Adaptació
L'adaptació és un procés fisiològic o una característica del comportament d'un organisme que ha evolucionat durant un període a través de la selecció natural de tal manera que incrementa les seves expectatives a llarg termini per reproduir-se amb èxit. El terme adaptació també s'utilitza ocasionalment com a sinònim de selecció natural, tot i que la majoria de biòlegs no estan a favor d'aquest ús. És important tenir present que les variacions adaptatives no sorgeixen com a resposta al voltant sinó com a resultat de la deriva genètica.
Selecció natural
Aquest concepte va ser introduït per Charles Darwin a través de la seva teoria de la selecció natural, que descriu el desenvolupament de les espècies com a producte d'aquesta interacció, tendeixen a persistir els patrons genètics que proporcionen als individus les caracteritzen més adequades a la supervivència en el medi ambient en el qual es troben.
Les adaptacions són mecanismes mitjançant els quals els organismes fan front a les tensions i pressions del seu medi ambient. Els organismes que s'adapten al seu ambient són capaces de:
- Obtenir aire, aigua, menjar i nutrients.
- Fer front a les condicions físiques com la temperatura i la llum.
- Defensar-se dels seus enemics naturals.
- Reproduir-se
- Respondre els canvis en l'entorn.
- Seguir transmetent les característiques adquirides dels seus progenitors perquè l'adaptació sigui cada cop més constant.
Tipus d'adaptació
Hi ha 3 tipus d'adaptació al medi:
- Morfologia o estructural: Com la substitució de les fulles per espines en el cas dels cactus per evitar la pèrdua d'aigua.
- Fisiològica o funcional: Com les glàndules de sal en les iguanes marines per eliminar l'excés de sal en el cos.
- Etologica o de comportament: Com la dansa per cortejar que tenen moltes aus per atraure femelles.