Přejít na hlavní obsah
  • Zpráva
  • 26. září 2024
  • Generální ředitelství pro komunikaci
  • Odhadovaná doba čtení: 1 min

Evropský den jazyků: propagace mnohojazyčnosti a učení

Student life during Erasmus+ at Sofia

 

Evropský den jazyků, který se každoročně slaví 26. září, propaguje jazykovou rozmanitost, podporuje studium jazyků ve všech věkových skupinách a zdůrazňuje význam profesí z oblasti překladu a dalších jazykových oborů

V letošním roce pořádá Evropská komise 2 virtuální konference na podporu diskusí o mnohojazyčnosti v Evropě. Kromě toho se od 1. do 30. září bude v celé EU konat celá řada aktivit, např. monohojazyčné minikurzy, online kvízy, překladatelské semináře, jazykové veletrhy a putovní knižní výstavy. 

Politika mnohojazyčnosti EU prosazuje výuku a studium více jazyků s cílem podpořit komunikaci, mobilitu a spolupráci v celé Evropě. Díky programům, jako je Erasmus+, mohou Evropané zlepšit své jazykové dovednosti prostřednictvím vzdělávacích nebo školicích činností ve 34 zemích. EU rovněž financuje různé jazykové projekty, podporuje vzájemné učení mezi zeměmi EU a spolupracuje s mezinárodními organizacemi na podpoře inovací ve výuce jazyků. 

Další iniciativou, která podporuje studenty středních škol v celé Evropě ve studiu jazyků, je každoroční soutěž Juvenes Translatores. Letos probíhá registrace do 14. října 2024 12.00 (SEČ) (poledne).  

Znalost jazyků pomáhá lidem najít si práci, využívat služby a uplatňovat jejich práva. Mezikulturní dialog je díky ní snazší, což posiluje sociální soudržnost a zvyšuje solidaritu. EU se vyznačuje kulturní a jazykovou rozmanitostí a jazyky, jimiž se v zemích EU hovoří, jsou nedílnou součástí jejího kulturního dědictví. 

Další informace 

Evropský den jazyků  

Evropský den jazyků 2024 – virtuální konference 

Mnohojazyčnost 

Program Erasmus+ 

Juvenes Translatores 

Podrobnosti

Datum zveřejnění
26. září 2024
Autor /Autorka
Generální ředitelství pro komunikaci