των προηγούμενων ταινιών Thor.[24] Το εσωτερικό του Quinjet των Εκδικητών, το οποίο είχε δημιουργηθεί για την ταινία Οι Εκδικητές (2012), μεταφέρθηκε στην Αυστραλία.[116] Ο Γουαϊτίτι, ο οποίος είναι Μάορι, είχε σαν προτεραιότητά του την πρόσληψη Ιθαγενών και Αβοριγινών Αυστραλών, όπως επίσης και Νεοζηλανδών, σε διάφορα τμήματα, λέγοντας: «Είναι μια ευθύνη που έχεις απέναντι στους αυτόχθονες πληθυσμούς. Έρχεσαι σε μία χώρα και βοηθάς την οικονομία με την παραγωγή και δημιουργείς θέσεις εργασίας, αλλά νομίζω πως μεγαλύτερη ευθύνη είναι να φροντίσεις τους ανθρώπους που έχουν λιγότερες ευκαιρίες». Πρόσθεσε πως έχοντας αυτούς τους ανθρώπους στο συνεργείο «νιώθω σαν να είμαι με οικογένεια» και «με βοηθάει να ηρεμώ και να νιώθω χαλαρός». Οι Ιθαγενείς και οι Αβορίγινες προσλήφθηκαν ως μέρος μιας πρωτοβουλίας του Τμήματος Ιθαγενών της Screen Australia,[γ] του οποίου αποστολή είναι «να παρέχει πρόσβαση σε Αβορίγινες και νησιώτες του Πορθμού Τόρες στην κινηματογραφική βιομηχανία».[127]

Στα μέσα Σεπτεμβρίου 2016, σκίτσα από τα γυρίσματα έδειχναν πως ο χαρακτήρας του Midgard Serpent θα εμφανιζόταν στην ταινία,[34] όπως επίσης και η Σιφ με τους Τρεις Πολεμιστές, σύμμαχοι του Θορ στις προηγούμενες ταινίες.[34] Προς το τέλος του μήνα, αποκαλύφθηκε πως ο Σαμ Νιλ, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον Γουαϊτίτι στην ταινία Κυνήγι ανθρώπων, θα είχε κάποιο ρόλο στην ταινία.[52] Σύντομα, ο Γουαϊτίτι υπονόησε πως στην ταινία θα εμφανίζονταν και οι χαρακτήρες Κοργκ,[128] τον οποίο ο ίδιος ενσάρκωσε μέσω καταγραφής κίνησης,[46] και Μικ,[129] τον οποίο δεν ενσαρκώνει κάποιος ηθοποιός, καθώς δεν μιλάει καθόλου στην ταινία και απεικονίζεται ως «ένα πλάσμα που μοιάζει με προνύμφη ... [με] ρομποτικά πόδια και χέρια».[46] Στα μέσα Οκτωβρίου, ο Γουαϊτίτι αποκάλυψε πως χρησιμοποιήθηκε μια νέα τεχνολογία κάμερας για κάποια πλάνα της ταινίας και πως ήλπιζε να μπορούσε να συμπεριλάβει στην ταινία τον χαρακτήρα Ρόμαν Ντέι του Τζον Σι Ράιλι, αλλά «δεν υπήρχε τρόπος να το καταφέρει».[122] Τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν στις 28 Οκτωβρίου 2016.[130] Κάποια δευτερεύοντα γυρίσματα έλαβαν χώρα στο νησί Ντιρκ Χάρτογκ, ανοικτά της Δυτικής Αυστραλίας, και στο Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας.[24] Σύμφωνα με τον Γουαϊτίτι, το 80% των διαλόγων στην ταινία Thor: Ragnarok ήταν αυτοσχεδιασμός, προκειμένου να δημιουργηθεί μια «πολύ χαλαρή και συνεργατική διάθεση» ανάμεσα στο καστ, αλλά και ως μία προσπάθεια αναπαραγωγής του τόνου και της ευαισθησίας από τις προηγούμενες ταινίες του. Δήλωσε: «Ο τρόπος που εργάζομαι είναι συχνά να βρίσκομαι πίσω από την κάμερα, ή δίπλα από αυτήν, φωνάζοντας στους ηθοποιούς 'Πες αυτό, πες αυτό! Πες το με αυτόν τον τρόπο!'».[131]

Μετά-παραγωγή

Επεξεργασία

Τον Ιανουάριο του 2017, αποκαλύφθηκε πως ο Πίρσον θα ήταν ο μοναδικός που θα λάμβανε πίστωση για το σενάριο της ταινίας, με την ιστορία να πιστώνεται στους Κάιλ, Γιοστ και Φόλσομ.[132] Τον Σεπτέμβριο, αυτό ανανεώθηκε και ο Πίρσον εμφανιζόταν ως σεναριογράφος, ενώ οι Κάιλ και Γιοστ πιστώθηκαν την ιστορία. Η Φόλσομ διαφώνησε έντονα με τη Marvel για την προώθηση της ταινίας με αυτές τις πιστώσεις, σημειώνοντας πως το Σωματείο Σεναριογράφων Αμερικής (WGA) δεν είχε ακόμα καθορίσει τις τελικές πιστώσεις για την ταινία.[133] Αργότερα, είπε πως η Marvel θα της πίστωνε την ιστορία της ταινίας, αλλά αυτό απορρίφθηκε από το WGA εξαιτίας του κανονισμού που υπήρχε πως την ιστορία μιας ταινίας μπορούν να την πιστωθούν το πολύ δύο άτομα, με εξαίρεση όταν υπάρχουν συγγραφικές ομάδες ατόμων, οι οποίες καταγράφονται ως ένα άτομο. Έτσι, ο Πίρσον και η ομάδα των Κάιλ και Γιοστ έλαβαν πίστωση για την ιστορία της ταινίας Ragnarok. Η Φόλσομ πρόσθεσε πως σχεδίαζε να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης και πως η Marvel ήταν στο πλευρό της στην προσπάθειά της να λάβει πίστωση για την ταινία.[134] Μέχρι το τέλος του μήνα οι πιστώσεις ανανεώθηκαν για ακόμα μία φορά, ορίζοντας αυτή τη φορά τους Πίρσον, Κάιλ και Γιοστ ως σεναριογράφους.[94][98][135]

Τον Φεβρουάριο του 2017, η Ρέιτσελ Χάους είπε πως είχε έναν μικρό ρόλο στην ταινία, έχοντας δουλέψει με τον Γουαϊτίτι και στο παρελθόν.[45] Τον Ιούλιο του 2017, έλαβαν χώρα κάποια επιπρόσθετα γυρίσματα στην Ατλάντα, τα οποία διήρκησαν τρεις εβδομάδες[136][137] και συμπεριλάμβαναν και τα γυρίσματα των μετά τους τίτλους τέλους σκηνών.[138] Σε μία από αυτές, εμφανίζεται για πρώτη φορά το διαστημόπλοιο Sanctuary II, το οποίο ανήκει στον Θάνος στην ταινία Εκδικητές: Ο Πόλεμος της Αιωνιότητας,[5] ενώ στην άλλη εμφανίζεται ο Γκράντμαστερ. Οι Γκόλντμπλουμ και Γουαϊτίτι έκαναν διάφορους αυτοσχεδιασμούς και πολλές διαφορετικές εκδοχές αυτής της σκηνής. Σε μία εκδοχή, η οποία δεν χρησιμοποιήθηκε, ακούγεται ο εθνικός ύμνος του Σακάρ, ο οποίος «δημιουργήθηκε επί τόπου».[139] Επίσης, στην Ατλάντα γυρίστηκε η σκηνή όπου Ασγκαρντιανοί ηθοποιοί ανεβάζουν το θεατρικό το οποίο βασίζεται στα γεγονότα της ταινίας Σκοτεινός Κόσμος. Ο Νιλ εμφανίζεται στη σκηνή ως ο ηθοποιός που υποδύεται τον Όντιν, ενώ ο αδελφός του Χέμσγουορθ, Λουκ, υποδύεται τον Θορ.[140] Εξηγώντας τη σκηνή, ο Γουαϊτίτι είπε: «Αν ήμουν ο Λόκι και κυβερνούσα το Άσγκαρντ, θα έγραφα ένα έργο για τον εαυτό μου και θα ανάγκαζα τους πάντες να πάνε να το παρακολουθήσουν—θα άλλαζα τις λεπτομέρειες του έργου και θα έβαζα ένα τεράστιο όνομα να με υποδυθεί». Για τον ηθοποιό Λόκι, «ήθελαν πραγματικά κάποιον καλό και κάποιον που είναι αστείος» και ο Κρις Χέμσγουορθ πρότεινε τον Ματ Ντέιμον, τον οποίο γνώριζε προσωπικά.[53] Ο Ντέιμον βρισκόταν στη Νέα Υόρκη εκείνο το διάστημα και πέταξε μέχρι την Ατλάντα, απλά για να γυρίσει αυτή τη σκηνή.[53][140] Επίσης, κατά τα συμπληρωματικά γυρίσματα, άλλαξε η τοποθεσία της σκηνής όπου ο Θορ και ο Λόκι εντοπίζουν τον Όντιν στη Γη και στη συνέχεια, η Χέλα καταστρέφει το Μγιόλνιρ. Αρχικά, η σκηνή διαδραματιζόταν σε ένα στενό της Νέας Υόρκης, αλλά ο Γουαϊτίτι αποφάσισε πως το περιβάλλον αποσπούσε την προσοχή από το συναισθηματικό κομμάτι της σκηνής. Έτσι, η τοποθεσία άλλαξε και «μεταφέρθηκε» στη Νορβηγία, για την οποία ο Γουαϊτίτι ένιωσε πως έδινε μεγαλύτερο βάρος στη σκηνή, κάνοντας την ιστορία του Όντιν πιο «αυθεντική», επιτρέποντας επίσης στους χαρακτήρες και στο κοινό να «χαλαρώσουν για ένα δευτερόλεπτο και να απολαύσουν τη στιγμή, επειδή η υπόλοιπη ταινία τρέχει ασταμάτητα».[41]

Μέχρι τη στιγμή που τα συμπληρωματικά γυρίσματα είχαν ολοκληρωθεί, η ταινία είχε ήδη περάσει από το μοντάζ και η αρχική εκδοχή του Γουαϊτίτι συνολικής διάρκειας δύο ωρών και σαράντα λεπτών, είχε μειωθεί κάπου στα ενενήντα λεπτά, διάρκεια η οποία αναμενόταν να αυξηθεί ελαφρώς με την προσθήκη του καινούριου υλικού. Ωστόσο, μετά το πάνελ της ταινίας στην Comic-Con του 2017, αποφασίστηκε να προστεθούν πίσω αρκετά από τα αστεία που είχαν αφαιρεθεί, με την τελική διάρκεια να φτάνει τις δύο ώρες και δέκα λεπτά μετά την ολοκλήρωση του μοντάζ.[123] Οι Τζόελ Νέγκρον και Ζιν Μπέικερ ήταν οι μοντέρ της ταινίας.[24][116] Ο Γουαϊτίτι περιέγραψε τη διαδικασία του να αποφασιστεί ποια αστεία θα κρατούσαν ως «πολύ δύσκολη ... κάποιες φορές ένα αστείο θα λειτουργούσε στην αρχή της ταινίας, ενώ δεν θα ήταν καθόλου αστείο [ή] θα ήταν αστείο σε λάθος σημείο και στο τέλος, έπρεπε να δοκιμάζουμε τα αστεία και το σε ποιο σημείο της ταινίας θα λειτουργούσαν καλύτερα».[141] Στην ταινία Ragnarok ξεκαθαρίζεται επίσης πως το Γάντι της Αιωνιότητας, το οποίο εμφανίστηκε στην ταινία Thor, ήταν ψεύτικο. Ο Φάιγκι επεκτάθηκε πάνω σε αυτό, λέγοντας πως το Γάντι συμπεριλήφθηκε στην ταινία Thor ως «easter egg», καθώς τα Marvel Studios «εργάζονταν πάνω στην ταινία Οι Εκδικητές και προσπαθούσαν να τα βάλουν όλα σε μία σειρά για το κλείσιμο της Φάσης Ένα». Ωστόσο, σύντομα μετά την κυκλοφορία της ταινίας Οι Εκδικητές και την έναρξη της προσπάθειας των στούντιο να σταθεροποιήσουν τα πλάνα τους για την ταινία Εκδικητές: Ο Πόλεμος της Αιωνιότητας, συνειδητοποίησαν πως το γάντι που εμφανίστηκε στην ταινία Thor δεν θα μπορούσε να βρίσκεται εκεί, δημιουργώντας έτσι μία εσωτερική θεωρία πως ήταν ψεύτικο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στη δημιουργία της σκηνής στην ταινία Ragnarok, η οποία δημιουργήθηκε «μόνο και μόνο για να έχουμε την ευκαιρία να το αποκαλέσουμε ψεύτικο».[140]

Οπτικά εφέ

Επεξεργασία
 
Η αυθεντική λήψη (πάνω) και η λήψη μετά την προσθήκη των εφέ (κάτω) της σκηνής όπου η Βαλκυρία έχει την αναδρομή στο παρελθόν στην ταινία Thor: Ragnarok.
  Το βίντεο Marvel Studios' Thor: Ragnarok End Credits Main on End Title Sequence Design παρουσιάζει τους βασικούς τίτλους τέλους της ταινίας, βίντεο YouTube από το κανάλι της εταιρίας οπτικών εφέ Perception.

