This page is a translated version of a page Commons:Welcome and the translation is 100% complete. Changes to the translation template, respectively the source language can be submitted through Commons:Welcome and have to be approved by a translation administrator.

Hva er Wikimedia Commons?

Wikimedia Commons er et arkiv med mediefiler hvor alle får tilgang til medieinnhold (bilder, lydfiler og videofiler) som ikke er beheftet med opphavsrett, og fritt lisensiert medieinnhold til utdannelsesformål, på sitt eget språk. Det er et felles arkiv for Wikimedia Foundations ulike prosjekter, men du trenger ikke være del av prosjektene for å bruke mediefilene som finnes her. Arkivet blir ikke skapt eller vedlikeholdt av lønnede arkivarer, men av frivillige. Hva Commons omfatter, er beskrevet på sidene om prosjektets omfang.

Wikimedia Commons benytter den samme wiki-teknologien som Wikipedia og kan derfor redigeres med letthet uten avanserte tekniske kunnskaper direkte i nettleseren. I motsetning til mediefiler som lastes opp på de andre prosjektene, kan filer som lastes opp på Commons settes inn i sider på alle Wikimedia-prosjektene uten behov for ytterligere opplasting.

Wikimedia Commons ble lansert 7. september 2004 og passerte milepælen med 100 000 opplastede mediefiler 24. mai 2005. Databasen består nå av 110 395 980 filer og $2 samlinger. Mer bakgrunnsinformasjon om Wikimedia Commons finnes under Generelle forbehold, Wikipedia-artikkelen om Commons og siden på Meta-wiki.

Til forskjell fra tradisjonelle mediesamlinger er Wikimedia Commons fritt. Alle kan kopiere, bruke og bearbeide alle filene her helt fritt, så lenge de følger vilkårene som er angitt av skaperen. Ofte innebærer det å kreditere kilden og skaperen(e) på rett vis, og at kopier eller bearbeidelser frigis like fritt til bruk for andre. Lisensvilkårene for hver enkelt mediefil er angitt på filsiden. Selve Wikimedia Commons-basen og teksten den inneholder, har licenses/by-sa/3.0/deed.no Creative Commons Navngivelse/Del på samme vilkår-lisens. Se mer informasjon om gjenbruk på Commons:Anvendelse av innhold utenfor Wikimedia og Commons:First steps/Reuse.

Delta

Du forbedrer Wikimedia Commons mest hvis du bidrar med det du kan best:

Bidra med dine arbeider

Hvis du er en dyktig fotograf, ikke nøl med å bidra med dine verdifulle bilder. Hvis du er en dyktig tegner, sjekk hvilke diagrammer og animasjoner som er etterspurt. Hvis du er en dyktig musiker eller film-/teaterkunstner, ikke nøl med å publisere dine fremførelser av frie stykker her.

Bidra med dine ferdigheter

Du behøver ikke laste opp dine egne filer. Det er nok av annet viktig arbeid å utføre:

Bidra med din tid

Du trenger hverken være kunstner eller god til å skrive hjelpesider. Hvis du liker å skape orden fra kaos, så trenger vi din hjelp!

Gjennomgang

Registrer deg

For å kunne laste opp filer på Wikimedia Commons, må man være logget inn. Du kan registrere deg ved å klikke Log in / create account i øvre høyre hjørne og opprette et brukernavn som vil bli brukt på alle dine opplastinger og redigeringer på bilder og tekst. Du behøver imidlertid ikke å være logget inn hvis du kun ønsker å redigere sider (selv om det anbefales).

Hjelp til å ta de første skrittene

Vår introduksjon og våre svar på ofte stilte spørsmål vil hjelpe deg etter registreringen. De forklarer hvordan du innstiller brukergrensesnittet (for eksempel språket), hvordan du laster opp filer og vår grunnleggende lisensieringspolitikk. Du behøver ikke tekniske kunnskaper for å bidra her. Vær uredd og legg til grunn at andre brukere har gode hensikter. Dette er en wiki – det er veldig lett.

Mer informasjon er tilgjengelig på Prosjektportalen. Du kan stille spørsmål på Tinget eller på IRC-kanalen #wikimedia-commons webchat.

Filer på Wikimedia Commons er organisert i kategorier og gallerier. En oversikt over kategoriene vi bruker er tilgjengelig på Hovedsiden.

Sett inn Babel-bokser på brukersiden din, så får andre vite hvilke språk du kan, og du kan angi hvilken grafisk kompetanse du har. Alle dine opplastinger lagres i ditt personlige galleri. Vennligst signer innlegg på diskusjonssider ved å skrive ~~~~. Hvis du kopierer filer fra et annet prosjekt, pass på å bruke FileImporter.

Ytterligere tjenester og programvare

Hvis du vil et høyt antall bilder, finnes det flere opplastingsverktøy, slik som VicuñaUploader. Hvis du trenger informasjon om verktøy til å se eller redigere innholdet vårt, se sidene om programvare og verktøy.

Vi håper du vil finne deg til rette og ha det gøy på Wikimedia Commons.