Põhisisu juurde

2021. aasta aruanne õigusriigi olukorra kohta

2021. aasta õigusriigi olukorra aruandes jälgitakse olulisi arenguid, mis on seotud õigusriigi põhimõtte toimimisega kõikides liikmesriikides.

Teatis ja peatükid riikide kohta

2021. aasta õigusriigi olukorra aruandes, sealhulgas selle 27 riigipeatükis, antakse ülevaade liikmesriikide positiivsetest ja negatiivsetest arengutest neljas õigusriigi põhivaldkonnas: kohtusüsteemi, korruptsioonivastase võitluse raamistiku, meedia mitmekesisuse ja muude kontrolli- ja tasakaalustussüsteemiga seotud institutsiooniliste küsimuste alal. Käesoleva aasta aruandes konsolideeritakse 2020. aasta aruandega alustatud tegevust, süvendades komisjoni hinnangut ja arendades edasi COVID-19 pandeemia mõju ja sellest tulenevate probleemide analüüsi. Riike käsitlevates peatükkides, mis tuginevad komisjoni antud kvalitatiivsele hinnangule, analüüsitakse pärast esimest aruannet toimunud uusi arenguid ning 2020. aasta aruandes esile toodud probleemide ja arengute järelmeetmeid.

Aruanne on osa ELi laiemast tööst oma põhiväärtuste edendamisel ja kaitsel. Selle töö hulka kuulub Euroopa demokraatia tegevuskava ja põhiõiguste harta rakendamise uuendatud strateegia, aga ka sihtstrateegiaid, mille abil liikuda võrdõiguslikkuse liidu poole. Veel üks sellega seotud aspekt on ELi õiguse kohaldamise järelevalve ja põhiõiguste kaitse harta alusel, sealhulgas rikkumismenetluste kasutamise kaudu.

2021 Rule of law report - Communication and country chapters

Metoodika

27 riigipeatükis esitatud hinnangud on koostatud liikmesriikidega läbi arutatud metoodika alusel. Riigipeatükkide eesmärk ei ole anda ammendavat ülevaadet liikmesriikide õigusriigi olukorrast, vaid tutvustada olulisi suundumusi. Hinnangus lähtutakse ELi õiguse nõuetest, sealhulgas Euroopa Liidu Kohtu praktikast tulenevatest nõuetest. Lisaks loovad standardite ja parimate tavade jaoks kasuliku raamistiku Euroopa Nõukogu soovitused ja arvamused.

Õigusriigi olukorra aruanne koostati tihedas koostöös liikmesriikidega ja tugineb mitmesugustele allikatele. Selles protsessis osalesid kõik liikmesriigid, andes kirjalikke vastuseid ja osaledes märtsist maini toimunud vastavateemalistel riigikülastustel. Riigikülastustena korraldas komisjon rohkem kui 400 virtuaalset kohtumist riiklike ametiasutuste, sõltumatute organite ja sidusrühmadega, sealhulgas kodanikuühiskonnaga. Väärtuslik horisontaalne ja riigipõhine sisend saadi ka konsultatsioonil konkreetsete sidusrühmadega. Ka Euroopa Nõukogu esitas ülevaate oma hiljutistest arvamustest ja aruannetest ELi liikmesriikide kohta. Enne käesoleva aruande vastuvõtmist anti liikmesriikidele võimalus täpsustada oma riiki käsitlevas peatükis esitatud fakte.

Riiklike õigusriigi kontaktpunktide võrgustik, mis loodi 2020. aastal, et selle mehhanismi loomisele kaasa aidata, oli jätkuvalt kanaliks, mille kaudu suheldi liikmesriikidega aruande ettevalmistamiseks ja heade tavade vahetamiseks.

2021 Rule of law report - methodology

Liikmesriikide panus

Kõiki liikmesriike kutsuti esitama teavet oluliste arengute kohta, mis olid toimunud eelkõige pärast esimese õigusriigi olukorda käsitleva aastaaruande vastuvõtmist. Teave esitati kokkulepitud vormis ja liigendati nelja aruandes käsitletud samba järgi: kohtusüsteem, korruptsioonivastane raamistik, meedia mitmekesisus ning muud kontrolli- ja tasakaalustussüsteemiga seotud institutsioonilised küsimused. Liikmesriikide kirjalikele vastustele lisandus teabevahetus riikide külastuste ajal ja sidusrühmadelt saadud teave.

2021 Rule of law report - input from member states

Konsulteerimine konkreetsete sidusrühmadega

2021. aasta õigusriigi olukorra aruande koostamise osana kutsus Euroopa Komisjon sidusrühmi esitama oma kirjalikke seisukohti suunatud konsultatsiooni raames, mis kestis 1. veebruarist 8. märtsini 2021. Konsultatsiooni käigus saadi rohkem kui 200 horisontaalset ja riigispetsiifilist vastust mitmesugustelt ELi ametitelt, Euroopa võrgustikelt, riiklikelt ja Euroopa kodanikuühiskonna organisatsioonidelt ning kutseliitudelt ja rahvusvahelistelt ning Euroopa osalejatelt. Selle konsultatsiooni käigus saadud teave täiendas komisjoni hinnangut faktiliste järeldustega liikmesriikides toimunud arengute kohta.

2021 Rule of law report - targeted stakeholder consultation

Documents

20. JUULI 2021
2021 Rule of law report - methodology

20. JUULI 2021
EU’s rule of law toolbox - factsheet

20. JUULI 2021
The European rule of law mechanism – factsheet