Vés al contingut

Mussol (persona)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 17:09, 11 feb 2024 amb l'última edició de Rebot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.

Mussol és un terme utilitzat per descriure una persona que tendeix a quedar-se desperta fins molt tard. Altres noms són els de noctàmbula i nocturna.

El terme es deriva pels hàbits nocturns del mussol. Normalment, les persones que són noctàmbules romanen aixecades passada la mitjanit, i en els casos extrems poden quedar aixecats fins just abans o després de l'alba. Els noctàmbuls tendeixen a sentir-se més enèrgics just abans d'anar a dormir, a la nit.

Alguns noctàmbuls tenen una preferència o hàbit de quedar-se desperta fins tard o quedar-se treballant al torn de nit. Els noctàmbuls que treballen al torn de dia tenen sovint un problema amb el començament de l'hora de la feina. Alguns tenen grans dificultats per adoptar ritmes de son i vigília normals, arribant de vegades a la Síndrome de la fase del son retardada.

L'oposat a un nocturn és un matiner, una alosa, algú que tendeix a anar a dormir a una hora del dia que és considerada massa aviat; i també s'aixeca molt aviat.

En diversos països, els matiners són anomenats "A-people" i els noctàmbuls "B-people". Els investigadors, tradicionalment, usen els termes "matiners" i "vespertins".[1]

Els mussols, com aquest exemplar africà, són sovint nocturns.

Prevalença

Discussions i estudis sobre la prevalença dels cronotips matutins, vespertins, i els indiferents o intermedis, usen diferents criteris i tornen diferents resultats. Alguns pregunten a quina hora se'n va la gent a dormir i s'aixeca, mentre que altres pregunten a quina hora preferirien anar a dormir. Una enquesta en més de 400 adults mostrava que aproximadament el 15% eren matutins, 25% vespertins i 60% intermedis.[2]

Mussols famosos

Vegeu també

  • Alosa (persona), el tipus de persona que tendeix a ficar-se al llit i aixecar-se d'hora, oposadament al mussol.
  • Cronobiologia, disciplina de la Fisiologia que estudia els ritmes biològics.
  • Medicina del son, és una subespecialitat mèdica que es dedica al diagnòstic i tractament dels trastorns del son.
  • Ritme circadià, són oscil·lacions de les variables biològiques en intervals regulars de temps.
  • Eugene Aserinsky, va ser un dels pioners en la medicina del somni.
  • William C. Dement, autoritat en temes tals com la privació del son i el diagnòstic i tractament de trastorns del son com l'apnea del son i la narcolèpsia.
  • Michel Jouvet va proposar la teoria especulativa que el propòsit de somiar és una classe de programació neurològica iterativa que treballa per preservar l'herència psicològica de l'individu, la base de la personalitat.
  • Nathaniel Kleitman, és considerat el pare de la investigació nord-americana sobre el somni.

Referències

  1. Horne JA, Östberg O «A self-assessment questionnaire to determine morningness-eveningness in human circadian rhythms». Int J Chronobiol, 4, 2, 1976, pàg. 97–110. PMID: 1027738.
  2. Schur, Carolyn. «excerpt». A: Birds of a Different Feather. Saskatoon, Canada: Schur Goode Associates, 1994. ISBN 0969819005.  Arxivat 2009-04-13 a Wayback Machine.
  3. «11 Bizarre Sleeping Habits Of Highly Successful People».
  4. McCullough, David. Truman. Simon & Shuster. 
  5. Robert G. Moeller "The Nazi State and German Society" (Bedford Books, 2010), 169-170.
  6. «How President Obama Spends His Other 8 Hours».
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 7,5 7,6 7,7 7,8 «Daily Rituals: Marcel Proust, Franz Kafka, and other artists who did great work in the wee hours.».
  8. «J.R.R. Tolkien Quote».
  9. «Authors' sleep patterns & productivity».
  10. «The Vulture Transcript: Fran Lebowitz on Sarah Palin, Keith Richards, Her Side Career As a Law & Order Judge, and Much More».
  11. McKeen, William. Outlaw Journalist: The Life and Times of Hunter S. Thompson. W. W. Norton & Company. «Sandy maintained the house, tiptoeing around until three o'clock in the afternoon, Hunter's usual waking hour.» 

Enllaços externs

  • Night People: A Resource and. . . A Celebration! (anglès)
  • Sleep Discrimination (anglès)