Τα οπτικά εφέ της ταινίας δημιουργήθηκαν στα στούντιο της εταιρίας Industrial Light & Magic (ILM) σε Σαν Φρανσίσκο και Βανκούβερ,[142] με βοήθεια από τις εταιρίες Base FX, Animatrik και Virtuos, καθώς επίσης και από τις εταιρίες Framestore, Method Studios, Digital Domain, Rising Sun Pictures, Luma Pictures, D Negative, Iloura, Image Engine, Trixter, The Secret Lab, WhiskeyTree Inc, Fin Designs + Effects και Perception.[24] Η οπτικοποίηση της δουλειάς έγινε από τις εταιρίες The Third Floor και Day for Nite.[24][143] Η εταιρία Luma Pictures δημιούργησε πάνω από 200 πλάνα σε οκτώ σκηνές, ιδιαίτερα πάνω στους χαρακτήρες των Κοργκ και Μικ. Η εταιρία Method Studios δημιούργησε πάνω από 450 πλάνα, συμπεριλαμβανομένων της σκηνής μάχης μεταξύ του Θορ και του Σάρτουρ στο ξεκίνημα της ταινίας και της μάχης μεταξύ της Χέλα και των Ασγκαρντιανών φρουρών. Η εταιρία D Negative δημιούργησε πάνω από 190 πλάνα, δημιουργώντας το περιβάλλον του Σακάρ, συμπεριλαμβανομένων του τοπίου γύρω από αυτόν και των σκουληκότρυπων. Οι σκουληκότρυπες δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με την εταιρία Digital Domain.[144] Ο σχεδιασμός των βασικών τίτλων τέλους της ταινίας έγινε από την εταιρία Perception.[145]

Η εταιρία ILM, η οποία εργάστηκε πάνω σε προηγούμενες ενσαρκώσεις του Hulk, αυτή τη φορά έπρεπε να προσθέσει περισσότερες λεπτομέρειες στα χαρακτηριστικά του προσώπου του εξαιτίας των περισσότερων ατακών που είχε σε σχέση με τις προηγούμενες εμφανίσεις του. Ο επικεφαλής των οπτικών εφέ της ILM, Τσαντ Γουίμπ, εξήγησε πως οι εκφράσεις του Ράφαλο καταγράφηκαν με τη χρήση της τεχνολογίας Medusa. Έχοντας καταγράψει 90 διαφορετικές εκφράσεις, η ILM «δημιούργησε μία εντελώς καινούρια βιβλιοθήκη που θα επέτρεπε [στον Hulk] να καλύψει ένα πλήρες εύρος φυσιολογικών ανθρώπινων οπτικών χαρακτηριστικών».[144] Για να βοηθήσουν τους καλλιτέχνες των οπτικών εφέ να δημιουργήσουν τον Hulk, ένα άτομο καλυμμένο με πράσινη μπογιά σώματος αναπαρήγαγε τις προβλεπόμενες κινήσεις του χαρακτήρα.[84] Επιπρόσθετα, ο κασκαντέρ Πολ Λο, ο οποίος έχει ύψος κάτω από 1,52 μ., έπαιρνε τη θέση του Χεμσγουορθ όταν οι αναπαραστάσεις αφορούσαν σκηνές που εμπεριείχαν και τον Θορ, έτσι ώστε η διαφορά ύψους μεταξύ των χαρακτήρων να είναι αναλογικά σωστή. Σε κάποιες περιπτώσεις, όταν ο Θορ και ο Hulk αλληλοεπιδρούσαν, χρησιμοποιούσαν έναν ψηφιακό σωσία του Θορ (επίσης φτιαγμένο από την ILM), για να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στις λήψεις. Η ILM εργάστηκε πάνω σε όλες τις σκηνές του Hulk στην ταινία, εκτός από την τελική σκηνή μάχης, η οποία ολοκληρώθηκε απο την εταιρία Framstore με τη χρήση υλικού της ILM. Η Framestorm δημιούργησε σχεδόν 460 πλάνα, τα οποία εμπεριείχαν ψηφιακούς σωσίες των Θορ και Χέλα, τους Φένρις, Κοργκ και Μικ, τον γίγαντα Σάρτουρ στο τέλος της ταινίας και πάνω από 9000 κτίρια του Άσγκαρντ, για τα οποία χρησιμοποίησαν υλικό της εταιρίας D Negative από τη δουλειά της στην ταινία Σκοτεινός Κόσμος.[144]

Η εταιρία Rising Sun Pictures παρήγαγε περισσότερα από 170 πλάνα οπτικών εφέ για την ταινία. Εργάστηκε πάνω στη σκηνή αναδρομής στο παρελθόν της Βαλκυρίας, με τη σουρεαλιστική αιθέρια απεικόνιση της σκηνής να επιτυγχάνεται μέσω συνδυασμού καταγραφής κίνησης, γραφικών υπολογιστή, ρυθμού καρέ υψηλής ταχύτητας (900 καρέ/δευτερόλεπτο) και ειδικού φωτισμού 360 μοιρών σε μία εξέδρα που περιείχε 200 στροβοσκοπικά φώτα για να λούσουν τη σκηνή σε κυματιστά μοτίβα φωτός και σκιάς. Η Rising Sun βοήθησε επίσης στη δημιουργία διαφόρων CGI στοιχείων της Χέλα, όπως τη «μετάβαση των μαλλιών» της σε κέρατα και την πρώτη εμφάνισή της στη Νέα Υόρκη. Μετά τα συμπληρωματικά γυρίσματα, η εταιρία ImageEngine ολοκλήρωσε την καινούρια, πρώτη εμφάνιση του χαρακτήρα στη Νορβηγία, καθώς η Rising Sun εργαζόταν πάνω στη σκηνή μάχης στο παλάτι.[146]

Κύριο λήμμα: Thor: Ragnarok (soundtrack)

Μέχρι τον Αύγουστο του 2016, ο Μαρκ Μάδερσμπο προσλήφθηκε για να συνθέσει τη μουσική της ταινίας.[147][148] Η ηλεκτρονική μουσική της ταινίας είναι επηρεασμένη από τη δουλειά του Ζαν-Μισέλ Ζαρ.[21] Ο Γουαϊτίτι δήλωσε πως θα είχε ζητήσει απο το συγκρότημα Queen να δουλέψει πάνω στο soundtrack της ταινίας αν ο τραγουδιστής τους Φρέντι Μέρκιουρι ήταν ακόμα ζωντανός, επειδή η ταινία είναι «μια κουλ, τολμηρή, πολύχρωμη κοσμική περιπέτεια» και θα ταίριαζε στην «αισθητική» του συγκροτήματος.[149] Επιπρόσθετη μουσική που εμπεριέχεται στην ταινία συμπεριλαμβάνει το τραγούδι «Immigrant Song» του συγκροτήματος Led Zeppelin και το τραγούδι «Pure Imagination» από την ταινία Ο Γουίλι Γουόνκα και το Εργοστάσιο Σοκολάτας (1971). Τα θέματα του Πάτρικ Ντόιλ από την ταινία Thor και του Μπράιαν Τάιλερ από τις ταινίες Σκοτεινός Κόσμος και Εκδικητές: Η Εποχή του Ultron, καθώς επίσης το θέμα «The Lonely Man» του Τζο Χάρνελ από την τηλεοπτική σειρά του 1978, Ο Απίθανος Hulk, επίσης χρησιμοποιούνται στην ταινία.[24] Το soundtrack της ταινίας κυκλοφόρησε σε ψηφιακή μορφή στις 20 Οκτωβρίου 2017 και σε φυσική μορφή στις 10 Νοεμβρίου 2017 από την Hollywood Records.[150]

Προώθηση

Επεξεργασία

Το 2016, στη Comic-Con του Σαν Ντιέγκο, αποκαλύφθηκε ένα μοντέλο της στολής μονομάχου του Hulk,[151] παρουσιάστηκαν σκίτσα και animatics,[δ] ενώ προβλήθηκε και μία ταινία μικρού μήκους τύπου «mockumentary» με τίτλο Team Thor. Την ταινία αυτή σκηνοθέτησε ο Γουαϊτίτι και σε αυτήν παρουσιάζεται τι έκαναν οι Θορ και Μπάνερ κατά τη διάρκεια των γεγονότων της ταινίας Εμφύλιος Πόλεμος,[124][152] με τον Ντέιλι Πίρσον να εμφανίζεται ως ο Αυστραλός συγκάτοικος του Θορ, Ντάριλ Τζέικομπσον. Η ταινία κυκλοφόρησε διαδικτυακά τον Αύγουστο του 2016[152] και, τον επόμενο μήνα, συμπεριλήφθηκε στην ψηφιακή λήψη της ταινίας Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος.[153] Μία δεύτερη ταινία μικρού μήκους με τίτλο Team Thor: Μέρος 2 κυκλοφόρησε με τα home media της ταινίας Doctor Strange τον Φεβρουάριο του 2017, με τον Πίρσον να επαναλαμβάνει τον ρόλο του.[152][154] Υλικό από την ταινία Ragnarok προβλήθηκε επίσης και στη CinemaCon του 2017.[155]

Στις 10 Απριλίου 2017, κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ. Η Σάντι Σάφερ από την ιστοσελίδα Screen Rant ένιωσε πως ήταν «ένα δυνατό ξεκίνημα» για την ταινία, έχοντας «μία ξεκάθαρα παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα», ρυθμισμένη με το τραγούδι «Immigrant Song».[156] Ο Χάιμ Γκάντερνμπεργκ από την ιστοσελίδα The Verge είπε πως «αυτή μπορεί να είναι η πιο περίεργη ταινία Marvel μέχρι στιγμής» χάρη στα κοστούμια, το μακιγιάζ και την αισθητική δεκαετίας 1980 που έχει.[157] Ο Μάικλ Άρμπαϊτερ από την ιστοσελίδα Nerdist ήταν ευχαριστημένος από το τρέιλερ, δηλώνοντας: «Τίποτα μέχρι στιγμής στο MCU δεν μπορεί να σταθεί δίπλα στη φαντασία που υπόσχεται αυτό [...] σας έχει κάνει ποτέ [κάποια από τις προηγούμενες MCU ταινίες] να νιώσετε ευγνωμοσύνη για αυτό που πάντα γνωρίζαμε και αγαπούσαμε ως περιπέτεια[158] Μέσα σε 24 ώρες, το τρέιλερ είχε 136 εκατομμύρια θεάσεις, το τρίτο τρέιλερ με τις περισσότερες θεάσεις για αυτό το χρονικό διάστημα, πίσω από αυτά των ταινιών Μαχητές των Δρόμων 8 (139 εκατομμύρια) και Το Αυτό (197 εκατομμύρια). Έγινε επίσης το τρέιλερ των Disney και Marvel με τις περισσότερες θεάσεις για αυτό το χρονικό διάστημα, ξεπερνώντας αυτά των ταινιών Η Πεντάμορφη και το Τέρας (127 εκατομμύρια) και Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος (94 εκατομμύρια).[159] Η ατάκα του Θορ που ακούγεται στο τρέιλερ αναφερόμενος στον Hulk ως «φίλο από τη δουλειά», προτάθηκε στον Χέμσγουορθ από ένα παιδί του Make-A-Wish, το οποίο βρισκόταν στα γυρίσματα τη μέρα που γυριζόταν η συγκεκριμένη σκηνή για να εκπληρώσει την ευχή του.[160]

Στην D23 Expo του 2017, εκτέθηκαν διάφορα αντικείμενα και κοστούμια από την ταινία, καθώς και σκηνικά για να βγάζουν φωτογραφίες οι θαυμαστές που βρίσκονταν εκεί.[161] Τα κοστούμια εκτέθηκαν επίσης και στην Comic-Con του Σαν Ντιέγκο του 2017,[162] όπου παρευρέθηκαν ο Γουαϊτίτι και μέλη του καστ για την προώθηση της ταινίας. Στην Comic-Con προβλήθηκαν αποκλειστικά βιντεάκια από την ταινία, καθώς και ένα καινούριο τρέιλερ.[14][25] Ο Ήθαν Άντερτον από την ιστοσελίδα /Film ένιωσε πως ο «συνδυασμός κωμωδίας και φωτεινότητας, μαζί με τη ζωηρή δράση των κόμικ» ήταν «απίστευτος».[163] Η Χέιλι Φουτς από την ιστοσελίδα Collider ένιωσε «ερωτευμένη με το τρέιλερ» και ήταν «μέσα με τα χίλια» για την ταινία.[164] Ο Ζερμάν Λουσιέρ από την ιστοσελίδα io9 αποκάλεσε το τρέιλερ «δυόμιση λεπτά δράσης, φοβερότητας, χιούμορ και παράνοιας, κάτι το οποίο μπορεί να είναι η πιο καθαρή διασκέδαση που έχουμε δει ποτέ σε τρέιλερ ταινίας της Marvel».[165] Κυκλοφόρησε και η αφίσα της ταινίας, η οποία επίσης έλαβε θετικά σχόλια, με τον Άντονι Κούτο από την ιστοσελίδα Comic Book Resources να την αποκαλεί «αρκετά εντυπωσιακή», «απίστευτα πολύχρωμη» και «απόλυτα συμμετρική»[166] και τον Ματ Γκόλντμπεργκ από την ιστοσελίδα Collider να νιώθει πως «πραγματικά σε αφήνει να καταλάβεις πως αυτή η ταινία Thor θα είναι ριζικά διαφορετική σε σχέση με τις πρώτες δύο».[167] Εξαιτίας της παρουσίασης στην Comic-Con, σύμφωνα με την εταιρία αναλύσεων Comscore και την υπηρεσία της, PreAct, η ταινία Thor: Ragnarok πυροδότησε πάνω από 264.000 καινούριες συζητήσεις στα κοινωνικά δίκτυα την περίοδο 17-23 Ιουλίου, τις περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη ταινία σε ανάλογο χρονικό διάστημα.[168] Για ακόμα δύο εβδομάδες, εξακολούθησε να είναι η ταινία με τις περισσότερες συζητήσεις στα κοινωνικά δίκτυα.[169][170]

