Spring til indhold

Wallis og Futuna: Forskelle mellem versioner

Koordinater: 14°18′07″S 178°06′34″V / 14.30181°S 178.10932°V / -14.30181; -178.10932
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Indhold slettet Indhold tilføjet
Amirobot (diskussion | bidrag)
m r2.7.1) (robot Tilføjer: az:Uollis və Futuna
Ingen redigeringsopsummering
 
(20 mellemliggende versioner af 16 andre brugere ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:Wallis and futuna flag.png|thumb|right|180px|Wallis og Futunas flag, der primært bruges i lokale kontekster. Ved officielle lejligheder bruges det franske flag.]]
[[Fil:Flag of Wallis and Futuna (2004 World Factbook).svg|thumb|Wallis og Futunas flag, der primært bruges i lokale kontekster. Ved officielle lejligheder bruges det franske flag.]]


'''Wallis og Futuna''' ([[fransk (sprog)|fransk]] ''Collectivité des Îles Wallis-et-Futuna'') er [[Oversøisk land og territorium|Frankrig oversøisk territorium]] (fr. ''collectivité d'outre-mer'' eller COM) i det sydlige [[Stillehavet|Stillehav]] mellem [[Fiji]] og [[Samoa]]. Territoriet består af de tre tropiske [[vulkanø]]er [[Uvea|Wallis]] (Uvea), [[Futuna]] og [[Alofi]].
'''Wallis og Futuna''' ([[fransk (sprog)|fransk]] ''Collectivité des Îles Wallis-et-Futuna'') er [[Oversøisk land og territorium|Frankrig oversøisk territorium]] (fr. ''collectivité d'outre-mer'' eller COM) i det sydlige [[Stillehavet|Stillehav]] mellem [[Fiji]] og [[Samoa]]. Territoriet består af de tre tropiske [[vulkanø]]er [[Uvea|Wallis]] (Uvea), [[Futuna]] og [[Alofi]].


== Historie ==
== Historie ==
Øerne er engang i forhistorisk tid blevet befolket af [[polynesien|polynesiske]] folk fra [[Tonga]]-øerne, der oprettede de tre kongedømmer [[Uvea]] (på Wallis Island), [[Sigave]] (på Futuna) og [[Alo]] (på Alofi).
Øerne er engang i forhistorisk tid blevet befolket af [[Polynesien|polynesiske]] folk fra [[Tonga]]-øerne, der oprettede de tre kongedømmer [[Uvea]] (på Wallis Island), [[Sigave]] (på Futuna) og [[Alo]] (på Alofi og Futuna).


Den første europæiske kontakt med øerne hændte i maj [[1616]], da [[Holland|hollænderne]] [[Jacob Le Maire]] og [[Willem Cornelisz Schouten]] "opdagede" Wallis Island, men [[Frankrig|franskmændene]] var de første europæere, der bosatte sig på øerne. De første franske [[mission]]ærer ankom i [[1837]] og havde held med at omvende de indfødte til [[katolicisme]]n. I [[1842]] udbad de sig Frankrigs beskyttelse, efter en del af lokalbefolkningen havde gjort oprør, og i [[1887]] underskrev dronningen af Uvea en traktat, der etablerede øen som et fransk [[protektorat]]. Det samme gjorde kongerne over [[Sigave]] og [[Alo]] i [[1888]]. Øerne blev underlagt den franske [[koloni]] [[Ny Caledonien]]. I [[1959]] stemte befolkningen for status som et fransk oversøisk område, hvilket blev området til del i [[1961]], hvorved dets underordningsforhold til Ny Caledonien ophørte. Øerne regeres formelt set stadig af tre konger.
Den første europæiske kontakt med øerne hændte i maj [[1616]], da [[Holland|hollænderne]] [[Jacob Le Maire]] og [[Willem Cornelisz Schouten]] "opdagede" Wallis Island, men [[Frankrig|franskmændene]] var de første europæere, der bosatte sig på øerne. De første franske [[Kristen mission|mission]]ærer ankom i [[1837]] og havde held med at omvende de indfødte til [[katolicisme]]n. I [[1842]] udbad de sig Frankrigs beskyttelse, efter en del af lokalbefolkningen havde gjort oprør, og i [[1887]] underskrev dronningen af Uvea en traktat, der etablerede øen som et fransk [[protektorat]]. Det samme gjorde kongerne over [[Sigave]] og [[Alo]] i [[1888]]. Øerne blev underlagt den franske [[koloni]] [[Ny Caledonien]]. I [[1959]] stemte befolkningen for status som et fransk oversøisk område, hvilket blev området til del i [[1961]], hvorved dets underordningsforhold til Ny Caledonien ophørte. Øerne regeres formelt set stadig af tre konger.


