Commons:Structured data/nl
Over gestructureerde data op Commons
Gestructureerde data op Commons is meertalige informatie over een mediabestand die door mensen, met voldoende consistentie kan worden begrepen zodat het ook uniform kan worden verwerkt door machines.
De basis
Elke media-bestandspagina op Wikimedia Commons heeft een tabblad 'Bestandsinformatie' en 'Gestructureerde data'.
We kijken naar een eenvoudig voorbeeld van een ondersteunde afbeelding op Wikimedia Commons: Würfelzucker (2018).
Voeg meertalige ondertitels toe aan bestanden
Onder het tabblad Bestandsinformatie, kunt u file captions in veel talen toevoegen, zonder hyperlinks of wikitext. Deze onderschriften maken bij het zoeken het bestand makkelijker te vinden.
Wat staat in een bestand?
Onder het tabblad Gestructureerde data kunt u aangeven wat in het bestand wordt afgebeeld. In dit geval: twaalf witte suikerblokjes. De onderstaande screenshot is geanimeerd en laat zien hoe de beschrijvende elementen meertalig zijn. U kunt gestructureerde data in een andere taal bekijken door de interface taalinstelling te schakelen.
Meer informatie: zie Commons:Depicts/nl.
Andere verklaringen over een bestand
Ook onder het tabblad Gestructureerde data kunt u andere beschrijvende informatie over het bestand toevoegen. Dit voorbeeld beschrijft de licentie, de schrijver en de kwaliteitsbeoordeling van het bestand.
Meer informatie: zie Commons:Statements/nl.
Wat gestructureerde data in Commons doet
Gestructureerde data op Commons verbeteren de toegang, doorzoekbaarheid, verkenning en bieden nieuwe manieren om de inhoud te gebruiken.
Verbetering van de toegankelijkheid
- Meertalig: Biedt labels in meer dan 300 talen die automatisch worden toegevoegd.
- Toegankelijkheid: Biedt informatie die inhoud toegankelijker maakt voor gebruikers met specifieke behoeften, bijvoorbeeld blind of slechtziend.
Nieuwe manieren om inhoud te vinden
- Doorzoekbaarheid: Staat mensen toe om gemakkelijk inhoud te vinden door middel van betere beschrijvingen van wat ze afbeelden.
Nieuwe manieren om content te verkennen en te gebruiken
- Koppelen kennis uit verschillende bronnen: Staat toe dat inhoud uit vele bronnen samen nieuwe manieren bieden om een onderwerp te verkennen en te visualiseren.
- Collecties en onderwerpen verkennen: Verzamelt content om nieuwe manieren te bieden om collecties en onderwerpen te verkennen.
- Bruikbaar voor andere websites en diensten: SDC-gegevens zijn gratis en machineleesbaar en klaar om te worden gebruikt in apps en in andere inhoud.
Verbetering van de kwaliteit van de informatie
- Gegevens met referenties: Gegevens kunnen naar de bronnen verwijzen, zodat u de oorspronkelijke auteur van de informatie kunt zien en informatie door derden kan worden bevestigd.
- Gebruik van query's mogelijk: Met query's kan de kwaliteit van gegevens in duizenden bestanden tegelijk worden gecontroleerd, waardoor mensen gemakkelijker ontbrekende, verouderde of onjuiste informatie kunnen identificeren en corrigeren.
Een paar eenvoudige manieren om te beginnen
- "'Special:UploadWizard designsUpload"' is een nieuw, vrij gelicentieerd bestand van Wikimedia Commons. U wordt gevraagd om meertalige bestandspapieren toe te voegen (Template:PgCommons:File captions participate in help page) en stelt uitdrukkingen voor (Template:PgaCommons:.Depicts participate in helppage). * "'Voeg gestructureerde gegevens toe aan enkele hoogwaardige afbeeldingen die worden ondersteund door een Wikimedia-hoofdstuk"', via de ISA Tool. (U moet hier inloggen met een Wikimedia-account.) https://isa.toolforge.org/campaigns/33
Neem contact op
- Gebruik de Commons talk:Structured data in discussiepagina van Structured Data on Commons om vragen te stellen. Report bugs en post feature requests op mw:Special:MyLanguage/Phabricator (mw:Special:MyLanguage/PhabricatorPhabricator).
Hoe julie kunnen helpen
- Help "'schriftelijke documentatie"' over gestructureerde gegevens in Commons.
- Bespreek en beslist hoe bestanden "'moeten worden beschreven"', op Template:PgsCommons:Structured data/Modeling diesCommons:.Structurated data/Modelling.
Tools voor het toevoegen van gestructureerde gegevens aan bestanden
"'Common:ISA Tool nemen"' is een tool om beginners te helpen bij het toevoegen van Template:P-P-P180-uitgaven en meertalige ondertitels aan bestanden. [Gebruikelijke:ISA Tool niet meerLees meer].
AC/DC ("Toevoegen aan Commons, beschrijvende claims") is een Wikimedia Commons-gadget om bij batchbewerkingen te helpen. Het maakt het mogelijk om aan een groep bestanden (bijvoorbeeld een categorie) verklaringen toe te voegen. Lees meer
SDC is een gebruikersscript vergelijkbaar met Cat-a-lot waarmee een beperkt aantal gestructureerde dataoverzichten kan worden toegevoegd aan bestanden in een categorie. Meer informatie.
Depictor laat u afbeeldingen toevoegen met een spel-achtige interface. U kunt het aanpassen met behulp van specifieke categorieën of SPARQL-queries.
Image Annotator is een hulpmiddel die beeldannotatie-campagnes op Wikimedia Commons uitvoert.
OpenRefine is een krachtig en flexibel hulpmiddel om gestructureerde data in batch te toevoegen aan Wikimedia Commons-bestanden (van OpenRefine 3.6).
Informatie voor ontwikkelaars
De ontwikkeling van gestructureerde data op Commons is op Phabricator te volgen.
Gestructureerde Data op Commons wordt aangedreven door de Wikibase software. De gegevens kunnen via API worden bereikt; zie mw:Wikibase/API voor documentatie.
De extensie die wordt gebruikt voor gestructureerde data is WikibaseMediaInfo.
Veelgestelde vragen
Wat voor gestructureerde data moet ik toevoegen? Hoe moet ik een bepaald bestand in gestructureerde data beschrijven?
- Voor de beste aanpak op het gebied van beschrijvende verklaringen, zie deze pagina.
- Voor inspiratie en voorbeelden van andere uitspraken, bekijk deze pagina. Stel daar vragen en draag zelf bij aan de documentatie. Het datamodel van Gestructureerde Data op Commons is een werk in uitvoering en is ontworpen door de Wikimedia Commons gemeenschap.
Hoe kan ik bestanden vinden die al gestructureerde data hebben?
U kunt de zoekfunctie van Wikimedia Commons gebruiken om bestanden met gestructureerde data te vinden. Een paar voorbeelden:
- Alle bestanden die een konijn afbeelden (Q9394)
- Alle bestanden met een titel in het Italiaans
- Alle bestanden waar het woord 'broccoli' in een titel staat
- Alle bestanden waarvan in een gestructureerde data verklaring staat dat de licentie van het bestand CC BY-SA 4.0 is
- Alle bestanden zonder een beschrijvende verklaring
Hoe kan ik gestructureerde data tegelijk toevoegen aan meerdere bestanden?
U kunt de op deze pagina genoemde #TOOLS_tools gebruiken; zie hierboven.#TOOLSgratitude
Andere vragen?
Bekijk de veelgestelde vragen.