Τον Αύγουστο του 2017, η Marvel συνεργάστηκε με την αυτοκινητοβιομηχανία της Renault για ένα διαφημιστικό που αφορούσε την κυκλοφορία του μοντέλου Kwid στη Βραζιλία. Το διαφημιστικό, το οποίο σκηνοθέτησε ο Τζόναθαν Γκούρβιτ και γυρίστηκε στο Σάο Πάολο, απεικονίζει τον Hulk να καταστρέφει έναν δορυφόρο που κατευθύνεται προς την πόλη. Η εταιρία Framestore εργάστηκε πάνω στα οπτικά εφέ του διαφημιστικού, χρησιμοποιώντας τη βάση που είχαν για τον χαρακτήρα από προηγούμενες ταινίες.[171][172] Επίσης τον Αύγουστο, η Marvel σε συνεργασία με Dolby Laboratories, Synchrony Bank, Αμερικανική Ένωση για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS), Broadcom Masters και Society for Science & the Public, ανακοίνωσαν έναν διαγωνισμό με τίτλο «Superpower of STEM Challenge», ο οποίος καλούσε κορίτσια ηλικίας 15-18 ετών του πεδίου STEM, να «δημιουργήσουν ένα πρωτότυπο Κάν'το-Μόνος-Σου πρότζεκτ, το οποίο μετά θα μπορούσαν να αναπαράγουν κι άλλοι» με στοχο «να βοηθήσουν την οικογένειά τους, την κοινότητα και τον κόσμο να είναι πιο ασφαλείς, υγιείς και ευτυχισμένοι». Τα κορίτσια που θα κατακτούσαν τις πρώτες πέντε θέσεις του διαγωνισμού θα μπορούσαν να παρευρεθούν στην παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας, να λάβουν πλήρη ξενάγηση στις εγκαταστάσεις των Walt Disney Studios στο Μπέρμπανκ, ενώ θα λάμβαναν κι έναν προσωπικό λογαριασμό η καθεμία από την Τράπεζα Synchrony με το ποσό των $500. Η κοπέλα που θα κατακτούσε την πρώτη θέση, θα κέρδιζε επίσης «ένα συναρπαστικό τριήμερο συμβουλευτικής στη Νέα Υόρκη στο τμήμα Disney Imagineering»,[ε] για να δημιουργήσει ένα «επαγγελματικού επιπέδου βίντεο όπου θα διδάσκει άλλα νεαρά άτομα πώς να αναδημιουργήσουν» το νικητήριο πρότζεκτ. Επιπρόσθετα, οι πέντε πρώτες είχαν επίσης την ευκαιρία να επιδείξουν το πρότζεκτ τους στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή, Good Morning America.[173]

Την εβδομάδα της 21ης Αυγούστου, συμφωνα με την comScore και την PreAct, η ταινία Ragnarok ήταν για ακόμη μία φορά πρώτη στις συζητήσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Τα νέα βιντεάκια με τον Θορ και τον Hulk να παλεύουν, τα οποία κυκλοφόρησαν την ίδια μέρα με τη διεξαγωγή του αγώνα μεταξύ των δύο πρωταθλητών Φλόιντ Μεϊγουέδερ Τζ. και Κόνορ ΜακΓκρέγκορ, βοήθησαν στην πυροδότηση αυτών των 57.000 νέων συζητήσεων εντός της εβδομάδας.[174] Από τις 25 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, η ταινία Ragnarok βρέθηκε στη δεύτερη θέση των συζητήσεων στα κοινωνικά δίκτυα,[175][176] ενώ επανήλθε στην πρώτη θέση την εβδομάδα της 16ης Οκτωβρίου, μετά την κυκλοφορία μεγαλύτερων σε διάρκεια βίντεο και λεπτομερειών για την πλοκή.[177] Ξεκινώντας από τις 6 Οκτωβρίου 2017, στο Sunset Showcase Theater στο Hollywood Land του θεματικού πάρκου της Disney στην Καλιφόρνια, Disney California Adventure, προβαλλόταν ένα μικρό κομμάτι της ταινίας σε 3D μορφή με «ειδικά, εντός του θεάτρου, εφέ».[178] Πριν την κυκλοφορία της ταινίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Χέμσγουορθ, Χίντλστον, Μπλάνσετ, Γκόλντμπλουμ, Ράφαλο και Τόμπσον εμφανίστηκαν μαζί με τον Τζέιμς Κορντέν στην εκπομπή του τελευταίου, The Late Late Show with James Corden, για να παρουσιάσουν μία «4D» εκδοχή της ταινίας, η οποία στην πραγματικότητα ήταν ένα θεατρικό έργο. Το καστ παρουσίασε ζωντάνα διάφορες σκηνές από την ταινία φορώντας στολές χαμηλού κόστους και χρησιμοποιώντας προπς από χαρτόνι.[179] Επιπλέον συνεργασίες για την προώθηση της ταινίας συμπεριλαμβάνουν την αλυσίδα εστιατορίων Red Robin, την ασφαλιστική εταιρία υγείας United Healthcare και την εταιρία διαφήμισης και διανομής κινηματογραφικών ταινιών, Screenvision.[180]

Κυκλοφορία

Επεξεργασία
 
Ο Μαρκ Ράφαλο (κέντρο αριστερά) και ο Κρις Χέμσγουορθ (κέντρο δεξιά) στην πρεμιέρα της ταινίας Thor: Ragnarok στο Σίδνεϊ.

Στις 10 Οκτωβρίου 2017, η ταινία Thor: Ragnarok έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο El Capitan Theatre στο Λος Άντζελες,[181][182] ενώ στις 13 Οκτωβρίου έκανε πρεμιέρα στην Αυστραλία, στη Χρυσή Ακτή.[183] Στις 24 Οκτωβρίου κυκλοφόρησε στις αίθουσες του Ηνωμένου Βασιλείου[184] και από την επόμενη μέρα και στις αίθουσες της διεθνούς αγοράς,[113] ενώ στις αίθουσες της Αυστραλίας κυκλοφόρησε στις 26 Οκτωβρίου.[185] Στις 3 Νοεμβρίου κυκλοφόρησε σε Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδά[64] σε 4.080 αίθουσες, από τις οποίες περισσότερες απο 3.400 ήταν για 3D προβολή, 381 ήταν για IMAX και IMAX 3D προβολή και 204 ήταν για D-Box προβολή.[186] Παγκοσμίως, η ταινία άνοιξε σε 1187 IMAX αίθουσες, νούμερο το οποίο αποτέλεσε ρεκόρ για άνοιγμα Σαββατοκύριακου τον μήνα Νοέμβριο.[180] Η ταινία ήταν αρχικά προγραμματισμένη να κυκλοφορήσει στις 28 Ιουλίου 2017.[4] Η ταινία Thor: Ragnarok αποτελεί μέρος της Φάσης Τρία του MCU.[187]

Στις 20 Φεβρουαρίου 2018, η ταινία Thor: Ragnarok ήταν διαθέσιμη για ψηφιακή λήψη από την Walt Disney Studios Home Entertainment και στις 6 Μαρτίου κυκλοφόρησε σε Ultra HD Blu-ray, Blu-ray και DVD μορφή, ενώ διατίθετο και σε video on demand. Η ψηφιακή λήψη και οι Blu-ray κυκλοφορίες συμπεριλάμβαναν ένθετα από πίσω από τις κάμερες, ηχητικό σχολιασμό, κομμένες σκηνές, σκηνές από τα γυρίσματα και την ταινία μικρού μήκους Team Darryl, μία συνέχεια της σειράς μικρών ταινιών τύπου «mockumentary» Team Thor και Team Thor: Μέρος 2, στην οποία ο Γκράντμαστερ είναι ο καινούριος συγκάτοικος του Ντάριλ μετά την αποχώρηση του Θορ.[188] Σε μία από τις κομμένες σκηνές, ο Μάικλ Ρούκερ εμφανίζεται ως Γιόντου, επαναλαμβάνοντας τον ρόλο του από τις πρώτες δύο ταινίες Φύλακες του Γαλαξία. Ο Τζέιμς Γκαν, σεναριογράφος και σκηνοθέτης των ταινιών των Φυλάκων, ξεκαθάρισε πως ο χαρακτήρας του Γιόντου δεν προοριζόταν να εμφανιστεί ποτέ στην τελευταία ταινία της τριλογίας και πως ο Ρούκερ βρισκόταν εκείνο το διάστημα σε ένα διπλανό πλατό, όπου γύριζε σκηνές για το Χάλογουϊν του αξιοθέατου Guardians of the Galaxy – Mission: Breakout!, και αποφάσισε να περάσει από τα γυρίσματα της ταινίας Ragnarok «απλά για να χαζολογήσει».[189]

Την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας των home media, η ταινία βρέθηκε στην πρώτη θέση της λίστας πωλήσεων του NPD VideoScan, το οποίο μελετά τις συνδυασμένες πωλήσεις DVD και Blu-ray. Οι πωλήσεις σε Blu-ray αποτελούσαν το 83% των συνολικών πωλήσεων, με 11% να προέρχεται από την Ultra HD Blu-ray εκδοχή. Η ταινία Thor: Ragnarok βρέθηκε επίσης στη δεύτερη θέση της λίστας ενοικιάσεων του Media Play News, πίσω από την ταινία Coco.[190] Τη δεύτερη εβδομάδα κυκλοφορίας των home media, η ταινία έπεσε στη δεύτερη θέση της λίστας πωλήσεων του NPD VideoScan, πίσω από την ταινία Justice League, αλλά ανέβηκε στην πρώτη θέση της λίστας ενοικιάσεων του Media Play News.[191] Από τις 12 Νοεμβρίου 2021, η IMAX βελτιωμένη εκδοχή της ταινίας έγινε διαθέσιμη στην πλατφόρμα του Disney+.[192]

Η ταινία Thor: Ragnarok είχε έσοδα $316 εκατομμύρια από Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδά και $539 εκατομμύρια από τη διεθνή αγορά, φτάνοντας συνολικά τα $855 εκατομμύρια παγκοσμίως.[3] Τον Σεπτέμβριο του 2017, μία έρευνα της εταιρίας Fandango υπέδειξε πως η ταινία Ragnarok ήταν η ταινία του φθινοπώρου που αναμενόταν με την περισσότερη ανυπομονησία.[193] Το Σαββατοκύριακο της 3ης Νοεμβρίου 2017, η ταινία είχε έσοδα $25.4 εκατομμύρια από IMAX προβολές, ξεπερνώντας αυτά της ταινίας Doctor Strange ως η ταινία με τα περισσότερα έσοδα για Σαββατοκύριακο Νοεμβρίου.[180] Μέχρι το τέλος του τρίτου Σαββατοκύριακου προβολής, η ταινία είχε έσοδα $650.1 εκατομμύρια παγκοσμίως, ξεπερνώντας τα συνολικά ανάλογα έσοδα των ταινιών Thor ($449.3 εκατομμύρια) και Thor 2: Σκοτεινός Κόσμος ($644.6 εκατομμύρια).[194][195] Είναι η ένατη ταινία με τα περισσότερα έσοδα για το 2017.[196] Συνυπολογίζοντας όλα τα έσοδα και τα έξοδα της ταινίας, η ιστοσελίδα Deadline Hollywood υπολόγισε το διαδικτυακό κέρδος της να φτάνει στα $174.2 εκατομμύρια, τοποθετώντας την στην όγδοη θέση της λίστας «Τα Πολυτιμότερα Blockbusters» του 2017.[197]

Η ταινία Thor: Ragnarok, την πρώτη μέρα προβολής της σε Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδά, είχε έσοδα $46.8 εκατομμύρια (συμπεριλαμβανομένων και των εσόδων από τις προβολές το βράδυ της Πέμπτης), φτάνοντας τα $122.7 εκατομμύρια για το πρώτο Σαββατοκύριακο προβολής, γινόμενη η ταινία με τα περισσότερα έσοδα για το Σαββατοκύριακο, η έκτη ταινία με το καλύτερο άνοιγμα για μήνα Νοέμβριο και η ταινία Thor με το μεγαλύτερο άνοιγμα. Τα έσοδα από τις IMAX προβολές ανέρχονταν στα $12.2 εκατομμύρια, το δεύτερο καλύτερο IMAX άνοιγμα για το 2017. Τα έσοδα της Κυριακής ($32.1 εκατομμύρια) ήταν τα δεύτερα καλύτερα έσοδα Κυριακής Νοεμβρίου, πίσω από την ταινία The Hunger Games: Φωτιά (2013) ($34.5 εκατομμύρια).[180] Προβλεπόταν πως το πρώτο Σαββατοκύριακο προβολής, η ταινία θα είχε έσοδα $100-125 εκατομμύρια.[198][199] Η ταινία Ragnarok παρέμεινε στην πρώτη θέση του box office και το δεύτερο Σαββατοκύριακο με συνολικά έσοδα $211.6 εκατομμύρια, ξεπερνώντας τα ανάλογα έσοδα των προκατόχων της, Thor ($181 εκατομμύρια) και Thor 2: Σκοτεινός Κόσμος ($206.4 εκατομμύρια).[200] Το τρίτο Σαββατοκύριακο προβολής, η ταινία Thor: Ragnarok έπεσε στην τρίτη θέση του box office[201] και στην τέταρτη θέση το τέταρτο και πέμπτο Σαββατοκύριακο.[202][203] Η ταινία ξεπέρασε τα συνολικά προβλεπόμενα εγχώρια έσοδα των $280 εκατομμυρίων κατά το πέμπτο Σαββατοκύριακο, φτάνοντας τα συνολικά έσοδα των $291.4 εκατομμυρίων.[203][204] Το έκτο Σαββατοκύριακο βρέθηκε στην πέμπτη θέση του box office[205] και στην έβδομη θέση κατά το έβδομο Σαββατοκύριακο, ενώ το τελευταίο Σαββατοκύριακο παρέμεινε στην πρώτη δεκάδα.[206]

Εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών και Καναδά, το πρώτο Σαββατοκύριακο η ταινία κυκλοφόρησε στις αίθουσες 36 αγορών, κατακτώντας την κορυφή του box office και στις 36 με συνολικά έσοδα $109.1 εκατομμύρια, με τα $6 εκατομμύρια να προέρχονται από τις 189 αίθουσες IMAX. Το άνοιγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο ($16.2 εκατομμύρια) ήταν το καλύτερο άνοιγμα Οκτωβρίου για μη-Τζέιμς Μποντ ταινία. Το καλύτερο άνοιγμα Σαββατοκύριακου Οκτωβρίου έκανε επίσης στις χώρες Νότια Κορέα ($15.7 εκατομμύρια), Αυστραλία ($8.4 εκατομμύρια), Βραζιλία ($8.1 εκατομμύρια), Ινδονησία ($5.5 million), Ταϊβάν ($5.4 million), Φιλιππίνες ($3.8 million), Μαλαισία ($3.5 million), Νέα Ζηλανδία, Βιετνάμ, Αργεντινή, Κολομβία, Χιλή, Βοσνία, Βουλγαρία, Κροατία και Νότια Αφρική, ενώ στη Γαλλία ($7.7 εκατομμύρια) είχε το δεύτερο καλύτερο άνοιγμα. Στη Βραζιλία είχε επίσης το τρίτο καλύτερο ντεμπούτο για ταινία MCU, ενώ το άνοιγμα στη Νέα Ζηλανδία ήταν το μεγαλύτερο για το 2017.[207] Το δεύτερο Σαββατοκύριακο, η ταινία Ragnarok έκανε άνοιγμα σε 19 ακόμα αγορές, φτάνοντας στην κορυφή του box office και κάνοντας το μεγαλύτερο άνοιγμα Νοεμβρίου σε Κίνα ($56.3 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων $6 εκατομμυρίων από 446 αίθουσες IMAX), Μεξικό ($10.8 εκατομμύρια), Γερμανία ($8.9 εκατομμύρια) και Ινδία ($5.5 εκατομμύρια), ενώ παρέμεινε στην κορυφή του box office σε αρκετές από τις αγορές που είχε ήδη κυκλοφορήσει. Η ταινία είχε επιπλέον έσοδα $13.2 εκατομμυρίων από 788 αίθουσες IMAX, το καλύτερο άνοιγμα Νοεμβρίου.[208] Το τρίτο Σαββατοκύριακο προβολής, η ταινία παρέμεινε στην κορυφή του box office σε περισσότερες από 30 χώρες, γινόμενη η ταινία με υπερήρωες με τα περισσότερα έσοδα στη Δημοκρατία της Τσεχίας.[195] Μέχρι το πέμπτο Σαββατοκύριακο προβολής, η ταινία Ragnarok έγινε η ταινία με υπερήρωες με τα περισσότερα έσοδα στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.[209] Από τις 10 Δεκεμβρίου 2017, οι μεγαλύτερες αγορές της ταινίας ήταν οι Κίνα ($112 εκατομμύρια), Ηνωμένο Βασίλειο ($40.4 εκατομμύρια) και Νότια Κορέα ($35.1 εκατομμύρια).[196]