[[Wallis]] er opkaldt efter den [[Storbritannien|britiske]] opdagelsesrejsende [[Samuel Wallis]].
[[Wallis]] er opkaldt efter den [[Storbritannien|britiske]] opdagelsesrejsende [[Samuel Wallis]].
Linje 24: Linje 24:


== Demografi ==
== Demografi ==
Ifølge en folketælling i 2003 var territoriets samlede befolkning 14.944, hvoraf 67,4% boede på Wallis og de resterende 32,6% på Futuna. Langt størstedelen er af [[polynesien|polynesisk]] afstamning; dertil findes et fransk mindretal. Mere end 16.000 wallisianere og futunianere bor som udlændinge i [[Ny Caledonien]]. Langt størstedelen af befolkningen er [[romersk-katolsk]]. De fleste taler både [[fransk (sprog)|fransk]] og de indfødte wallisianske/futunianske sprog, omend kun et mindretal på ca. 10% har fransk som modersmål. Ca. halvdelen af befolkningen (mænd, såvel som kvinder) over 15 kan læse og skrive.
Ifølge en folketælling i 2003 var territoriets samlede befolkning 14.944, hvoraf 67,4% boede på Wallis og de resterende 32,6% på Futuna. Langt størstedelen er af [[Polynesien|polynesisk]] afstamning; dertil findes et fransk mindretal. Mere end 16.000 wallisianere og futunianere bor som udlændinge i [[Ny Caledonien]]. Langt størstedelen af befolkningen er [[romersk-katolsk]]. De fleste taler både [[fransk (sprog)|fransk]] og de indfødte wallisianske/futunianske sprog, omend kun et mindretal på ca. 10% har fransk som modersmål. Ca. halvdelen af befolkningen (mænd, såvel som kvinder) over 15 kan læse og skrive.

== Referencer ==
{{Reflist}}
{{kilder|dato=oktober 2018}}


{{FranskeDepartementer}}
{{FranskeDepartementer}}
Linje 30: Linje 34:
{{Commonskat|Wallis and Futuna}}
{{Commonskat|Wallis and Futuna}}


{{autoritetsdata}}
[[Kategori:Oceanien]]
[[Kategori:Øer i Frankrig]]
[[Kategori:Oversøiske lande og territorier]]


{{coord wd|region=FR|type=isle}}
{{Link GA|ru}}


[[Kategori:Oceanien]]
[[ace:Wallis ngon Futuna]]
[[af:Wallis en Futuna]]
[[Kategori:Øer i Frankrig]]
[[Kategori:Franske oversøiske territorier]]
[[an:Wallis y Futuna]]
[[ar:والس وفوتونا]]
[[ast:Wallis y Futuna]]
[[az:Uollis və Futuna]]
[[be:Уоліс і Футуна]]
[[be-x-old:Выспы Ўоліс і Футуна]]
[[bg:Уолис и Футуна]]
[[bpy:ৱাল্লিস বারো ফুটুনা]]
[[bs:Wallis i Futuna]]
[[ca:Wallis i Futuna]]
[[cs:Wallis a Futuna]]
[[cy:Wallis a Futuna]]
[[de:Wallis und Futuna]]
[[dv:ވާލީ އަދި ފުތޫނާ]]
[[el:Ουώλις και Φουτούνα]]
[[en:Wallis and Futuna]]
[[eo:Valiso kaj Futuno]]
[[es:Wallis y Futuna]]
[[et:Wallis ja Futuna]]
[[eu:Wallis eta Futuna]]
[[fa:والیس و فوتونا]]
[[fi:Wallis- ja Futunasaaret]]
[[fr:Wallis-et-Futuna]]
[[frp:Valis-et-Futuna]]
[[ga:Vailís agus Futúna]]
[[gl:Wallis e Futuna]]
[[he:ואליס ופוטונה]]
[[hif:Wallis and Futuna]]
[[hr:Wallis i Futuna]]
[[hu:Wallis és Futuna]]
[[id:Wallis dan Futuna]]
[[io:Wallis e Futuna Insuli]]
[[is:Wallis- og Fútúnaeyjar]]
[[it:Wallis e Futuna]]
[[ja:ウォリス・フツナ]]
[[jv:Wallis lan Futuna]]
[[ka:უოლისი და ფუტუნა]]
[[ko:왈리스 퓌튀나]]
[[kw:Wallis ha Futuna]]
[[la:Vallis et Futuna]]
[[lb:Wallis a Futuna]]
[[lij:Wallis e Fortuna]]
[[lt:Volisas ir Futūna]]
[[lv:Volisa un Futuna]]
[[mk:Валис и Футуна]]
[[mr:वालिस व फुतुना]]
[[ms:Wallis dan Futuna]]
[[nl:Wallis en Futuna]]
[[nn:Wallis- og Futunaøyane]]
[[no:Wallis- og Futunaøyene]]
[[oc:Wallis e Futuna]]
[[pl:Wallis i Futuna]]
[[pt:Wallis e Futuna]]
[[ro:Wallis și Futuna]]
[[ru:Уоллис и Футуна]]
[[rw:Walisi na Fatuna]]
[[se:Wallis ja Futuna]]
[[sh:Wallis i Futuna]]
[[simple:Wallis and Futuna]]
[[sk:Wallis a Futuna]]
[[sl:Wallis in Futuna]]
[[sm:Wallis and Futuna]]
[[sq:Wallis dhe Futuna]]
[[sr:Валис и Футуна]]
[[sv:Wallis- och Futunaöarna]]
[[sw:Wallis na Futuna]]
[[ta:வலிசும் புட்டூனாவும்]]
[[th:วาลลิสและฟุตูนา]]
[[tr:Wallis ve Futuna Adaları]]
[[ug:ۋاللىس ۋە فۇتۇنا تاقىم ئاراللىرى]]
[[uk:Волліс і Футуна]]
[[vi:Wallis và Futuna]]
[[war:Wallis ngan Futuna]]
[[wo:Wallis ak Futuna]]
[[yo:Wallis and Futuna]]
[[zh:瓦利斯和富圖納群島]]
[[zh-min-nan:Wallis kap Futuna]]

