Analog tv: Forskelle mellem versioner
Indhold slettet Indhold tilføjet
Glenn (diskussion | bidrag) +{{Commonscat|Television technology|Television teknologi}} +illu, ændr, tilføj |
Glenn (diskussion | bidrag) →Teknisk: +overskrifter, stavning |
||
Linje 21:
==Teknisk==
===Overordnet===
Almindelige mastebaseret analog tv ligger i [[VHF]]- (''Very High Frequency'') og [[UHF]]- (''Ultra High Frequency'') [[frekvensbånd]]et. Man indstiller sin [[tv-modtager]] på den tv-kanal, man ønsker at se.
Linje 30 ⟶ 31:
Skærmen er en output-enhed, som viser et synligt [[billede]] på [[billedrør]]ets skærm eller [[TFT]]-skærmen ud fra de elektriske signaler: "Lysstyrke" (luminans) og "farve" (krominans). Tv-apparatets [[højttaler]]e er en anden output-enhed, der gengiver lyden ud fra det forstærkede lydsignal.
===Billedinddeling===
Selve billedet er opbygget af et stort antal vandrette linjer (Danmark, B, G, 625 linjer/helbillede), startende øverst til venstre i billedet. Luminanssignalet indeholder information om lysindholdet af hvert enkelt lille del af en linje, og krominanssignalet fortæller om farven. Årsagen til denne opdeling i luminans og krominans skal bl.a. findes i overgangen fra sort/hvide udsendelser til farveudsendelser, da signalet skulle være bagud-kompatibelt. En sort/hvid tv-modtager benytter kun luminanssignalet til at vise et billede, og de tilføjede krominansinformationer i farveudsendelserne vil normalt ikke virke forstyrrende.
I luminanssignalet er der med jævne mellemrum synkroniseringspulser (synk-pulser), som benyttes tv-apparatet til at finde ud af hvornår en ny linje (og et billede) starter. Lige efter en '''billed'''-synk-puls kommer billedets første linjes informationer, og efter en '''linje'''-synk kommer næste linje. Synk-pulsen benyttes i tv-apparatet også til at 'slukke for lyset' (luminansen) i den tid det tager strålen i billedrøret at nå tilbage til starten af næste linje.
===Farveformidling===
Der er forskellige [[farve-tv-standard]]er for analoge [[tv-system]]er: I [[Europa]] anvendes næsten udelukkende [[PAL]]-standarden incl. i Danmark. I bl.a. [[Frankrig]] anvendes [[SECAM]]-standarden, i bl.a. [[USA]] anvendes [[NTSC]]-standarden.
Linje 40 ⟶ 43:
Noget har farvesystemerne tilfælles; de har som output tre farvekanaler med information for rødlig, gulgrønlig og blålig lysintervaller - som regel omtalt som rød, grøn og blå - eller kort [[RGB]].
De overførte farvesignalerne, er en afart [[YUV-farverum]]
I PAL og NTSC overføres U og V via de to [[sidebånd]] i en [[QAM]]-kanal med [[undertrykt bærebølge]]. I SECAM benyttes én enkelt [[Frekvensmodulation|FM]]-kanal og man tidsopdeler og sender skiftevis U og V information i hvert deres tidsinterval (([[Time-Division Multiplexing|TDM]]).
|