Κριτικές

Επεξεργασία
Οι ερμηνείες των (πάνω, Α-Δ) Κρις Χέμσγουορθ, Τομ Χίντλστον, Κέιτ Μπάνσετ, (κάτω, Α-Δ) Τζεφ Γκόλντμπλουμ, Τέσσα Τόμπσον και Μάρκ Ράφαλο επαινέθηκαν από τους κριτικούς.[210]

Η ιστοσελίδα συλλογής κριτικών Rotten Tomatoes δίνει ποσοστό αποδοχής της ταινίας 93% με μέσο όρο βαθμολογίας 7,6/10, βασισμένα σε 440 κριτικές. Στο τμήμα ομοφωνίας αναφέρεται: «Συναρπαστική, αστεία και πάνω από όλα διασκεδαστική, η ταινία Thor: Ragnarok είναι μία πολύχρωμη κοσμική περιπέτεια, η οποία θέτει ένα νέο πρότυπο για το δικό της franchise—και όλο το υπόλοιπο Κινηματογραφικό Σύμπαν της Marvel».[211] Η ιστοσελίδα συλλογής κριτικών Metacritic βαθμολογεί την ταινία με μέσο όρο 74/100 βασισμένη σε 51 κριτικές, με την ένδειξη «γενικά ευνοϊκές κριτικές».[212] Σε ψηφοφορία κοινού από την εταιρία ερευνών CinemaScore, η ταινία έλαβε μέσο βαθμό «A» σε μία κλίμακα από το A+ μέχρι το F, το καλύτερο που έχει λάβει ταινία από τη σειρά ταινιών Thor, ενώ η εταιρία ερευνών PostTrak ανέφερε πως το 90% του δείγματος της έρευνας που παρακολούθησε την ταινία της έδωσε θετική βαθμολογία και πως το 85% «σίγουρα θα την πρότεινε».[180]

Η Σέρι Λίντεν από το περιοδικό The Hollywood Reporter επαίνεσε τον Γουαϊτίτι για τον τρόπο που χειρίστηκε αυτή τη «σύγκρουση κόσμων υπερβολής του CGI», ιδιαίτερα για τον πιο ελαφρύ τόνο που προσέφερε, κάνοντας «ακόμη και τους κεντρικούς κακούς της ιστορίας [να είναι] ανόητα διασκεδαστικοί, σφυρηλατημένοι στο μέγιστο από τους Κέιτ Μπλάνσετ και Τζεφ Γκόλντμπλουμ».[213] Ο Αλόνσο Ντουράλντε από την ιστοσελίδα TheWrap έγραψε: «Τόσο οι κοροϊδίες όσο και οι καυγάδες, θα πρέπει να σημειωθεί, είναι εξαιρετικά, έτσι είτε πας σε υπερηρωικές ταινίες για τη στιλπνή απόδραση είτε για την παλμική δράση, θα λάβεις μία γερή δόση και από τα δύο που αξίζει».[214] Ο Πίτερ Τράωερς απο το περιοδικό Rolling Stone βαθμολόγησε την ταινία με 3/4, περιγράφοντάς την ως «την πιο διασκεδαστική ταινία της Marvel», επαινώντας την αλλαγή του τόνου και της σκηνοθεσίας της ταινίας και συγκρίνοντάς την θετικά με την ταινία Φύλακες του Γαλαξία.[215] Ο Μικ ΛαΣαλ από την εφημερίδα San Francisco Chronicle επαίνεσε τις ερμηνείες των Χέμσγουορθ, Χίντλστον, Μπλάνσετ, Τόμπσον, Γκόλντμπλουμ και Ράφαλο, νιώθοντας πως η ταινία «εμπιστεύεται τους χαρακτήρες της και τη δική της επινόηση, αποφεύγοντας την επανάληψη και παραμένοντας φρέσκια».[216]

Ο Ρίτσαρντ Ρόπερ από την εφημερίδα Chicago Sun-Times, παρομοίως επαίνεσε την ταινία αναφερόμενος στις ερμηνείες του καστ ως «εξαιρετικές» και στη σκηνοθεσία του Γουαϊτίτι ως «παιχνιδιάρικη, παράλογα υπερβολική με χιουμοριστικό τρόπο και θαυμάσια αυτοαναφορική». Είπε επίσης πως το soundtrack που χρησιμοποιήθηκε για τη σκηνή της κορυφαίας μάχης, ειδικά το τραγούδι «Immigrant Song» του συγκροτήματος Led Zeppelin, ήταν «τέλεια συγχρονισμένο».[217] Ο Ματ Ζόλερ Σάιτζ από την ιστοσελίδα RogerEbert.com βαθμολόγησε την ταινία με 3/4, συγκρίνοντας θετικά την ερμηνεία του Χέμσγουορθ με αυτήν του Κάρι Γκραντ. «Το χάρισμα του Χέμσγουορθ κρατάει [την ταινία] ενωμένη κάθε φορά που απειλείται να διαλυθεί».[218] Ο Τζάστιν Τσανγκ από την εφημερίδα Los Angeles Times επαίνεσε την ερμηνεία της Μπλάνσετ ως Χέλα, κάνοντας σύγκριση του χαρακτήρα της με άλλους εμβληματικούς κακούς όπως οι Μαλέφισεντ και Τσέρναμπογκ, αλλά και των παρόμοιων θεμάτων και του τόνου της ταινίας με αυτά των ταινιών Φλας Γκόρντον, Ο Πόλεμος των Άστρων (1977) και Ο Γουίλι Γουόνκα και το Εργοστάσιο Σοκολάτας.[219] Ο Ρόμπι Κόλιν από την εφημερίδα The Telegraph βαθμολόγησε την ταινία με 4/5, χαιρετίζοντάς την ως «μία από τις καλύτερες ταινίες [της Marvel] μέχρι στιγμής», επαινώντας τις ερμηνείες και περιγράφοντας τη μουσική του Μαρκ Μάδερσμπο ως «τούρμπο».[220] Ο Μάικλ Φίλιπς από την εφημερίδα Chicago Tribune επαίνεσε τις ερμηνείες των Χίντλστον και Τόμπσον ως «υπέροχα ταιριαστές». Σημείωσε επίσης το παρόμοιο σκηνοθετικό ύφος του Γουαϊτίτι με τις «παρωδικές δουλειές» του Έντγκαρ Ράιτ, χαρακτηρίζοντας την ταινία ως «ασυνήθιστα ζωηρή και κεφάτη», ενώ αναγνώρισε και την επίδραση του «παράγοντα κούρασης» που έχουν οι ταινίες της Marvel στο κοινό.[221]

Ο Πίτερ Ντεμπρούτζ από το περιοδικό Variety αποκάλεσε την ταινία «εξωφρενική», αλλά επαίνεσε την ερμηνεία του Γκόλντμπλουμ.[222] Η Στέφανι Ζάκαρεκ από το περιοδικό Time δήλωσε αρνητικά πως «αν και η ταινία Thor: Ragnarok είναι υπερβολικά γεμάτη με διαστημικά οχήματα και θορυβώδεις μάχες με κεραυνούς, αυτή η υπερβολή περισσότερο σε ναρκώνει παρά σε γεμίζει ενέργεια». Η Ζάκαρεκ πρόσθεσε πως «ακόμα και ο καημένος το Θορ μοιάζει χαμένος μέσα σε όλο αυτό και υποτίθεται πως είναι ο πρωταγωνιστής», ενώ επέκρινε τα οπτικά εφέ της ταινίας ως «παράδειγμα δολοφονίας της διασκέδασης» και «κώμα ειδικών εφέ».[223] Η Μανώλια Ντάργκις από την εφημερίδα The New York Times αποκάλεσε την ιστορία «αδιάφορα γεμάτη από μάχες, μηχανορραφίες και βολικές συμπτώσεις», αλλά θεώρησε πως ο Χέμσγουορθ «μοιάζει πιο ευτυχισμένος και πολύ πιο χαλαρός στην ταινία σε σχέση με τις προηγούμενες ταινίες Thor, κάτι το οποίο ίσως είναι το πιο αληθινό επίτευγμα του κυρίου Γουαϊτίτι».[224]

Κάποιοι κριτικοί ισχυρίστηκαν πως η ταινία Thor: Ragnarok κρύβει εκλεπτυσμένο σχολιασμό πίσω απο την κωμική εικόνα της, ειδικά σε θέματα που αφορούν την αποικιακή ιστορία και τους ιθαγενείς πληθυσμούς. Σημείο κλειδί σε αυτή τη συζήτηση αποτελεί η ίδια η καταγωγή του Γουαϊτίτι από τον ιθαγενή πληθυσμό Μάορι.[225] Παραδείγματα του εκλεπτυσμένου σχολιασμού αποτελούν η αιματοβαμμένη ιστορία του Άσγκαρντ και η σκόπιμη απόκρυψή της από τον Όντιν, όπως αποκαλύφθηκε από τη Χέλα, η διαφυγή της Σκράπερ 142 στο αλκοόλ για να θάψει την εθνική ταυτότητά της ως Βαλκυρία[226][227] και ο ευφημισμός του Γκράντμαστερ να αναφέρεται στους «σκλάβους» ως «αιχμαλώτους με εργασία».[228]

Διακρίσεις

Επεξεργασία
Βραβεία Κατηγορία Υποψήφιοι Αποτέλεσμα
Βραβεία Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου της Ουάσινγκτον Π.Κ.[229] Καλύτερη Ερμηνεία Καταγραφής Κίνησης Τάικα Γουαϊτίτι Υποψηφιότητα
Βραβεία Critics' Choice[230] Καλύτερη Ταινία Δράσης Thor: Ragnarok Υποψηφιότητα
Καλύτερος Ηθοποιός σε Κωμωδία Κρις Χέμσγουορθ Υποψηφιότητα
Καλύτερα Οπτικά Εφέ Thor: Ragnarok Υποψηφιότητα
Βραβεία NAACP Image[231][232] Β' Αντρικός Ρόλος σε Ταινία Ίντρις Έλμπα Νίκη
Β' Γυναικείος Ρόλος σε Ταινία Τέσσα Τόμπσον Υποψηφιότητα
Βραβεία Σωματείου Ειδικών Εφέ[233] Εξαιρετική Εικονική Κινηματογράφηση σε Φωτορεαλιστικό Πρότζεκτ Χούμπερτ Μάστον, Άρθουρ Μούντι, Άνταμ Πάσκε, Κέισι Σατζ (για σκηνή «Αναδρομής στο Παρελθόν της Βαλκυρίας») Υποψηφιότητα
Εξαιρετική Σύνθεση σε Φωτορεαλιστικό Πρότζεκτ Γκάβιν ΜακΚένζι, Ντέιβιντ Σίμπσον, Όουεν Κάρολ, Μαρκ Γκόστλοου (για σκηνή της «Μάχης στη Γέφυρα») Υποψηφιότητα
Βραβεία Σωματίου Σχεδιαστών Κοστουμιών[234] Επίτευγμα σε Ταινία Επιστημονικής Φαντασίας/Φαντασίας Μάγιες Κ. Ρουμπέο Υποψηφιότητα
Βραβεία Empire[235] Καλύτερη Ταινία Thor: Ragnarok Υποψηφιότητα
Καλύτερη Ταινία Επιστημονικής Φαντασίας/Φαντασίας Thor: Ragnarok Υποψηφιότητα
Καλύτερη Σκηνοθεσία Τάικα Γουαϊτίτι Υποψηφιότητα
Καλύτερη Πρωτοεμφανιζόμενη Τέσσα Τόμπσον Υποψηφιότητα
Καλύτερος Σχεδιασμός Παραγωγής Thor: Ragnarok Υποψηφιότητα
Καλύτερα Οπτικά Εφέ Thor: Ragnarok Υποψηφιότητα
Καλύτερος Σχεδιασμός Κοστουμιών Μάγιες Κ. Ρουμπέο Υποψηφιότητα
Καλύτερο Μακιγιάζ και Κομμώσεις Thor: Ragnarok Υποψηφιότητα
Κινηματογραφικά βραβεία MTV[236] Κλέψιμο Σκηνής Τάικα Γουαϊτίτι Υποψηφιότητα
Καλύτερη Μάχη Κρις Χέμσγουορθ vs. Μαρκ Ράφαλο Υποψηφιότητα
Βραβεία Saturn[237][238] Καλύτερη Μεταφορά Κόμικ σε Ταινία Thor: Ragnarok Υποψηφιότητα
Β Γυναικείος Ρόλος σε Ταινία Τέσσα Τόμπσον Υποψηφιότητα
Βραβεία Hugo[239] Καλύτερη Δραματική Παρουσίασης, Μακράς Μορφής Έρικ Πίρσον, Κρεγκ Κάιλ, Κρίστοφερ Γιοστ, Τάικα Γουαϊτίτι Υποψηφιότητα
Βραβεία Teen Choice[240] Επιλογή: Ταινία Επιστημονικής Φαντασίας Thor: Ragnarok Υποψηφιότητα
Επιλογή: Άντρας Ηθοποιός σε Ταινία Επιστημονικής Φαντασίας/Φαντασίας Κρις Χέμσγουορθ Νίκη
Μαρκ Ράφαλο Υποψηφιότητα
Επιλογή: Γυναίκα Ηθοποιός σε Ταινία Επιστημονικής Φαντασίας/Φαντασίας Τέσσα Τόμπσον Υποψηφιότητα
Επιλογή: Κακός Ταινίας Κέιτ Μπλάνσετ Υποψηφιότητα
Επιλογή: Αυτός που Έκλεψε τη Σκηνή Τομ Χίντλστον Υποψηφιότητα
Τάικα Γουαϊτίτι Υποψηφιότητα
Βραβεία Ένωσης Επαγγελματιών του Χόλιγουντ[241] Καλύτερα Οπτικά Εφέ – Ταινία Μεγάλου Μήκους Κάιλ ΜακΚάλοκ, Αλέξις Βέσεμπρο, Μπεν Λοκ, Χάρι Μπάρντακ (Framestore) Υποψηφιότητα

