Vés al contingut

Flavio Gioia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 21:53, 7 maig 2018 amb l'última edició de Mcapdevila (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
(dif.) ←la pròxima versió més antiga | vegeu la versió actual (dif.) | Versió més nova → (dif.)
Plantilla:Infotaula personaFlavio Gioia
Imatge
Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementsegle XIII Modifica el valor a Wikidata
Amalfi (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mortvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Amalfi (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciónavegant, inventor Modifica el valor a Wikidata

Flavio Gioia ( Amalfi, entre el 1250 i el 1300 – Amalfi,...) hauria estat, segons la tradició, un inventor i navegant italià que va viure entre els segles XIII i XIV, a qui se li atribueix la invenció o el perfeccionament de la brúixola.

Semblança

Gioia hauria nascut a Amalfi o en Positano, en la segona meitat del segle XIII. Al voltant de l'any 1300 podria haver inventat o perfeccionat la brúixola (inventada pels xinesos, i adoptada pels navegants àrabs, venecians i pels propis amalfitanos).

És remarcable que Marco Polo, a la seva volta d'orient en el 1295, va poder haver contribuït a difondre el coneixement dels dispositius magnètics per a la navegació utilitzats pels xinesos i pels pobles d'Àsia que va visitar.

La tradició que atribueix aquest descobriment a Flavio Gioia figura en la inscripció de l'estàtua erigida en el seu honor a Amalfi com a "inventor de la brúixola".

Revisió històrica

Estàtua de Flavio Gioia a la plaça a Amalfi, obra d'Alfonso Balzico

No obstant això, recerques històriques recents, porten a pensar que Flavio Gioia possiblement mai va existir. Segons una reconstrucció versemblant, l'origen de la llegenda de Gioia està unit al testimoniatge de l'humanista Flavio Biondo, que havia atribuït als amalfitanos la invenció de la brúixola. L'any 1511, un altre humanista, Giovanni Battista Pio, en la seva obra In Carum Lucretium poëtam Commentarii, reproduïa la informació de Flavio Biondo en aquests termes: Amalphi a Campània veteris magnetis usus inventus a Flavio traditur. La interpretació del text llatí és no obstant això ambigua, quant a que el complement d'agent a Flavio, que en les intencions de l'autor va llegit en addició de traditur (és a dir: L'ús de la brúixola va ser inventat a Amalfi de Campània dit ha estat per Flavio), pugues no obstant això estar referit també al participi passat inventus, obtenint-se llavors: L'ús de la brúixola va ser inventat a Amalfi de Campània per Flavio aquest ha estat. Aquesta segona lectura, perfectament lícita sobre l'estructura gramatical original de la frase, ho converteix en l'inventor de la brúixola. Així, Lilio Gregorio Giraldi, en la seva obra De Re Nautica (1540), atribueix la invenció de la brúixola a un tal "Flavio d'Amalfi": a aquesta informació, l'historiador napolità Scipione Mazzella va afegir (no se sap el perquè) que "Flavio" hauria nascut en la localitat de Gioia del Colle (Apulia).

La historiadora italiana Clara Frugoni, en una detalladíssima recerca, ha demostrat definitivament la inexistència de Flavio Gioia, resolent cada possible dubte.[1] En l'emissió del programa Superquark del 7 d'agost de 2008, l'historiador Alessandro Barber va fer una referència a l'estudi de Clara Frugoni, confirmant les seves conclusions.[2]

Eponimia

  • El cràter lunar Gioja (tal com es transcriu en anglès) porta aquest nom en la seva memòria.

Referències

  1. Chiara Frugoni, Medioevo sul naso: occhiali, bottoni e altre invenzioni medievali, Laterza, 2004.
  2. Detrás las quintas de la Historia - La vida diaria atravieso el tiempo

Vegeu també

Enllaços externs

  • Error en el títol o la url.«». 
  • Error en el títol o la url.«». Arxivat des de