Μάχη
Ως μάχη ορίζεται στο British and World English in Oxford dictionary:
- η παρατεταμένη σύγκρουση ανάμεσα σε μεγάλες οργανωμένες ένοπλες δυνάμεις
- μια μακρά και δύσκολη σύγκρουση ή αγώνας ενάντια σε κάτι[1].
Γενικά η μάχη σύμφωνα με τον πρώτο ορισμό της είναι συστατικό στην ιεραρχία της σύγκρουσης κατά τον πόλεμο μεταξύ δύο ή περισσότερων ενόπλων δυνάμεων ή αντιμαχομένων. Ο πόλεμος συνίστάται ενίοτε από πολλές μάχες. Οι μάχες ορίζονται με σαφήνεια ανάλογα τη διάρκεια, την περιοχή και τις αντίπαλες δυνάμεις[2].
Οι πόλεμοι και πολεμικές εκστρατείες ακολουθούν δεδομένη στρατηγική, ενώ οι μάχες συμβαίνουν σε ένα επίπεδο σχεδιασμού και εκτέλεσης σύμφωνα με μία διαδικασία γνωστή ως επιχειρησιακή κινητικότητα[3]. Ο Γερμανός θεωρητικός του πολέμου Καρλ φον Κλάουζεβιτς αναφέρει ότι "η χρήση των μαχών για την επίτευξη του σκοπού του πολέμου" είναι η ουσία της στρατηγικής[4].
Ετυμολογία
ΕπεξεργασίαΣύμφωνα με τον Γεώργιο Μπαμπινιώτη η λέξη μάχη είχε θετική χροιά κατά την ομηρική εποχή στην οποία ανάγεται από την ετυμολογία της, αλλά είναι αβέβαιη η προέλευση του ρήματος μάχομαι, από το οποίο προέρχεται η μάχη, καθώς άλλοι τη συνδέουν με τη λέξη μάχαιρα και άλλοι με τη λέξη μήχ-αρ, μηχ-ανή. Από το λατινικό ρήμα battuere «χτυπώ, πλήττω» φαίνεται ότι προήλθε η γαλλική λέξη battaille και η αγγλική battle[5].
Σημειώσεις παραπομπές
Επεξεργασία- ↑ «Battle». Oxford Dictionaries. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Αυγούστου 2014. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2014.
- ↑ Dupuy 1992, σ.65.
- ↑ Glantz, 1991 σ. 10.
- ↑ μετάφραση από Clausewitz, 1999, σ. 77.
- ↑ Μπαμπινιώτης, Γεώργιος (6 Απριλίου 2003). «Τα ετυμολογικά του πολέμου». Το Βήμα. http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=150348. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2014.
Βιβλιογραφία
Επεξεργασία- von Clausewitz, Carl. Hahlweg, Werner, επιμ. Bemerkungen über die reine und angewandte Strategie des Herrn von Bülow oder Kritik der darin enthaltenen Ansichten (στα German). Verstreute kleine Schriften. (Osnabrück: Biblio Verlag, 1979), 77.
- Dupuy, Trevor Nevitt (1992). Understanding war: History and Theory of combat. London: Leo Cooper. ISBN 0-85052-293-5.
- Glantz, David M.· Vuono, Carl E. (1991). Soviet military operational art: In pursuit of deep battle. Taylor & Francis. ISBN 0-7146-4077-8.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Επεξεργασία- Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Battles στο Wikimedia Commons