Συνέχεια

Επεξεργασία
Κύριο λήμμα: Thor: Love and Thunder

Στις 8 Ιουλίου 2022, κυκλοφόρησε μία τρίτη συνέχεια με τίτλο Thor: Love and Thunder.[242] Οι Χέμσγουορθ, Τόμπσον[243] και Έλμπα επανέλαβαν τους ρόλους τους,[244] με τους Νάταλι Πόρτμαν,[243] Τζέιμι Αλεξάντερ,[245] Κατ Ντένινγκς και Στέλαν Σκάρσγκορντ να επιστρέφουν, μετά την απουσία τους από την ταινία Ragnarok.[244] Σε αυτή την ταινία, ο χαρακτήρας της Πόρτμαν μπορεί να σηκώσει το σφυρί του Θορ αποκτώντας τις δυνάμεις του, όπως και στα κόμικ.[246] Επιπρόσθετα, οι Κρις Πρατ, Πομ Κλεμεντίφ, Ντέιβ Μπατίστα, Κάρεν Γκίλαν, Βιν Ντίζελ, Μπράντλεϊ Κούπερ και Σον Γκαν επανέλαβαν τους ρόλους τους ως τα μέλη των Φυλάκων του Γαλαξία, Πίτερ Κουίλ / Star-Lord, Μάντις, Ντραξ, Νέμπιουλα, Γκρουτ, Ρόκετ και Κράγκλιν Ομπφόντερι αντίστοιχα.[247] Στο καστ προστέθηκε και ο Κρίστιαν Μπέιλ έχοντας τον ρόλο του κακού της ταινίας, Γκορ, Σφαγέα των Θεών.[248]

Με την κυκλοφορία της ταινίας Ragnarok, ο Γουαϊτίτι και η Marvel συζήτησαν την πιθανότητα μίας spin-off Marvel One-Shot ταινίας μικρού μήκους, η οποία θα επικεντρωνόταν στους χαρακτήρες Κοργκ και Μικ, αλλά κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό να συμβεί εξαιτίας της δέσμευσης της Marvel να παράγει τρεις ταινίες μεγάλου μήκους τον χρόνο. Ωστόσο, ο Φάιγκι είπε πως η Marvel εξακολουθούσε να έχει σχέδια για αυτούς τους δύο χαρακτήρες, χωρίς να διευκρινίζει τι ακριβώς.[249] Και οι δύο χαρακτήρες εμφανίστηκαν στις ταινίες Εκδικητές: Η Τελευταία Πράξη[250] και Love and Thunder.[251]

Σημειώσεις

Επεξεργασία
  1. Όπως απεικονίζεται στην ταινία Εκδικητές: Η Εποχή του Ultron (2015).[4]
  2. Σύμφωνα με τον παραγωγό Κέβιν Φάιγκι, το αεροσκάφος που εμφανίζεται στη συγκεκριμένη σκηνή είναι το Sanctuary II, το οποίο ανήκει στον Θάνος.[5]
  3. Βασικός φορέας χρηματοδότησης της Αυστραλιανής Ομοσπονδιακής κυβέρνησης για παραγωγές στην αυστραλιανή κινηματογραφική βιομηχανία.
  4. Προκαταρκτική έκδοση μιας ταινίας, η οποία παράγεται με τη λήψη φωτογραφιών διαδοχικών τμημάτων ενός σεναρίου, επενδυμένες με soundtrack.
  5. Το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της Walt Disney Company, υπεύθυνο για τη δημιουργία, σχεδίασμό και οικοδόμηση των θεματικών πάρκων της Disney και αξιοθεάτων της παγκοσμίως.

