Χίντου Κους

μεγάλος ορεινός όγκος ή οροσειρά στη νότιο-κεντρική Ασία

Συντεταγμένες: 35°00′N 71°00′E / 35.000°N 71.000°E / 35.000; 71.000

To Χίντου Κους (Hindu Kush) ή Ινδοκούς ή Ινδοκαύκασος, είναι μεγάλος ορεινός όγκος ή οροσειρά στη νοτιοκεντρική Ασία. Το μεγαλύτερο μέρος του ορεινού αυτού όγκου βρίσκεται εντός του Αφγανιστάν. Το μήκος του υπολογίζεται στα 1600 χιλιόμετρα και αναπτύσσεται μεταξύ της κοιλάδας του Αμού Ντάρια βορειοδυτικά, και της κοιλάδας του Ινδού ποταμού νοτιοανατολικά. Ο ορεινός όγκος Χίντου Κους αρχίζει από το Παμίρ, (στα πακιστανοκινεζικά σύνορα), και με κατεύθυνση νοτιοδυτική μέσω του Αφγανιστάν καταλήγει ως κεντρική οροσειρά κοντά στα ιρανοαφγανικά σύνορα.

Χίντου Κους
Χάρτης
Ύψος7.708 μέτρα
ΧώρεςΑφγανιστάν και Πακιστάν
Χάρτης του 1879 που απεικονίζει την οροσειρά Ινδοκούς και τα περάσματα προς Καμπούλ και ποταμό Ώξο.

Ολόκληρος ο όγκος του Ινδοκούχου διακρίνεται σε τρία κύρια τμήματα, στο ανατολικό, το κεντρικό (βόρεια της Καμπούλ), και το δυτικό γνωστό και ως Κοχ-ι-Μπάμπα. Έχει περί τις 25 κορυφές, υψηλότερη των οποίων είναι η Τίριχ Μιρ με υψόμετρο 7.708 μέτρα. Στο ανατολικό τμήμα αυτού του όγκου παρατηρούνται και κάποιοι κορυφο-παγετώνες, ενώ μεγάλα επιμέρους τμήματα αυτού είναι μονίμως χιονισμένα.

Η περιοχή είναι αραιοκατοικημένη και με περιορισμένους φυσικούς πόρους, με συνέπεια να παρατηρείται περιορισμένη γεωργία και κτηνοτροφία. Στον ορυκτό πλούτο του Χίντου Κους περιλαμβάνονται φυσικά κοιτάσματα ορυκτού αλατιού, αντιμονίου, γαιάνθρακα, κάποιων επμέρους μεταλλευμάτων, καθώς και πετρελαίου και φυσικού αερίου, που όμως παραμένουν αναξιοποίητα[εκκρεμεί παραπομπή]. Στις τοπικές πηγές ενέργειας περιλαμβάνονται και κάποιοι ακόμη υδροηλεκτρικοί σταθμοί.


  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα, τόμ. 61ος, σελ. 134