Nuværende version fra 6. apr. 2024, 23:42

Wallis og Futunas flag, der primært bruges i lokale kontekster. Ved officielle lejligheder bruges det franske flag.

Wallis og Futuna (fransk Collectivité des Îles Wallis-et-Futuna) er Frankrig oversøisk territorium (fr. collectivité d'outre-mer eller COM) i det sydlige Stillehav mellem Fiji og Samoa. Territoriet består af de tre tropiske vulkanøer Wallis (Uvea), Futuna og Alofi.

Øerne er engang i forhistorisk tid blevet befolket af polynesiske folk fra Tonga-øerne, der oprettede de tre kongedømmer Uvea (på Wallis Island), Sigave (på Futuna) og Alo (på Alofi og Futuna).

Den første europæiske kontakt med øerne hændte i maj 1616, da hollænderne Jacob Le Maire og Willem Cornelisz Schouten "opdagede" Wallis Island, men franskmændene var de første europæere, der bosatte sig på øerne. De første franske missionærer ankom i 1837 og havde held med at omvende de indfødte til katolicismen. I 1842 udbad de sig Frankrigs beskyttelse, efter en del af lokalbefolkningen havde gjort oprør, og i 1887 underskrev dronningen af Uvea en traktat, der etablerede øen som et fransk protektorat. Det samme gjorde kongerne over Sigave og Alo i 1888. Øerne blev underlagt den franske koloni Ny Caledonien. I 1959 stemte befolkningen for status som et fransk oversøisk område, hvilket blev området til del i 1961, hvorved dets underordningsforhold til Ny Caledonien ophørte. Øerne regeres formelt set stadig af tre konger.

Wallis er opkaldt efter den britiske opdagelsesrejsende Samuel Wallis.

Wallis og Futuna er en gruppe tropiske vulkanøer i det sydlige Stillehav, beliggende ca. to tredjedele af vejen mellem Hawaii og New Zealand. De eksakte koordinater er 13°18′S 176°12′W.

Territoriet består af de to store øer, Wallis og Futuna og den nu ubeboede ø Alofi (efter sigende blev befolkningen spist af kannibaler fra Futuna ved et enkelt krigstogt i det 18. århundrede). Dertil kommer en række ubeboede småøer. I alt dækker territoriet 274 km² med en kystlinje på 129 km. Mont Singavi (på Futuna) er med sine 765 m det højeste sted på øerne.

I senere tid er øerne især præget af afskovning som følge af, at træ er områdets primære energikilde. Dette udgør et seriøst problem, da det efterlader det bjergrige område i stor fare for bunderosion og energimangel.

Øernes økonomi er næsten udelukkende baseret på det traditionelle landbrug. Således arbejder ca. 80% af befolkningen med dyrkning af kokosnødder og grøntsager, svineavl og fiskeri. Ca. 4% af befolkningen er ansat i det offentlige.

En betydelig pengesum kommer fra franske subsidier og fra at udleje fiskerirettigheder til Japan og Sydkorea.

Ifølge en folketælling i 2003 var territoriets samlede befolkning 14.944, hvoraf 67,4% boede på Wallis og de resterende 32,6% på Futuna. Langt størstedelen er af polynesisk afstamning; dertil findes et fransk mindretal. Mere end 16.000 wallisianere og futunianere bor som udlændinge i Ny Caledonien. Langt størstedelen af befolkningen er romersk-katolsk. De fleste taler både fransk og de indfødte wallisianske/futunianske sprog, omend kun et mindretal på ca. 10% har fransk som modersmål. Ca. halvdelen af befolkningen (mænd, såvel som kvinder) over 15 kan læse og skrive.

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Wikimedia Commons har medier relateret til:

14°18′07″S 178°06′34″V / 14.30181°S 178.10932°V / -14.30181; -178.10932