En kohærer er en primitiv radiobølge diodedetektor, som blev anvendt tidligt i radiofoniens historie. Men en kohærer er ikke en ensretterdiode.

En kohærer som er sølv-nikkel-baseret.
Kohæreren, der blev videreudviklet af Marconi, består af metalpulver (prikkerne) indkapslet mellem to skrånende elektroder (sorte) nogle få millimeter fra hinanden, forbundet til terminaler.
Et radiomodtager kredsløb anvendt af Marconi, der anvender en kohærerdetektor (T). Den mekaniske "ryster" (dekohærer) er ikke vist. Ohmmeteret udgøres af batteriet (B) og (R). C1 og C2 er HF-drosselspoler.

Kohæreren blev opfundet omkring 1890 af den franske videnskabsmand Édouard Branly. En kohærer består af metalpulver rørindkapslet mellem to typisk skrånende elektroder (sorte) nogle få millimeter fra hinanden, forbundet til terminaler.

Når et radiosignal med tilstrækkelig styrke påtrykkes den initielt højohms kohærer, vil den under påvirkning af radiosignaler få reduceret sin modstand betydeligt og dette kan detekteres af et primitivt ohmmeter. Herefter skal kohæreren mekanisk rystes (dekohærer), så den er højohm igen.

Kohæreren var en nøgleteknologi for datidens radio, og var den første teknologi anvendt til at detektere radiobølger og dermed muliggjorde praktisk radiobølgebaseret trådløs telekommunikation sammen med buesenderen.

Kohæreren blev grundlaget for radiomodtagelse omkring år 1900, og forblev anvendt bredt i omkring 10 år.

Kohæreren blev afløst af de mere følsomme elektrolytiske detektor og krystaldetektoren og blev forældet, selvom kohæreren i 1950'erne en overgang blev anvendt i mindst ét radiofjernstyret stykke legetøj.[1]

Der er to grundlæggende typer af kohærer: Den originale metalspåne type, kaldet Branly-kohærer; og en senere ikke-perfekte overgang-kohærer type.

Se også

Kilder/referencer

  1. ^ Lee, Thomas H. (2004). Planar Microwave Engineering: A Practical Guide to Theory, Measurement, and Circuits. London: Cambridge University Press. s. 11. ISBN 0521835267. {{cite book}}: Cite har en ukendt tom parameter: |coauthors= (hjælp)

Eksterne henvisninger

 
Wikimedia Commons har medier relateret til:
Spire
Denne artikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.