Νομός Ευβοίας

Νομός της Ελλάδας
Αυτή είναι μια παλιά έκδοση της σελίδας, όπως διαμορφώθηκε από τον Manolia Avra (συζήτηση | συνεισφορές) στις 10:37, 27 Μαΐου 2021. Μπορεί να διαφέρει σημαντικά από την τρέχουσα έκδοση.

Συντεταγμένες: 38°30′N 24°00′E / 38.5°N 24°E / 38.5; 24

Ο νομός Ευβοίας ήταν ένας από τους 51 νομούς της Ελλάδας, ενώ από το 2011 αποτελεί την Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας, μία από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας και υπάγεται διοικητικά στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ο νομός περιλαμβάνει τα νησιά Εύβοια και Σκύρο, καθώς και μικρό τμήμα της ηπειρωτικής Στερεάς Ελλάδας.

Εύβοια
Περιφερειακή ενότητα
Χάρτης της Ελλάδας με {{{Όνομα}}}
Θέση του νομού Εύβοιας στον χάρτη της Ελλάδας
Χώρα Ελλάδα Ελλάδα
Πρωτεύουσα Χαλκίδα
Ιστορική Πρωτεύουσα
Δήμοι 8
Διοίκηση  
 • Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κελαϊδίτης
Διοικητική διαίρεση  
 • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδα
Έτος δημιουργίας νομού
Γεωγραφικό διαμέρισμα Στερεά Ελλάδα
Έκταση  
 • Συνολική 4.164 τ.χλμ
 • Κατάταξη
Πληθυσμός  
 • Συνολικός 210.815 (2011)
 • Κατάταξη πληθ. 11η
 • Πυκνότητα 50,59 κάτ./χλμ²
 • Κατάταξη πυκν. 38η
ISO 3166-2 GR-04
Ταχ. κώδικες 34* **
Πιν. αυτοκινήτων XA, ΕΗ
Ιστότοπος naevias.gr

Η Εύβοια είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του ελληνικού αρχιπελάγους μετά την Κρήτη και σίγουρα κατέχει προνομιακή γεωγραφική θέση, συνδυάζοντας βουνό και θάλασσα. Είναι χωρισμένη από την κυρίως χώρα της Ελλάδας, από την Ευβοϊκή θάλασσα, η οποία αποτελείται από δύο μεγάλους κόλπους. Σε γενικές γραμμές είναι μακρόστενη. Η γενική της κατεύθυνση είναι από ΒΔ προς ΝΑ.

Η Σκύρος είναι ένα από τα νησιά των Βορείων Σποράδων.

Ο Νομός Εύβοιας ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και αποτελείται από τους δήμους: Διρφύων – Μεσσαπίων, Ερέτριας, Ιστιαίας – Αιδηψού, Καρύστου, Κύμης – Αλιβερίου, Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Σκύρου και Χαλκιδέων, με πρωτεύουσά του τη Χαλκίδα.

Μερικά από τα βουνά του νομού είναι: ο Δίρφης, Όχη, Ξηροβούνι, Σκοτεινή, Πυξαριάς, Καντήλι, Όλυμπος, Μαυροβούνι, Ζάρακας κ.α. που μέσα από αυτά κυλάει ο ποταμός Κηρέας και επίσης συναντάμε τις λίμνες Δύστος και Παραλίμνη.

Αξιοθέατα

Υπάρχουν πολλά μέρη που εντυπωσιάζουν και τον πιο δύσκολο επισκέπτη, όπως το Μαντούδι, που έχει τα λείψανα των οχυρώσεων της Αρχαίας Κορίνθου, το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, στο βρίσκεται στο Προκόπι, το μαρμάρινο άγαλμα ταύρου στους Ωρεούς, τα Δρακόσπιτα στα Στύρα αλλά και τις όμορφες ακρογιαλιές στα Νέα Στύρα. Επίσης ο επισκέπτης, μπορεί να θαυμάσει στο Αλιβέρι τον θολωτό Μυκηναϊκό τάφο, το ιερό της Αυλιδείας Αρτέμιδος στο Βαθύ, το Βενετσιάνικο κάστρο, το σπίτι του Ανδρέα Μιαούλη αλλά και τα κατάλοιπα των Μεσαιωνικών Πύργων στο Βασιλικό - Λευκαντί, τον υδροβιότοπο της λίμνης του Δύστου κ.α.

Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας

Από το 2011 και με την εφαρμογή του Προγράμματος «Καλλικράτης», ο νομός Εύβοιας αποτελεί την Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας (με πρωτεύουσα την Χαλκίδα) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Με την συνένωση και συγχώνευση των δήμων από 25 (και 2 κοινότητες) σε 8 όπως προέβλεπε το Πρόγραμμα, οι νέοι δήμοι που προέκυψαν είναι οι:

Δήμος Έδρα Πληθυσμός(2011)
Διρφύων - Μεσσαπίων Ψαχνά 18.800
Ερέτριας Ερέτρια 13.053
Ιστιαίας-Αιδηψού Ιστιαία 21.083
Καρύστου Κάρυστος 12.180
Κύμης-Αλιβερίου Αλιβέρι (Ιστορική έδρα: Κύμη) 28.437
Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας Λίμνη Ευβοίας 12.045
Σκύρου Σκύρος 2.994
Χαλκιδέων Χαλκίδα 102.223

Αντιπεριφερειάρχες

Παραπομπές


Εξωτερικοί σύνδεσμοι

  • Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας (τέως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας)
  • Οδηγός Βόρειας Εύβοιας «Βόρεια Εύβοια». 
  • Οδηγός Νότιας Εύβοιας«Νότια Εύβοια». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Σεπτεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2014. 
  • hello Greece