Direct la conținutul principal

Acțiuni pro-egalitate pentru persoanele LGBTIQ

1 of 1

Asigurarea protecției și siguranței persoanelor LGBTIQ

Persoanele lesbiene, gay, bisexuale, transgen, intersexuale și queer (LGBTIQ) din UE se confruntă zilnic cu discriminare, ură și hărțuire. Acest lucru le poate afecta sănătatea fizică, mintală și emoțională. Trebuie să facem mai mult pentru a le proteja drepturile și siguranța.

Unii oameni din UE nu-și pot manifesta afecțiunea în public, nu pot fi deschiși cu privire la orientarea sexuală, identitatea de gen, exprimarea de gen și caracteristicile lor sexuale sau, pur și simplu, nu-și pot manifesta personalitatea fără să se simtă amenințați. Multe persoane LGBTIQ sunt expuse riscului de sărăcie și excluziune socială. Și nu toate își găsesc curajul să denunțe la poliție abuzurile verbale și actele de violență fizică prin care trec.

UE trebuie să se afle în avangarda eforturilor de a proteja mai bine drepturile persoanelor LGBTIQ și de a promova egalitatea și nediscriminarea în toate statele membre.

  • alt=""
    64 % din respondenții LGBTIQ

    s-au simțit discriminați pentru că sunt LGBTIQ

  • alt=""
    72 % din europeni

    consideră că ar trebui permise căsătoriile între persoane de același sex peste tot în UE

  • alt=""
    43 % din respondenții LGBTIQ

    au fost hărțuiți pentru că sunt LGBTIQ

Strategia privind egalitatea pentru persoanele LGBTIQ 2020-2025

În 2020, Comisia a adoptat prima strategie privind egalitatea pentru persoanele LGBTIQ.

Strategia stabilește o serie de acțiuni specifice menite să reducă inegalitățile care afectează persoanele LGBTIQ, să integreze egalitatea pentru persoanele LGBTIQ în toate domeniile de politică și să le dea persoanelor LGBTIQ șansa de a se face auzite. Scopul său este de a reuni statele membre și actorii de la toate nivelurile într-un efort comun de combatere mai eficace a discriminării persoanelor LGBTIQ până în 2025.

Strategia se axează pe patru piloni principali:

  • A person holding a poster with a rainbow and the words "Love is Love"
    combaterea discriminării
  • A person holding a rainbow flag
    garantarea siguranței
  • A woman in a wheelchair, with a rainbow flag flowing behind
    construirea unor societăți incluzive
  • A transgender woman
    inițierea unui apel la egalitate pentru persoanele LGBTIQ în întreaga lume

Urmărirea progreselor

Raportul intermediar privind implementarea strategiei, publicat în 2023, arată că, în ultimii ani, discursurile motivate de ură și anti-LGBTIQ au luat amploare în societățile europene. Comisia a luat măsuri pentru a aborda această problemă și nu a ezitat să inițieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor în cazurile în care s-au încălcat drepturile fundamentale ale persoanelor LGBTIQ.

Pe de altă parte, raportul a constatat că un număr tot mai mare de țări din UE au adoptat planuri de acțiune sau strategii naționale de combatere a discriminării persoanelor LGBTIQ. De asemenea, ele au introdus sau au modificat legi pentru a extinde sfera de aplicare a protecției împotriva discriminării pe criterii de gen și orientare sexuală.

Va fi probabil nevoie de timp pentru a vedea rezultatele, însă multe dintre măsurile din Strategia privind egalitatea pentru persoanele LGBTIQ pentru perioada 2020-2025 sunt deja în curs de implementare sau implementate. Obiectivul este de a integra egalitatea în toate politicile, legislația și programele de finanțare ale UE și de a continua promovarea unei abordări intersecționale și acordarea atenției cuvenite persoanelor LGBTIQ.

Sprijinirea persoanelor LGBTIQ

Mărturii

Comisia Europeană partajează mărturii video ale unor persoane LGBTIQ din diferite țări ale Europei.

Protecția juridică a persoanelor LGBTIQ

Uniunea Europeană insistă asupra îmbunătățirii protecției juridice și a respectării drepturilor persoanelor LGBTIQ în diferite domenii-cheie, printre care: 

  • consolidarea protecției juridice a persoanelor LGBTIQ împotriva infracțiunilor motivate de ură, a discursurilor de incitare la ură și a violenței 
  • asigurarea respectării drepturilor și îmbunătățirea protecției persoanelor LGBTIQ și a familiilor lor în situații transfrontaliere 
  • susținerea drepturilor migranților și solicitanților de protecție internațională din rândul persoanelor LGBTIQ

Țările UE trebuie să respecte Carta drepturilor fundamentale a UE atunci când aplică legislația UE. Drepturile fundamentale sunt de obicei protejate și de Constituția țării dumneavoastră. Considerați că vă sunt încălcate drepturile în materie de egalitate? Aflați cum puteți depune o plângere la nivel național