Hent Arbejdspapiret
One of the most striking features of the 20th century is the massive growth of government in Western style democratic countries.
Udgivet d.
11. januar 2023 - 16:34
Arbejdspapir
Offentlige finanser
Offentlige udgifter
Vækst
Den offentlige sektor er vokset markant i de vestlige lande i efterkrigstiden og frem til 1980erne. En central mekanisme bag væksten er den såkaldte Baumols omkostningssyge, hvor lavere produktivitetsvækst i den offentlige end den private sektor driver omkostningerne i vejret indtil grænsen for, hvor meget der kan opkræves i skatter. Oprindeligt er omkostningssygen et rent teknisk fænomen på udbudssiden, men meget taler for, at politiske mekanismer og placeringen af opgaverne i den offentlige sektor er en medvirkende årsag. Der kan derfor være flere reformmuligheder til at afhjælpe problemet, end der ellers var udsigt til.
Det engelsksprogede arbejdspapir gennemgår omkostningssygen samt teoretiske og empiriske resultater om at inddrage efterspørgselssiden. Det er forberedt som en artikel i Elgar Encyclopedia of Public Choice.
One of the most striking features of the 20th century is the massive growth of government in Western style democratic countries.
I den uforlignelige TV-serie “Yes, Minister” gengiver departementschef Sir Humphrey en politikers logik: “Noget må gøres. Dette er noget. Derfor må det gøres”.
Er staten en oplagt virksomhedsejer? Erfaringerne tyder på, at svaret er nej. Se blot på SAS, som ikke ligefrem har haft ubetinget succes.