Direct la conținutul principal

Context

UE a condamnat fără echivoc, în termenii cei mai fermi, atacurile teroriste violente și fără discriminare comise de Hamas în Israel în data de 7 octombrie 2023. Uniunea și-a exprimat solidaritatea cu Israelul și a subliniat că acesta are dreptul de a se apăra în conformitate cu dreptul umanitar și cu dreptul internațional.

UE a reiterat, de asemenea, importanța asigurării protecției tuturor civililor în orice moment, în conformitate cu dreptul internațional umanitar.

În urma acestor atacuri, situația umanitară a palestinienilor din Fâșia Gaza s-a deteriorat în mod considerabil din cauza intensificării ostilităților și a operațiunilor militare israeliene, precum și pe fondul blocadei din Fâșia Gaza. 

În prim-plan

Peste 20 de ani de sprijin umanitar și pentru dezvoltare acordat de UE palestinienilor

UE a fost întotdeauna cel mai mare donator internațional pentru poporul palestinian. De asemenea, încă din anul 2000 oferă asistență umanitară palestinienilor aflați în dificultate.

Peste 20 de ani de sprijin umanitar și pentru dezvoltare acordat de UE palestinienilor

Prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE (UCPM), Uniunea sprijină, de asemenea, coridorul maritim cipriot prin intermediul unui centru logistic al UE în Cipru care facilitează direcționarea ajutorului din partea statelor membre către Gaza. Colaborăm, de asemenea, cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru a evacua pacienții palestinieni din Gaza în Europa, în cadrul unei abordări de tip „Echipa Europa”. 

În iulie 2024, UE a anunțat un sprijin financiar de urgență pe termen scurt pentru Autoritatea Palestiniană, pentru a contribui la abordarea celor mai presante nevoi financiare ale acesteia și pentru a sprijini agenda sa de reforme. În valoare de 400 de milioane EUR sub formă de granturi și împrumuturi și sub rezerva progreselor înregistrate în ceea ce privește punerea în aplicare a agendei de reforme, acest sprijin va deschide calea către un program cuprinzător pentru redresarea și reziliența palestinienilor.

Asistența umanitară

275 de milioane EUR
din ajutoarele angajate în 2024, inclusiv fonduri umanitare în valoare de 193 de milioane EUR
Peste 103 milioane EUR
finanțare umanitară ca răspuns la creșterea dramatică a nevoilor în 2023
Peste 1,1 miliarde EUR
asistență umanitară pentru a răspunde nevoilor lor de bază, începând din 2000

Sprijin pentru dezvoltare

2,2 miliarde EUR
alocate pentru perioada 2014-2020
Aproximativ 1,2 miliarde EUR
alocate pentru perioada 2021-2024, din care peste 890 de milioane EUR aprobate
  • 1 AUGUST 2024
More about the EU support to Palestinians - Factsheet

Eforturi diplomatice pentru soluționarea conflictelor

Uniunea Europeană își menține angajamentul față de o pace stabilă și durabilă, bazată pe soluția coexistenței celor două state. În acest context, este nevoie ca eforturile depuse în cadrul procesului de pace din Orientul Mijlociu să primească un nou impuls.

UE rămâne în contact cu liderii regionali și își continuă eforturile diplomatice. În acest sens:

  • solicită protecția civililor în conformitate cu dreptul internațional umanitar
  • își dublează angajamentul umanitar în regiune
  • face apel la Israel și vecinii săi să continue dialogul pentru menținerea stabilității și a păcii în regiune
  • caută soluții pe termen lung care să aducă pacea și securitatea tuturor.

Combaterea conținutului ilegal, dăunător și cu caracter terorist de pe rețelele sociale

În urma atacurilor teroriste ale Hamas împotriva Israelului și având în vedere conținutul ilegal și dăunător care circulă pe rețelele sociale, Comisia este în contact cu marile platforme pentru a se asigura că acestea își respectă obligațiile.

Ura nu își are locul aici – o Europă unită împotriva urii

De asemenea, Comisia își intensifică eforturile de combatere a antisemitismului și a islamofobiei sub toate formele sale, prin consolidarea acțiunilor din cadrul a numeroase politici, precum securitatea, digitalizarea, educația, cultura și sportul. De exemplu, se vor acorda fonduri suplimentare pentru protejarea lăcașurilor de cult și se vor desemna reprezentanți speciali cu un mandat explicit de maximizare a potențialului politicilor UE de combatere a urii.