Παραπομπές

Επεξεργασία
  1. (Αγγλικά) Thor: Ragnarok Press Kit. The Walt Disney Company. www.wdsmediafile.com/media/ThorRagnarok/writen-material/ThorRagnarok59d97e5bd2b22.pdf. σελ. I.
  2. «Thor: Ragnarok (12A)». British Board of Film Classification. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2023. 
  3. 3,0 3,1 3,2 «Thor: Ragnarok (2017)». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2023. 
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 Strom, Marc (28 Οκτωβρίου 2014). «Thor Brings Ragnarok to the Marvel Cinematic Universe in 2017». Marvel.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Ιουλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2014. 
  5. 5,0 5,1 Owen, Phil· Gonzalez, Umberto (2 Νοεμβρίου 2017). «'Thor: Ragnarok': How That Mid-Credits Scene Sets Up 'Avengers: Infinity War'». TheWrap. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Ιουλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2023. 
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 Tommy Cook (7 Σεπτεμβρίου 2017). «Here's How 'Thor: Ragnarok' Ties into the Larger MCU». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιουλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2023. 
  7. 7,0 7,1 Law, James (2017-07-24). «Chris Hemsworth on working with Cate Blanchett and off-set 'shenanigans' on Thor: Ragnarok». News.com.au. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-07-25. https://web.archive.org/web/20170725133209/http://www.news.com.au/entertainment/movies/new-movies/chris-hemsworth-on-working-with-cate-blanchett-and-offset-shenanigans-on-thor-ragnarok/news-story/6722ba821a58a53f703d5203844c1b49. Ανακτήθηκε στις 2023-09-15. 
  8. Stack, Tim (4 Νοεμβρίου 2017). «Chris Hemsworth says Thor will still be [Spoiler] in Avengers: Infinity War». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2023. 
  9. 9,0 9,1 9,2 9,3 9,4 9,5 9,6 9,7 Stack, Tim (9 Μαρτίου 2017). «Thor: Ragnarok: Why does Thor have short hair? Where's his hammer? The plot revealed!». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2023. 
  10. 10,0 10,1 Cook, Tommy (7 Σεπτεμβρίου 2017). «'Thor: Ragnarok': Why (and How) the Sequel Pivots Away from the Previous 'Thor' Movies». Collider. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2023. 
  11. 11,0 11,1 Anthony Breznican (28 Οκτωβρίου 2014). «Marvel Studios reveals Phase Three slate, including two-part 'Avengers' threequel». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουλίου 2022. 
  12. 12,0 12,1 12,2 12,3 12,4 12,5 12,6 12,7 12,8 Strom, Marc (20 Μαΐου 2016). «Marvel Studios Confirms Stellar New Cast Members of the Highly Anticipated 'Thor: Ragnarok'». Marvel.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουνίου 2016. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουλίου 2022. 
  13. Mueller, Matthew (4 Ιουνίου 2016). «Tom Hiddleston Teases Loki and the Hulk in Thor 3: Ragnarok». Comicbook.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουνίου 2016. Ανακτήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2023. 
  14. 14,0 14,1 14,2 14,3 Anthony Breznican (2017-07-22). «Hulk speaks in awesome new trailer for Thor: Ragnarok». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-07-24. https://web.archive.org/web/20170724082858/http://ew.com/movies/2017/07/22/thor-ragnarok-trailer-comic-con/. Ανακτήθηκε στις 2023-09-15. 
  15. Jim Vevjoda (8 Σεπτεμβρίου 2017). «Thor: Ragnarok: Odin Knew of Cosmic Threats That Thor and Loki Didn't». IGN. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2023. 
  16. 16,0 16,1 Kit, Borys (10 Δεκεμβρίου 2015). «Cate Blanchett Joining 'Thor 3'». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Δεκεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2023. 
  17. Shepherd, Jack (18 Οκτωβρίου 2017). «Thor: Ragnarok spoilers given away by TV host, Chris Hemsworth unimpressed». The Independent. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2023. 
  18. 18,0 18,1 Stack, Tim (8 Μαρτίου 2017). «This Week's Cover: Thor gets a makeover in Ragnarok first look». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2023. 
  19. 19,0 19,1 Polowy, Kevin (10 Νοεμβρίου 2017). «The big reveal, the nixed romance, and the noodle worm: What was cut from (and added to) 'Thor: Ragnarok'». Yahoo!. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2023. 
  20. Alice Teeple (6 Μαρτίου 2023). «Sparks Cast the Incredible Cate Blanchett in their Video for "The Girl Is Crying In Her Latte"». Post-Punk.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Μαΐου 2023. Ανακτήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2023. 
  21. 21,0 21,1 21,2 21,3 Woerner, Meredith (1 Σεπτεμβρίου 2017). «'Thor: Ragnarok' cast introduces the newest members of the Marvel Cinematic Universe». Los Angeles Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2023. 
  22. 22,0 22,1 22,2 Cook, Tommy (7 Σεπτεμβρίου 2017). «How 'Thor: Ragnarok' Honors & Deviates from Its Comics Foundation». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2023. 
  23. 23,0 23,1 23,2 Busch, Jenna (23 Ιουλίου 2017). «Comic-Con: Tessa Thompson, Karl Urban and Taiki Waititi on Thor». ComingSoon.net. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2023. 
  24. 24,00 24,01 24,02 24,03 24,04 24,05 24,06 24,07 24,08 24,09 24,10 «Thor: Ragnarok Press Kit» (PDF). Walt Disney Studios Motion Pictures. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 3 Νοεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2023. 
  25. 25,0 25,1 Burton, Bonnie (22 Ιουλίου 2017). «Comic-Con 2017: 'Black Panther,' 'Infinity War' blew us away at the Marvel panel». CNET. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2023. 
  26. 26,0 26,1 26,2 Borys Kit (20 Μαΐου 2016). «Jeff Goldblum, Karl Urban Join Marvel's 'Thor: Ragnarok'». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2023. 
  27. 27,0 27,1 De Semlyen, Phil (6 Ιουνίου 2016). «Jeff Goldblum talks Thor: Ragnarok's Grandmaster». Empire. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιουνίου 2016. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2023. 
  28. Vejvoda, Jim (19 Απριλίου 2017). «Why Jeff Goldblum Doesn't Resemble Marvel Comics' Grandmaster in Thor: Ragnarok». IGN. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2023. 
  29. Davis, Eric (30 Οκτωβρίου 2017). «Jeff Goldblum's Grandmaster and Benecio del Toro's Collector Will Likely Appear in a Marvel Movie Together». Fandango. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2017. 
  30. Lipsitz, Jordana (20 Μαΐου 2016). «Who Is Valkyrie? Tessa Thompson's Character In 'Thor: Ragnarok' Is Perfect For Her». Bustle. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2023. 
  31. 31,0 31,1 Stack, Tim (10 Μαρτίου 2017). «Thor: Ragnarok actress Tessa Thompson talks redefining Valkyrie». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2023. 
  32. 32,0 32,1 Stack, Tim (14 Μαρτίου 2017). «Where is Natalie Portman's Jane Foster in Thor: Ragnarok?». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 14 Μαρτίου 2017. 
  33. Nicholson, Amy (2017-10-31). «How Tessa Thompson Went From Indie Actor to 'Thor: Ragnarok' Badass». Rolling Stone. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2018-05-23. https://web.archive.org/web/20180523234632/https://www.rollingstone.com/movies/features/how-tessa-thompson-went-from-indie-actor-to-thor-ragnarok-badass-w510485. Ανακτήθηκε στις 2023-09-16. 
  34. 34,0 34,1 34,2 34,3 Ethan Anderton (7 Σεπτεμβρίου 2017). «'Thor Ragnarok' Set Visit: Everything We Learned About the Cosmic Sequel – Page 2». /Film. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Αυγούστου 2022. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2023. 
  35. 35,0 35,1 Busch, Anita (11 Απριλίου 2016). «Tessa Thompson Joins The Marvel Universe In 'Thor: Ragnarok'». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2023. 
  36. 36,0 36,1 Collura, Scott (2 Μαΐου 2017). «Karl Urban Talks Prepping for Thor: Ragnarok». IGN. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Ιουλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2023. 
  37. 37,0 37,1 Kroll, Justin (15 Οκτωβρίου 2015). «Mark Ruffalo to Appear as Hulk in 'Thor: Ragnarok'». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2023. 
  38. Cornet, Roth (31 Ιανουαρίου 2016). «Marvel still undecided about just HOW verbal Hulk will be in Thor: Ragnarok». HitFix. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Φεβρουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2016. 
  39. Eisenberg, Eric (10 Οκτωβρίου 2017). «Apparently Mark Ruffalo And Kevin Feige Have Planned A Special Trilogy for the Hulk». CinemaBlend. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2023. 
  40. 40,0 40,1 Cook, Tommy (11 Σεπτεμβρίου 2017). «Taika Waititi on 'Thor: Ragnarok', How the Story Changed When He Signed On, and More». Collider. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2023. 
  41. 41,0 41,1 Butler, Tom (27 Οκτωβρίου 2017). «Thor: Ragnarok director explains why they reshot Hela's entrance (exclusive)». Yahoo!. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2023. 
  42. Arvedon, Jon (28 Σεπτεμβρίου 2017). «New Thor: Ragnarok Image Confirms Return of Another Asgardian». Comic Book Resources. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2023. 
  43. Leadbetter, Alex (3 Νοεμβρίου 2017). «Kevin Feige Explains the Warriors Three's Role in Thor: Ragnarok». Screen Rant. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2023. 
  44. 44,0 44,1 Breznican, Anthony (5 Νοεμβρίου 2016). «Doctor Strange revelations: Secrets and Easter eggs from the new Marvel movie». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2023. 
  45. 45,0 45,1 Hatchett, Keisha (28 Φεβρουαρίου 2017). «Interview: Moana's Rachel House on Marginalized Voices in Hollywood and the Need for More Female Directors». The Mary Sue. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2023. 
  46. 46,0 46,1 46,2 Lesnick, Silas (18 Απριλίου 2017). «Inside Marvel Studios: Explore the Future of the MCU». ComingSoon.net. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2023. 
  47. Lawrence, Derek (18 Απριλίου 2017). «Thor: Ragnarok director Taika Waititi to portray Korg in film». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 18 Απριλίου 2017. 
  48. Hoffer, Christian (22 Ιουλίου 2017). «Thor: Ragnarok Director Confirms Korg». Comicbook.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2023. 
  49. Fox, Jesse David (14 Οκτωβρίου 2019). «Taika Waititi's Thor: Ragnarok (Rerun)». Good One: A Podcast About Jokes (Podcast). Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2023. 
  50. Davis, Brandon (23 Ιουλίου 2017). «Clancy Brown Cast As Surtur in Thor: Ragnarok». Comicbook.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2023. 
  51. Outlaw, Kofi (2 Νοεμβρίου 2017). «Stan Lee's 'Thor: Ragnarok' Cameo Revealed». Comicbook.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2023. 
  52. 52,0 52,1 «Exclusive: Sam Neill confirms he's in Thor 3». ShortList. 23 Σεπτεμβρίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Σεπτεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2023. 
  53. 53,0 53,1 53,2 Na, Wenlei (2017-10-26). «How Thor pulled off huge celebrity cameo». news.com.au. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-10-30. https://web.archive.org/web/20171030074636/http://www.news.com.au/entertainment/movies/new-movies/how-thor-pulled-off-huge-celebrity-cameo/news-story/24629142c1a8dfeeef8f828a1fdacf30. Ανακτήθηκε στις 2023-09-16. 
  54. 54,0 54,1 Boone, John (2 Νοεμβρίου 2017). «How Chris Hemsworth Convinced [Spoiler] to Make That Secret Cameo in 'Thor: Ragnarok' (Exclusive)». Entertainment Tonight. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2023. 
  55. Francisco, Eric (3 Νοεμβρίου 2017). «That Black Widow Cameo Explains Why Hulk Is in 'Thor: Ragnarok'». Inverse. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2023. 
  56. «Chris Hemsworth Talks Ramping Up the Action for Thor: The Dark World». Access Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2013. 
  57. Vejvoda, Jim (28 Οκτωβρίου 2013). «Marvel Studios Boss Kevin Feige on the Possibility of Thor 3». IGN. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2023. 
  58. Sneider, Jeff (29 Ιανουαρίου 2014). «Marvel Hires One of Its Own Executives to Co-Write 'Thor 3'». TheWrap. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2023. 
  59. Weintraub, Steve (22 Ιουλίου 2014). «Kevin Feige Talks Guardians of the Galaxy, Thor 3, Captain America 3, Doctor Strange, Casting Josh Brolin as Thanos, Comic-Con Plans, and More». Collider. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2023. 
  60. Siegel, Tatiana· Kit, Borys (11 Οκτωβρίου 2018). «Scarlett Johansson Lands $15 Million Payday for Black Widow Movie». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2023. 
  61. Cecchini, Mike (11 Νοεμβρίου 2015). «Thor: Ragnarok and Its Importance to the Marvel Universe». Den of Geek. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουνίου 2021. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2023. 
  62. Davis, Justin (28 Οκτωβρίου 2014). «Marvel Studios Announces Thor: Ragnarok». IGN. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2023. 
  63. 63,0 63,1 Hewitt, Chris (Φεβρουάριος 2016). «Set Phase 3 To Stun». Empire: 21. «Thor: Ragnarok (October 27, 2017)... For 'Ragnarok' is, according to Norse legend, the end of the world. Not so fast, says Feige. 'I don't think people will read into that title alone what the movie's going to be.' ... 'The film will take place within the cosmos primarily,' confirms Feige, 'which is to say, frankly, very little Earth.'». 
  64. 64,0 64,1 Strom, Marc (10 Φεβρουαρίου 2015). «Marvel Studios Schedules New Release Dates for 4 Films». Marvel.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2015. 
  65. Lussier, Germain (12 Απριλίου 2015). «Kevin Feige Phase 3 Updates: 'Thor: Ragnarok,' 'Black Panther,' 'Inhumans' and 'Captain Marvel'». /Film. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2023. 
  66. Lussier, Germain (29 Ιουνίου 2015). «Everything We Just Learned About The Future of Marvel Movies». io9. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιουνίου 2015. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2023. 
  67. Chitwood, Adam (30 Ιουνίου 2015). «Kevin Feige Reveals When Spider-Man, Thor 3, and More Start Filming». Collider. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2023. 
  68. Ryan, Mike (29 Ιουνίου 2015). «No, 'Terminator: Genisys' Director Alan Taylor Doesn't Like That Spoilerish Trailer, Either». Uproxx. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2023. 
  69. Wickman, Kase (11 Ιουλίου 2015). «Jamie Alexander Confirms Whether She'll Be Back For 'Thor: Ragnarok'». MTV. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2023. 
  70. Woerner, Meredith (20 Ιουλίου 2015). «Jaimie Alexander on being naked, tattooed and alone in Times Square for 'Blindspot'». Los Angeles Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2023. 
  71. Zuckerman, Esther (1 Φεβρουαρίου 2017). «Taika Waititi will cameo in his Thor movie». The A.V. Club. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2023. 
  72. Kit, Borys (2 Οκτωβρίου 2015). «'Thor 3' Finds Its Director». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2023. 
  73. Vary, Adam B. (8 Φεβρουαρίου 2023). «Elizabeth Banks Was 'Interested' in Directing 'Thor: Ragnarok,' but Didn't Hear Back From Marvel». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Φεβρουαρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2023. 
  74. 74,0 74,1 74,2 Sciretta, Peter (4 Νοεμβρίου 2016). «Kevin Feige on How a Marvel Movie Like 'Doctor Strange' Is Developed, & Why Time Travel Won't Ruin the MCU». /Film. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2023. 
  75. Bibbiani, William (24 Ιανουαρίου 2016). «Taika Waititi on 'Wilderpeople' and 'Thor: Ragnarok'». CraveOnline. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιανουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2016. 
  76. 76,0 76,1 Stack, Tim (2017-03-10). «How Big Trouble in Little China inspired Thor: Ragnarok». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-03-11. https://web.archive.org/web/20170311212609/http://ew.com/movies/2017/03/10/big-trouble-in-little-china-inspired-thor-ragnarok/. Ανακτήθηκε στις 2023-09-17. 
  77. 77,0 77,1 Erao, Matthew (18 Οκτωβρίου 2017). «Thor: Ragnarok's Trailer Song Helped Taika Waititi Get Hired». Screen Rant. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2023. 
  78. 78,0 78,1 Alexander, Julia (15 Ιουλίου 2016). «Thor: Ragnarok Director Talks Making One of Marvel's 'Biggest and Most Different' Movies». Polygon. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Ιουλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2023. 
  79. Fleming, Mike (15 Οκτωβρίου 2015). «Mark Ruffalo Bringing Hulk Into 'Thor: Ragnarok'». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2023. 
  80. Kit, Borys (15 Οκτωβρίου 2015). «Mark Ruffalo's Hulk to Appear in 'Thor: Ragnarok'». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2023. 
  81. Anthony Breznican (2015-10-15). «Mark Ruffalo will bring the Hulk to Thor: Ragnarok». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2015-10-17. https://web.archive.org/web/20151017015854/http://www.ew.com/article/2015/10/15/mark-ruffalo-will-bring-hulk-thor-ragnarok. Ανακτήθηκε στις 2023-09-17. 
  82. Leigh Blickley (23 Οκτωβρίου 2015). «Mark Ruffalo Wants To See Bruce Banner And Hulk Face-Off on Screen». The Huffington Post. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Δεκεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2023. 
  83. 83,0 83,1 Gonzalez, Umberto (14 Οκτωβρίου 2017). «Marvel's Kevin Feige: Hulk Almost Wasn't in 'Thor: Ragnarok'». TheWrap. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2023. 
  84. 84,0 84,1 84,2 Cook, Tommy (7 Σεπτεμβρίου 2017). «Everything You Need To Know About 'Thor: Ragnarok'». Collider. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2023. 
