Vés al contingut

Miquel Maura i Montaner

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 12:59, 1 nov 2023 amb l'última edició de ASTOROT~cawiki (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
(dif.) ←la pròxima versió més antiga | vegeu la versió actual (dif.) | Versió més nova → (dif.)
Plantilla:Infotaula personaMiquel Maura i Montaner

Fonts de la catedral, on fou batejat Miquel Maura Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementMiquel Maura i Montaner
6 setembre 1843 Modifica el valor a Wikidata
Palma (Mallorca) Modifica el valor a Wikidata
Mort9 setembre 1915 Modifica el valor a Wikidata (72 anys)
Palma (Balears)
SepulturaCasa Mare de les Zeladores (Palma) 
Es coneix perFundador de les Zeladores del Culte Eucarístic
Activitat
Ocupaciósacerdot Modifica el valor a Wikidata
prevere
Família
ParesBartomeu Maura i Gelabert Modifica el valor a Wikidata  i Margalida Muntaner Llampayes Modifica el valor a Wikidata
GermansBartomeu Maura i Montaner
Antoni Maura i Montaner
Gabriel Maura i Montaner
Francesc Maura i Montaner Modifica el valor a Wikidata

Miquel Maura i Muntaner (Palma, 6 de setembre de 1843 — 9 de setembre de 1915) fou un prevere mallorquí, fundador de la congregació de les Germanes Zeladores del Culte Eucarístic. Ha estat proclamat servent de Déu per l'Església catòlica, i està en procés de beatificació.

Biografia

[modifica]

Nascut a una família benestant de Mallorca, era el segon fill de Bartomeu Maura i Gelabert i Margarida Montaner i Llampayes, i germà de l'escriptor Gabriel Maura i Montaner i el polític Antoni Maura. Va néixer a la casa pairal de la Plaça de Santa Eulàlia i fou batejat a la catedral.

Va voler fer vida religiosa i fou ordenat sacerdot el 1868; es dedicà a l'ensenyament de la teologia dogmàtica i a la predicació. Nomenat rector del Seminari Diocesà de Mallorca, tingué molta influència en la renovació del clergat mallorquí. Va fundar una congregació religiosa femenina, les Germanes Zeladores del Culte Eucarístic en 1902, per a la confecció del pa eucarístic i el foment del sagrament de l'Eucaristia.

Escriví nombrosos articles de temàtica religiosa en diaris i revistes de Mallorca, especialment a El áncora, entre 1880 i 1890, que ell mateix havia fundat. També va escriure alguns llibres, el més conegut dels quals és Armonías, sobre la personalitat de Jesucrist.

En 1877 sostingué una polèmica amb Josep Taronjí Cortès sobre el problema xueta a Mallorca. La qüestió havia començat quan el jove sacerdot Taronjí publica a El almanaque balear l'article "Libros malos y cosa peores...", on es planyia de la marginació que patien els xuetes o descendents de jueus conversos a Mallorca, entre els quals es comptava ell mateix. La cúria episcopal, donant-se per al·ludida i ofesa, va triar Maura perquè repliqués l'article, cosa que va fer amb l'article "Una buena causa mal defendida".. Tarongí publicà en 1877 Algo sobre el estado religioso y social de la isla de Mallorca, on es recullen els escrits de la polèmica. Maura planyia la segregació dels xuetes, però sostenia que s'hi havia de resignar, per humilitat cristiana, postura que li valgué nombroses crítiques.

Bibliografia

[modifica]
  • Gaspar Munar Oliver, Miquel Maura i Montaner. 1977.
  • María Luisa Sánchez Alonso. Fidelidad sacerdotal. Salamanca: Ediciones "Sígueme", 1999.