Vés al contingut

Posidonia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
La versió per a impressora ja no és compatible i pot tenir errors de representació. Actualitzeu les adreces d'interès del navegador i utilitzeu la funció d'impressió per defecte del navegador.
Per a altres significats, vegeu «Posidonia (desambiguació)».
Infotaula d'ésser viuPosidonia Modifica el valor a Wikidata

alga dels vidriers Modifica el valor a Wikidata
Planta
Tipus de fruitdrupa Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
SuperregneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAlismatales
FamíliaPosidoniaceae
GènerePosidonia Modifica el valor a Wikidata
K.D.Koenig, 1805
Tipus taxonòmicPosidonia caulinii Modifica el valor a Wikidata
Nomenclatura
EpònimPosidó Modifica el valor a Wikidata
Distribució
lang= Modifica el valor a Wikidata

Posidonia és l'únic gènere de la família monotípica de les posidoniàcies (Posidoniaceae),[1] una família de plantes angiospermes aquàtiques marines de l'ordre de les alismatals, dins del clade de les monocotiledònies (monocots).[2]

Distribució

La seva distribució abasta la Mediterrània i el mar situat al sud i al sud-oest d'Austràlia.[3]

A la Mediterrània només es troba la Posidonia oceanica, on forma extenses praderies o herbeis que constitueixen la base d'un ric biòtop on viuen moltes espècies de peixos i invertebrats. La resta de les espècies són australs.

Les praderies de Posidonia oceanica que es troben al parc natural de ses Salines, entre Eivissa i Formentera, van ser declarades Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO, el 1999.

Descripció

Són plantes herbàcies perennes rizomatoses que viuen completament submergides al mar, Les fulles tenen forma de cinta, les flors són hermafrodites o masculines i apareixen en inflorescències cimoses, pedunculades i amb bràctees. El fruit és una baia.

Taxonomia

El gènere Posidonia va ser descrit per primer cop l'any 1805 al segon volum de la publicació Annals of Botany pel botànic alemany Karl Dietrich Eberhard Koenig (1774 – 1851).[4][5]

La família va ser publicada per primer cop l'any 1895 a l'obra A student's text-book of botany pel botànic britànic Sydney Howard Vines (1849 – 1934).[1][6]

Espècies

Dins del gènere Posidonia es reconeixen les espècies següents:[4]

Sinònims

Els següents noms científics són sinònims de Posidonia:[4]

  • Sinònims homotípics
  • Sinònims heterotípics

Referències

  1. 1,0 1,1 «Posidoniaceae» (en anglès). Plants of the World Online. Royal Botanic Gardens. Kew. [Consulta: 27 gener 2023].
  2. Byng et al., Judd, p. 3, 15.
  3. «POSIDONIACEAE» (en anglès). Angiosperm Phylogeny Website, version 14, 01-07-2017. [Consulta: 27 gener 2023].
  4. 4,0 4,1 4,2 «Posidonia» (en anglès). Plants of the World Online. Royal Botanic Gardens. Kew. [Consulta: 27 gener 2023].
  5. «Addition to M. CAVOLINI's Treatise on Zostera Oceanica» (en anglès i llatí). Annals of Botany [Londres], vol. 2, 1805, pàg. 95-96.
  6. Vines, 1895, p. 553.

Bibliografia