  85. Frater, Patrick (21 Οκτωβρίου 2015). «Marvel's 'Thor: Ragnarok' and Fox's 'Alien' To Shoot in Australia». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2023. 
  86. 86,0 86,1 86,2 86,3 Cronin, Seanna (23 Οκτωβρίου 2015). «Thor: Ragnarok to film exclusively in Queensland». Sunshine Coast Daily. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2023. 
  87. IANS (27 Σεπτεμβρίου 2017). «Thor: Ragnarok is One of The Best Shoots I've Been Part of: Chris Hemsworth». News18. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2023. 
  88. Lee, Ben (16 Νοεμβρίου 2015). «Is Stellan Skarsgard coming back for Thor: Ragnarok? 'They have an option on me'». Digital Spy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Δεκεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2023. 
  89. Leane, Rob (25 Φεβρουαρίου 2016). «Stellan Skarsgård is in Avengers: Infinity War, but not Thor 3». Den of Geek. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Φεβρουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2016. 
  90. Kit, Borys (2 Δεκεμβρίου 2015). «'Thor 3' Lands New Writer (Exclusive)». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Δεκεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2023. 
  91. Butler, Tom (25 Ιανουαρίου 2016). «Mark Ruffalo Promises Epic Arc For Hulk Across Thor 3 and Infinity War». Yahoo!. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιανουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2023. 
  92. De Semlyen, Phil (20 Ιανουαρίου 2016). «Mark Ruffalo says Thor: Ragnarok is a road movie across the universe». Empire. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιανουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2023. 
  93. Weintraub, Steve (28 Ιανουαρίου 2016). «Taika Waititi on 'Hunt for the Wilderpeople', 'Thor: Ragnarok' and Disney's 'Moana'». Collider. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιανουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2023. 
  94. 94,0 94,1 94,2 Couch, Aaron (2 Νοεμβρίου 2017). «'Thor: Ragnarok' Writer on the Secret to Revitalizing a Franchise». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2023. 
  95. Simonot, Suzanne (4 Φεβρουαρίου 2016). «Samuel L. Jackson tipped to return to Gold Coast for Thor: Ragnarok». Gold Coast Bulletin. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Φεβρουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2023. 
  96. Damore, Meagan (10 Μαρτίου 2016). «'Thor's' Jaimie Alexander Addresses Whether Or Not She'll Return For 'Ragnarok'». Comic Book Resources. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2016. 
  97. Cook, Juston (21 Μαΐου 2016). «Jaimie Alexander may be in Thor: Ragnarok after all». Flickering Myth. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2023. 
  98. 98,0 98,1 Keyes, Rob (16 Οκτωβρίου 2017). «Why Isn't Lady Sif in Thor: Ragnarok?». Screen Rant. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2023. 
  99. Ryder, Taryn (27 Οκτωβρίου 2017). «'Thor: Ragnarok': Jaimie Alexander explains why Lady Sif is MIA». Yahoo!. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2023. 
  100. 100,0 100,1 Davis, Brandon (13 Μαΐου 2016). «Kevin Feige Confirms No Natalie Portman in Thor: Ragnarok». ComicBook.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2023. 
  101. Kit, Borys (2016-04-11). «'Creed' Star Tessa Thompson Joining 'Thor 3'». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-04-13. https://web.archive.org/web/20160413121642/http://www.hollywoodreporter.com/heat-vision/creed-star-tessa-thompson-joining-876760. Ανακτήθηκε στις 2023-09-22. 
  102. Eisenberg, Eric (30 Οκτωβρίου 2017). «Were The Thor Series' Human Characters Ever in Ragnarok? Here's What The Writer Told Us». CinemaBlend. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2023. 
  103. 103,0 103,1 Simonot, Suzanne (2016-06-06). «Blockbuster to be born on Fourth of July as Marvel confirms Thor: Ragnarok start date». The Advertiser. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2021-09-26. https://web.archive.org/web/20210926154802/http://www.adelaidenow.com.au/entertainment/blockbuster-to-be-born-on-fourth-of-july-as-marvel-confirms-thor-ragnarok-start-date/news-story/ef5603ffa09520db7b53bf54561712f1?nk=99bb31e2a8b5b3dcd0277eb7275809f8-1466792605. Ανακτήθηκε στις 2023-09-22. 
  104. Hunt, James (26 Οκτωβρίου 2016). «Doctor Strange: post-credits scenes explained». Den of Geek. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2023. 
  105. Hunt, James (28 Οκτωβρίου 2016). «Exclusive: Scott Derrickson explains Doctor Strange's ending». Den of Geek. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2016. 
  106. Damore, Meagan (30 Δεκεμβρίου 2015). «Feige Teases Cosmic 'Thor: Ragnarok,' Thanos' Next Move & More Phase 3 Plans». Comic Book Resources. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιανουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2016. 
  107. Wolfe, April (2017-05-17). «Marvel Science: Meet the Physicist Called in to Consult on Superhero Movies». Houston Press. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-05-21. https://web.archive.org/web/20170521041606/http://www.houstonpress.com/film/marvel-science-meet-the-physicist-called-in-to-consult-on-superhero-movies-9443211. Ανακτήθηκε στις 2023-09-22. 
  108. King, Darryn (6 Ιουλίου 2018). «The Science (and the Scientists) Behind 'Ant-Man'». The New York Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2023. 
  109. 109,0 109,1 «2017 Hit List». Total Film (254): 82. Ιανουάριος 2017.  via: «Planet Hulk's Sakaar Confirmed For 'Thor: Ragnarok'». MCUExchange.com. 19 Δεκεμβρίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2023. 
  110. Fujikawa, Jenn (19 Οκτωβρίου 2017). «Jack Kirby's Design Influence Is A Force In 'Thor: Ragnarok'». Marvel.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιανουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2017. 
  111. Reyes, Mike (23 Νοεμβρίου 2015). «What The Thor Movies Need To Do Better, According To Chris Hemsworth». CinemaBlend. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Νοεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2023. 
  112. Kirkland, Chris (2015-12-04). «Chris Hemsworth re-teams with Ron Howard for adventure 'In the Heart of the Sea'». Toronto Sun. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2015-12-13. https://web.archive.org/web/20151213060407/http://www.torontosun.com/2015/12/02/chris-hemsworth-re-teams-with-ron-howard-for-adventure-in-the-heart-of-the-sea. Ανακτήθηκε στις 2023-09-22. 
  113. 113,0 113,1 D'Alessandro, Anthony (22 Ιουλίου 2017). «'Thor: Ragnarok' Trailer Stomps Into Hall H With Battling Superheroes – Comic-Con». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2023. 
  114. 114,0 114,1 Damore, Meagan (5 Ιουλίου 2016). «'Thor: Ragnarok' Director Taika Waititi Celebrates The Start Of Filming With New Photo». Comic Book Resources. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιουλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2016. 
  115. 115,0 115,1 «Thor: Ragnarok filming in Brisbane causes road closures». Brisbane Times. 17 Αυγούστου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2023. 
  116. 116,0 116,1 116,2 Kois, Dan (19 Οκτωβρίου 2017). «The Superweirdo Behind 'Thor: Ragnarok'» . The New York Times Magazine. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2023. 
  117. Simonot, Suzanne (24 Ιουνίου 2016). «It's a Marvel in the making as Thor: Ragnarok's 'majestical' universe rises on Gold Coast». Gold Coast Bulletin. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Ιουνίου 2016. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2023. 
  118. «Vision of Thor stunt emerges as Brisbane readies itself for filming». Nine News. 18 Αυγούστου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 18 Αυγούστου 2016. 
  119. Atfield, Cameron (21 Αυγούστου 2016). «New York City comes to Brisbane ahead of Thor: Ragnarok shoot». The Sydney Morning Herald. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2023. 
  120. Taika Waititi [@@TaikaWaititi] (9 Ιουλίου 2016). «Javier Aguirresarobe is our DP» (Tweet). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Ιουλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2023 – μέσω Twitter. 
  121. Flaño, Teresa (23 Νοεμβρίου 2016). «Trabajar para Marvel me ha producido satisfacción y frustración» [Το να δουλεύω για τη Marvel μου έδωσε ικανοποίηση και απογοήτευση]. El Correo (στα Ισπανικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2023. 
  122. 122,0 122,1 Han, Angie (17 Οκτωβρίου 2016). «'Thor: Ragnarok' Will Be the Most 'Out There' of the Marvel Movies, Teases Taika Waititi». /Film. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2023. 
  123. 123,0 123,1 Weintraub, Steve (28 Οκτωβρίου 2017). Taika Waititi on Why the 'Thor: Ragnarok' Runtime Changed After Comic-Con. Collider. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Ιανουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2023. 
  124. 124,0 124,1 Anderton, Ethan (23 Ιουλίου 2016). «'Thor: Ragnarok' Footage: Hulk vs Thor, Surtur the Demon & More [Comic-Con 2016]». /Film. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Ιουλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2023. 
  125. Vejvoda, Jim (23 Ιουλίου 2016). «Comic-Con 2016: Thor: Ragnarok Includes Surtur and Fenris». IGN. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Ιουλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2023. 
  126. «Up to 80 Gold Coast locals have now been sacked from the Thor: Ragnarok movie set». Gold Coast Bulletin. 31 Ιουλίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2023. 
  127. Clarke, Allan (2 Αυγούστου 2016). «The Director of the New Thor Movie Made Hiring Aboriginal People A Priority». BuzzFeed. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2023. 
  128. Fischer, Sean (3 Οκτωβρίου 2016). «Thor: Ragnarok Director Teases Planet Hulk Character». Comic Book Resources. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2023. 
  129. McMillian, Graeme (27 Οκτωβρίου 2016). «'Thor: Ragnarok' Director Confirms Key 'Planet Hulk' Character to Appear». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2023. 
  130. Perry, Spencer (27 Οκτωβρίου 2016). «Thor: Ragnarok Wraps Filming, Director Taika Waititi Shares Video from Set». ComingSoon.net. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2023. 
  131. Bell, Crystal (23 Ιουλίου 2017). «Thor: Ragnarok Director Taika Waititi Says 'About 80 Percent' Of The Film Was Improvised». MTV. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2023. 
  132. Dinh, Christine (5 Ιανουαρίου 2017). «Get Your First Look at Marvel Studios' 'Thor: Ragnarok' In A New Photo». Marvel.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2017. 
  133. Jayson, Jay (23 Ιουλίου 2017). «Thor: Ragnarok Screenwriter Criticizes Marvel Over Credits». Screen Rant. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2023. 
  134. Arrant, Chris (2017-09-13). «Thor: Ragnarok Co-Writer Said She's Not Getting Credit for Her Work». Newsarama. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-09-13. https://web.archive.org/web/20170913204606/https://www.newsarama.com/36364-thor-ragnarok-co-writer-said-she-s-not-getting-credit-for-her-work-marvel-agrees.html. Ανακτήθηκε στις 2017-09-13. 
  135. Marvel Entertainment (28 Σεπτεμβρίου 2017). Marvel Studios' Thor: Ragnarok – Behind the Scenes. Συμβαίνει στα 1:28. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2023 – μέσω YouTube. 
  136. Caldwell, Mary (29 Ιουνίου 2017). «Now casting: Marvel's 'Thor: Ragnarok' needs fit men». Atlanta Journal-Constitution. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2017. 
  137. Leadbeater, Alex (22 Ιουλίου 2017). «Thor: Ragnarok Has Finished Its Three Weeks Of Reshoots». Screen Rant. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2023. 
  138. Chitwood, Adam (27 Ιουλίου 2017). «Tessa Thompson Says the 'Thor: Ragnarok' After-Credits Scenes Were Filmed During Reshoots». Collider. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2023. 
  139. Fletcher, Rosie· Ashurst, Sam (20 Οκτωβρίου 2017). «Exclusive: Thor: Ragnarok's post-credits sequence has an alternate version, says director Taika Waititi». Digital Spy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2023. 
  140. 140,0 140,1 140,2 Sciretta, Peter (6 Νοεμβρίου 2017). «Kevin Feige Answers Your Lingering 'Thor: Ragnarok' Spoiler Questions». /Film. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2023. 
  141. Williams, Taylor (30 Οκτωβρίου 2017). «Some Early Thor: Ragnarok Cuts 'Failed Miserably'». Comic Book Resources. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2023. 
  142. «Thor: Ragnarok». Industrial Light & Magic. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2023. 
  143. «Thor: Ragnarok – Day for Nite». Day For Nite. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Δεκεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2017. 
  144. 144,0 144,1 144,2 Seymour, Mike (20 Νοεμβρίου 2017). «Building Character with Thor (part2)». FX Guide. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2023. 
  145. «Thor: Ragnarok | Main on End Title Sequence». Perception. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2023. 
  146. Seymour, Mike (6 Νοεμβρίου 2017). «Thor Ragnarok: Hela and back (Part 1)». FX Guide. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2023. 
  147. Umberto Gonzalez (22 Αυγούστου 2016). «'Thor: Ragnarok': Devo's Mark Mothersbaugh to Compose Score (Exclusive)». TheWrap. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2023. 
  148. Gettell, Oliver (2016-08-22). «Devo's Mark Mothersbaugh to score Thor: Ragnarok». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-08-26. https://web.archive.org/web/20160826171434/http://www.ew.com/article/2016/08/22/thor-ragnarok-score-mark-mothersbaugh-devo. Ανακτήθηκε στις 2023-09-24. 
  149. Stack, Tim (2017-08-14). «Thor: Ragnarok director wishes Freddie Mercury could have scored the film». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-08-16. https://web.archive.org/web/20170816153855/http://ew.com/movies/2017/08/14/thor-ragnarok-taika-waititi-freddie-mercury-score/. Ανακτήθηκε στις 2023-09-24. 
  150. «'Thor: Ragnarok' Soundtrack Details». Film Music Reporter. 19 Οκτωβρίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2023. 
  151. Couto, Anthony (23 Ιουλίου 2016). «SDCC: 'Thor: Ragnarok' Props Confirm 'Planet Hulk' Elements». Comic Book Resources. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Ιουλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουλίου 2016. 
  152. 152,0 152,1 152,2 Romano, Nick (2017-01-06). «Hilarious 'Team Thor' mockumentary is getting a Part 2». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-01-07. https://web.archive.org/web/20170107164911/http://ew.com/movies/2017/01/06/thor-mockumentary-doctor-strange-blu-ray/. Ανακτήθηκε στις 2023-09-25. 
  153. Couch, Aaron (28 Αυγούστου 2016). «Watch the 'Thor' Mockumentary Showing What the Avenger Was Doing During 'Civil War'». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2023. 
  154. Dinh, Christine (6 Ιανουαρίου 2017). «Bring Home The Mystifying, Mind-Bending Journey Marvel Studios' 'Doctor Strange' On Digital HD Feb. 14 and Blu-Ray™ Feb. 28». Marvel.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2017. 
  155. Burlingame, Russ (28 Μαρτίου 2017). «Thor: Ragnarok Footage and Concept Art Shown at CinemaCon». ComicBook.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2023. 
  156. Sandy Schaefer (10 Απριλίου 2017). «Thor: Ragnarok Teaser Trailer – Thor vs. Hulk». Screen Rant. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2023. 
  157. Gartenberg, Chaim (10 Απριλίου 2017). «Thor gets a new 'do in the first teaser trailer for Thor: Ragnarok». The Verge. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2023. 
  158. Arbeiter, Michael (10 Απριλίου 2017). «Thor: Ragnarok Teaser Trailer Looks Like Marvel's First True Adventure Epic». Nerdist. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2017. 
  159. Kit, Borys (11 Απριλίου 2017). «'Thor: Ragnarok' Trailer Is Marvel and Disney's Most Watched Ever in 24 Hours (Exclusive)». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2023. 
  160. Solosi, Mary (2017-07-23). «Cate Blanchett used YouTube videos to perfect her Thor: Ragnarok character». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-07-23. https://web.archive.org/web/20170723161151/http://ew.com/movies/2017/07/23/thor-ragnarok-comic-con-2017/. Ανακτήθηκε στις 2017-07-23. 
  161. Strom, Marc (1 Ιουνίου 2017). «Marvel Announces Epic Experiences For Fans at Disney's D23 Expo 2017». Marvel.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουνίου 2017. 
  162. «SDCC 2017 – Thor: Ragnarok Costumes, Up Close». Newsarama. 2017-07-20. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-07-20. https://web.archive.org/web/20170720234858/https://www.newsarama.com/35483-scc-2017-thor-ragnarok-costumes-up-close.html. Ανακτήθηκε στις 2017-07-21. 
  163. Anderton, Ethan (22 Ιουλίου 2017). «'Thor: Ragnarok' Trailer: The God of Thunder Needs a Team to Battle Cate Blanchett [Comic-Con 2017]». /Film. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2023. 
  164. Foutch, Haleigh (22 Ιουλίου 2017). «New 'Thor: Ragnarok' Trailer Unleashes the Hulk on the God of Thunder». Collider. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2023. 
  165. Lussier, Germain (22 Ιουλίου 2017). «Somehow the New Thor: Ragnarok Trailer Is Even Crazier Than the First». io9. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2023. 
  166. Cuoto, Anthony (22 Ιουλίου 2017). «New Thor: Ragnarok Poster Is Gloriously Colorful & Symmetrical». Comic Book Resources. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2023. 
  167. Goldberg, Matt (22 Ιουλίου 2017). «New 'Thor: Ragnarok' and 'Black Panther' Posters Want a Place on Your Wall». Collider. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2023. 
  168. McNary, Dave (24 Ιουλίου 2017). «'Thor: Ragnarok' Leads Social Media Buzz Thanks to Comic-Con». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2023. 
