Vés al contingut

Vigintisexviri

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 18:08, 29 ago 2024 amb l'última edició de EVA3.0 (bot) (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
(dif.) ←la pròxima versió més antiga | vegeu la versió actual (dif.) | Versió més nova → (dif.)

Antiga Roma:
Regne romà  · República Romana  · Imperi  ·
Principat  · Dominat  · Imperi d'Occident
Imperi d'Orient

Organització social:
Dret romà
Assemblees romanes
Senat romà
Tribus romanes
Gens
Cursus honorum

Ciutadania romana
Patricis
Equites
Plebeus
Esclavitud

Magistratures ordinàries

Cònsol
Pretor
Tribú de la plebs
Censor
Pontifex Maximus
Qüestor

Prefecte de la ciutat
Edil
Prefecte
Procònsol
Propretor
Interrex

Magistratures extraordinàries

Dictador
Mestre de la cavalleria
Tribú consular
Legat

Triumvir
Decemvir
Vigintisexvir
Interrex

Càrrecs i honors

Emperador romà
Rei de Roma
August
Cèsar
Imperator
Princeps senatus
Tetrarquia
Tetrarca

Magister officiorum
Mestre dels soldats
Governador
Dux
Lictor
Vicarius
Tribú militar

Vigintisexviri (cada un era un vigintisexvir) va ser un col·legi de vint-i-sis magistrats menors durant la República Romana. Tenien funcions diferents, però es considerava que formaven un cos perquè sota la República era un requisit, (i segurament també sota l'Imperi), que abans de ser candidat a qüestor, s'havia de passar per una d'aquestes magistratures.

Els magistrats que formaven part d'aquest grup eren:

  • Triumviri capitales o Tresviri capitales que feien funcions de policia i s'encarregaven d'investigar tots els crims capitals, rebre informacions i en el seu cas detenir al culpable i tancar a la presó a tots els criminals que poguessin descobrir. Els corresponia també la vigilància de les presons i de les execucions.
  • Triumviri monetales o Tresviri aere argento auro flando feriundo, els magistrats que comprovaven que les monedes portessin la quantitat de metalls establerta.
  • Quatuorviri viarum curandarum o quattuorviri viis in urbe purgandis, que s'encarregaven del manteniment dels camins i dels carrers de la ciutat.
  • Duoviri viis extra urbem purgandis o duoviri curatores viarum, uns magistrats que es cuidaven de la inspecció i el manteniment dels camins de fora de la ciutat.
  • Decemviri Stlitibus Iudicandis o Decemviri litibus iudicandis eren una cort de jutges que entenia sobre les causes civils
  • Praefecti Capuam Cumas, quatre prefectes enviats a Càpua i Cumes per administrar justícia.

August va abolir els càrrecs dels duoviri viis extra urbem purgandis i els praefecti Capuam Cumas, i els vigintisexviri van passar a ser vigintiviri. Abans del temps d'August aquestes magistratures anaven destinades generalment als fills dels senadors com un primer pas per arribar a les altes magistratures. Després de l'any 13 un senatusconsultum va ordenar que només els cavallers romans podrien ser elegits per aquestos càrrecs i per tant cap dels seus membres tenia seient al senat excepte si havia exercit alguna altra magistratura que els donés aquest dret. L'edat mínima per exercir aquestes magistratures era probablement de 20 anys.[1]

Referències

[modifica]
  1. Smith, William (ed.). «Viginti sex viri». A Dictionary of Greek and Roman Antiquities (1890). [Consulta: 23 abril 2022].

Bibliografia

[modifica]