  169. McNary, Dave (31 Ιουλίου 2017). «'Thor: Ragnarok' Tops Social Media Buzz for Second Consecutive Week». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2023. 
  170. Dave McNary (7 Αυγούστου 2017). «'Thor: Ragnarok' Continues Social Media Buzz Streak for Third Consecutive Week». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2023. 
  171. Justin Carter (14 Αυγούστου 2017). «Hulk Smashes in Brazilian Car Commercial». Comic Book Resources. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2023. 
  172. Stephen Price (14 Αυγούστου 2017). «Hulk Hammers Rogue Satellite for Renault (Director's Cut)». Animation World Network. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Απριλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2023. 
  173. Marvel Studios (2017-09-11). Marvel Studios' 'Thor: Ragnarok' Superpower of STEM Challenge. Δελτίο τύπου. Ανακτήθηκε στις 2017-11-08.
  174. McNary, Dave (28 Αυγούστου 2017). «'Thor: Ragnarok' Leads Movie Social Media Chatter With Help From Mayweather-McGregor Fight». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2023. 
  175. McNary, Dave (2 Οκτωβρίου 2017). «'Blade Runner 2049' Rave Reviews Bolster Social Media Buzz». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2023. 
  176. McNary, Dave (16 Οκτωβρίου 2017). «New 'Star Wars: The Last Jedi' Trailer Boosts Movie to Top Social Media Charts». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2023. 
  177. Dave McNary (23 Οκτωβρίου 2017). «'Thor: Ragnarok' Creates Thunderous Buzz on Social Media Ahead of Debut». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2023. 
  178. Arrant, Chris (2017-09-21). «Disneyland Hosting Thor: Ragnarok Sneak Peek One Month Before Release». Newsarama. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-09-21. https://web.archive.org/web/20170921193643/https://www.newsarama.com/36506-disneyland-hosting-thor-ragnarok-sneak-peek-one-month-before-release.html. Ανακτήθηκε στις 2017-09-22. 
  179. Romano, Nick (2017-11-03). «Thor: Ragnarok cast perform the movie live for unsuspecting 4D audience». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-11-08. https://web.archive.org/web/20171108214538/http://ew.com/tv/2017/11/03/thor-ragnarok-james-corden-4d-movie-theater/. Ανακτήθηκε στις 2023-09-25. 
  180. 180,0 180,1 180,2 180,3 180,4 D'Alessandro, Anthony (6 Νοεμβρίου 2017). «'Thor: Ragnarok's Strong Sunday Bulks Marvel Pic To $122.7M Opening – Monday Final». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2023. 
  181. «Coming up from the USA Today Network: College football rankings, 'Thor: Ragnarok' premiere and more». USA Today. 9 Οκτωβρίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2017. 
  182. Parker, Ryan· Couch, Aaron (10 Οκτωβρίου 2017). «Mark Ruffalo Accidentally Streams a Portion of 'Thor: Ragnarok' by Instagram Mistake». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2023. 
  183. Simonot, Suzanne (26 Σεπτεμβρίου 2017). «Chris Hemsworth to walk red carpet on Gold Coast for Thor: Ragnarok Australian premiere». Gold Coast Bulletin. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαρτίου 2018. Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2023. 
  184. Butler, Tom (29 Αυγούστου 2017). «Thor: Ragnarok release date brought forward in the UK». Yahoo! UK. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2023. 
  185. «Thor: Ragnarok – watch the first trailer for the Marvel superhero sequel». The Guardian. 10 Απριλίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Απριλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2023. 
  186. D'Alessandro, Anthony (31 Οκτωβρίου 2017). «'Thor: Ragnarok' To Hulk Smash Its Way To $400M Worldwide By Sunday – Preview». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2023. 
  187. Cameron K. McEwan· Chris Longridge (7 Αυγούστου 2019). «Marvel's 'Phases' explained: What goes when & why». Digital Spy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Αυγούστου 2019. Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2023. 
  188. Trumbore, Dave (10 Ιανουαρίου 2018). «'Thor: Ragnarok' Blu-ray Details, Trailer, Clips Herald the God of Thunder's Arrival». Collider. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιανουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2023. 
  189. Anderton, Ethan (23 Φεβρουαρίου 2018). «'Thor: Ragnarok' Deleted Scene Features a Cameo from Beyond the Grave». /Film. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2023. 
  190. Latchem, John (16 Μαρτίου 2018). «'Thor: Ragnarok' Surges to Top DVD, Blu-ray Disc Sales Charts». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Μαρτίου 2018. Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2023. 
  191. Thomas K. Arnold (22 Μαρτίου 2018). «'Justice League' Storms to Top of DVD, Blu-ray Disc Sales Charts». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Μαρτίου 2018. Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2023. 
  192. Byford, Sam (8 Νοεμβρίου 2021). «Disney Plus is upgrading Marvel movies to IMAX aspect ratio». The Verge. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2023. 
  193. Lawrence, Derek (2017-09-07). «Thor: Ragnarok voted most anticipated fall movie in Fandango survey». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-09-08. https://web.archive.org/web/20170908043435/http://ew.com/movies/2017/09/07/thor-ragnarok-most-anticipated-fall-movie-fandango-survey/. Ανακτήθηκε στις 2023-09-27. 
  194. McNary, Dave (12 Νοεμβρίου 2017). «Box Office: 'Thor: Ragnarok' Rules Worldwide, Tops $650 Million Mark». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2023. 
  195. 195,0 195,1 Tartaglione, Nancy (12 Νοεμβρίου 2017). «'Thor' Rocks $650M WW; 'Orient Express' Rolls $57M Offshore; 'Coco', 'Paddington 2' Feel Embrace – International Box Office». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2023. 
  196. 196,0 196,1 Tartaglione, Nancy (10 Δεκεμβρίου 2017). «'Coco' Sweet With $390M Global, Scores China Hat Trick; 'Justice League' Tops $600M WW – International Box Office». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2023. 
  197. D'Alessandro, Anthony (2018-03-10). «No. 8 'Thor: Ragnarok' Box Office Profits – 2017 Most Valuable Blockbuster Tournament». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2018-03-22. https://web.archive.org/web/20180322130832/http://deadline.com/2018/03/thor-ragnarok-box-office-profit-2017-1202349475/. Ανακτήθηκε στις 2023-09-27. 
  198. D'Alessandro, Anthony (12 Οκτωβρίου 2017). «After 'Blade Runner 2049' Crashed, Leave It To 'Thor: Ragnarok' To Save Autumn B.O. With $100M+ Opening». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2023. 
  199. D'Alessandro, Anthony (26 Οκτωβρίου 2017). «'Justice League' Hits Tracking With Super $110M–$120M Opening». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2023. 
  200. D'Alessandro, Anthony (12 Νοεμβρίου 2017). «'Daddy's Home 2' Gives Comedies A Lift; 'Orient Express' Attracts Adults in A 'Ragnarok'-Ruled Weekend – Sunday AM». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2023. 
  201. D'Alessandro, Anthony (19 Νοεμβρίου 2017). «'Justice League' Encounters Kryptonite at the B.O. With $96M Opening: Why The DC Movie Weakened – Sunday AM Update». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2023. 
  202. D'Alessandro, Anthony (26 Νοεμβρίου 2017). «Thanksgiving B.O. At $268M, +3% Over 2016 Spurred By 'Coco' & Holdovers – Sunday Update». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2023. 
  203. 203,0 203,1 D'Alessandro, Anthony (3 Δεκεμβρίου 2017). «'Coco' Looking at Sweet $26M+ As Specialty Sector Pops With Awards Contenders – Sunday Final». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2023. 
  204. «Long Range Forecast: 'Jumanji: Welcome to the Jungle,' 'Pitch Perfect 3,' 'Downsizing,' & 'Father Figures'; Updated 'Justice League' Tracking». BoxOffice. 27 Οκτωβρίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2018. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2023. 
  205. Anthony D'Alessandro (10 Δεκεμβρίου 2017). «December Still Asleep Before 'Last Jedi' Awakens: 'Coco' $18M+, 'Disaster Artist' $6M+, 'Wonder' Crosses $100M». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2023. 
  206. D'Alessandro, Anthony (18 Δεκεμβρίου 2017). «'The Last Jedi' Opens To $220M & Will Send 2017 To $11B: How Disney Still Wins With 'Star Wars' Franchise – Monday Final». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2023. 
  207. Nancy Tartaglione (31 Οκτωβρίου 2017). «'Thor: Ragnarok' Thunders To $109M In Overseas Debut – International Box Office». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2023. 
  208. Tartaglione, Nancy· Busch, Anita (6 Νοεμβρίου 2017). «'Thor: Ragnarok' & Rolls To $431M WW, $308M Offshore With Record November China Start – International Box Office». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2023. 
  209. Tartaglione, Nancy (28 Νοεμβρίου 2017). «'Justice League' Tops $300M Overseas; 'Coco' Charms China & 'Thor' Rocks Near $800M WW – International Box Office». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2023. 
  210. «Thor: Ragnarok Reviews Suggest We've Reached Peak MCU». Rotten Tomatoes. 19 Οκτωβρίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Αυγούστου 2019. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. 
  211. «Thor: Ragnarok (2017)». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. 
  212. «Thor: Ragnarok Reviews». Metacritic. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. 
  213. Linden, Sheri (19 Οκτωβρίου 2017). «'Thor: Ragnarok': Film Review». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. 
  214. Duralde, Alonso (19 Οκτωβρίου 2017). «'Thor: Ragnarok' Review: Cate Blanchett's Campy Villainess Steals the Thunder». TheWrap. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. 
  215. Peter Travers (2017-10-25). «'Thor: Ragnarok' Review: Third Time's a Charm for the God of Thunder». Rolling Stone. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2018-03-01. https://web.archive.org/web/20180301102401/https://www.rollingstone.com/movies/reviews/peter-travers-thor-ragnarok-is-hilarious-charming-superheroic-blast-w510039. Ανακτήθηκε στις 2023-09-28. 
  216. LaSalle, Mick (1 Νοεμβρίου 2017). «'Thor: Ragnarok' doesn't hammer all the fun out of a big movie». San Francisco Chronicle. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. 
  217. Roeper, Richard (3 Νοεμβρίου 2017). «In fun 'Thor: Ragnarok,' action unfolds with a goofy 'Guardians' vibe». Chicago Sun-Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. 
  218. Seitz, Matt Zoller (30 Οκτωβρίου 2017). «Thor: Ragnarok Movie Review & Film Summary (2017)». RogerEbert.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. 
  219. Chang, Justin (3 Νοεμβρίου 2017). «'Thor: Ragnarok' is punchy, predictable and fun in fits and starts». Los Angeles Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιανουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. 
  220. Collin, Robbie (19 Οκτωβρίου 2017). «Thor: Ragnarok review: Marvel's exhilaratingly fresh nostalgia trip brings the thunder». The Telegraph. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. 
  221. Michael Phillips (2 Νοεμβρίου 2017). «'Thor: Ragnarok' review: Marvel realm goes for the yuks». Chicago Tribune. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. 
  222. Debruge, Peter (19 Οκτωβρίου 2017). «Film Review: 'Thor: Ragnarok'». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Ιανουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. 
  223. Zacharek, Stephanie (2017-10-26). «Review: Thor: Ragnarok Is More an Approximation of Fun Than the Real Thing». Time. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2018-02-09. https://web.archive.org/web/20180209154429/http://time.com/4996646/thor-ragnarok-review/. Ανακτήθηκε στις 2023-09-28. 
  224. Dargis, Manohla (1 Νοεμβρίου 2017). «Review: 'Thor: Ragnarok,' of Gods, Monsters and Silly Jokes». The New York Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. 
  225. Taipua, Dan (31 Οκτωβρίου 2017). «Thor and his magic patu: notes on a very Māori Marvel movie». The Spinoff. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Μαρτίου 2020. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. 
  226. Adlakha, Siddhant (10 Νοεμβρίου 2017). «"Thor: Ragnarok": Marvel From a Postcolonial Perspective». Village Voice. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2020. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. 
  227. Hunter, Jim (1 Φεβρουαρίου 2020). «What Thor: Ragnarok Is Really About». Screen Rant. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2020. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. 
  228. Angie Han (9 Νοεμβρίου 2017). «Asgard's bloody history refuses to stay buried in 'Thor: Ragnarok'». Mashable. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Αυγούστου 2019. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. 
  229. «The 2017 WAFCA Awards». Washington D.C. Area Film Critics Association. 7 Δεκεμβρίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. 
  230. Nolfi, Joey (2017-12-06). «The Shape of Water leads Critics' Choice Awards nominations». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-12-06. https://web.archive.org/web/20171206223400/http://ew.com/awards/2017/12/06/2018-critics-choice-awards-nominations/. Ανακτήθηκε στις 2023-09-28. 
  231. «NAACP Image Awards: 'Marshall,' 'Get Out,' 'Girls Trip' Dominate Film Nominations». The Hollywood Reporter. 20 Νοεμβρίου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. 
  232. «List of early winners at the NAACP Image Awards». CBS News. 15 Ιανουαρίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Ιανουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. 
  233. Giardina, Carolyn (13 Φεβρουαρίου 2018). «Visual Effects Society Awards: 'War for the Planet of the Apes' Wins Big». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Μαρτίου 2018. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. 
  234. Schmidt, Ingrid (2018-02-20). «2018 Costume Designers Guild Award Winners: The Complete List». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2018-06-13. https://web.archive.org/web/20180613014658/https://www.hollywoodreporter.com/lists/costume-designers-guild-awards-2018-winners-1086838/. Ανακτήθηκε στις 2023-09-28. 
  235. Ben Travis (18 Μαρτίου 2018). «Star Wars: The Last Jedi Wins Big at Rakuten TV Empire Awards 2018». Empire. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Μαρτίου 2018. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. 
  236. Nordyke, Kimberly (3 Μαΐου 2018). «MTV Movie & TV Awards: 'Black Panther,' 'Stranger Things' Top Nominations». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαΐου 2018. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. 
  237. McNary, Dave (15 Μαρτίου 2018). «'Black Panther,' 'Walking Dead' Rule Saturn Awards Nominations». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Μαρτίου 2018. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. 
  238. Dave McNary (27 Ιουνίου 2018). «'Black Panther' Reigns at Saturn Awards, 'Better Call Saul' and 'Twin Peaks' Top TV Field». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. 
  239. «2018 Hugo Awards». Hugo Award. 15 Μαρτίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Απριλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. 
  240. «Teen Choice Awards: Winners List». The Hollywood Reporter. 12 Αυγούστου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. 
  241. Giardina, Carolyn (2018-11-15). «HPA Awards: ‘Avengers: Infinity War,’ ‘Alpha’ Among Winners». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2018-11-16. https://web.archive.org/web/20181116090503/https://www.hollywoodreporter.com/lists/hpa-awards-avengers-infinity-war-alpha-winners-1161561/. Ανακτήθηκε στις 2023-09-28. 
  242. Rubin, Rebecca (18 Οκτωβρίου 2021). «Disney Delays 'Doctor Strange,' 'Thor 4,' 'Black Panther' Sequel and 'Indiana Jones 5'». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Οκτωβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. 
  243. 243,0 243,1 Kit, Borys (16 Ιουλίου 2019). «Taika Waititi to Direct 'Thor 4' (Exclusive)». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. 
  244. 244,0 244,1 Taylor, Robert Brian (8 Ιουλίου 2022). «'Thor: Love and Thunder': All the Easter Eggs You Might Have Missed». Collider. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιουλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. 
  245. Kroll, Justin (11 Δεκεμβρίου 2020). «Sif Returns To The MCU: Jaimie Alexander To Reprise Role In 'Thor: Love And Thunder'». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Δεκεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. 
  246. D'Alessandro, Anthony· Ramos, Dino-Ray (20 Ιουλίου 2019). «Natalie Portman Is Female Thor In 'Thor Love And Thunder' Opening Fall 2021 –Comic-Con». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. 
  247. Reimer, Amanda (8 Ιουλίου 2022). «Every Single Cameo in 'Thor: Love and Thunder'». Collider. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιουλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. 
  248. Sneider, Jeff (10 Δεκεμβρίου 2020). «Here's the Marvel Villain Christian Bale Is Playing in 'Thor: Love and Thunder'». Collider. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Δεκεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. 
  249. Davis, Eric (23 Οκτωβρίου 2017). «Marvel Has Big Plans For Korg and Miek from 'Thor: Ragnarok'». Fandango. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2017. 
  250. Allen, Ben (25 Απριλίου 2019). «All of the cameos in Avengers: Endgame». Radio Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023. 
  251. Romano, Nick (2019-10-16). «Taika Waititi confirms Korg's glorious return for Thor: Love and Thunder». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2019-10-16. https://web.archive.org/web/20191016134744/https://ew.com/movies/2019/10/16/thor-4-korg-taika-waititi/. Ανακτήθηκε στις 2023-09-28. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Επεξεργασία