Vés al contingut

Abd al-Ilah

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 11:12, 14 març 2020 amb l'última edició de Paucabot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Plantilla:Infotaula personaAbd al-Ilah

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(ar) عبد الإله بن علي بن الحسين بن علي بن محمد بن عبد المعين بن عون Modifica el valor a Wikidata
14 novembre 1913 Modifica el valor a Wikidata
Taïf (Aràbia Saudita) Modifica el valor a Wikidata
Mort14 juliol 1958 Modifica el valor a Wikidata (44 anys)
Al Rehab Palace (Iraq) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Causa de morthomicidi, tiroteig massiu Modifica el valor a Wikidata
Sepulturacementiri d'Al Khaisaran Modifica el valor a Wikidata
Regent
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióIslam i sunnisme Modifica el valor a Wikidata
FormacióVictoria College Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític, militar Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
Branca militarRoyal Air Force Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaHaiximites Modifica el valor a Wikidata
CònjugePrincess Hiyam Modifica el valor a Wikidata
ParesAlí de l'Hijaz Modifica el valor a Wikidata  i Princess Nafissa Modifica el valor a Wikidata
GermansAliya bint Ali/jaleela/aabdiya/badeea
Badia bint Ali bin Hussein
Abdiya bint Ali
Jalila bint Ali Modifica el valor a Wikidata
Premis

Modifica el valor a Wikidata

Abd al-Ilah —en àrab عبد الإله, ʿAbd al-Ilāh; també transcrit Abdul Ilah, Abdul Illah i Abdullah— (Taïf, 1913-Bagdad, 14 de juliol de 1958) fou regent de l'Iraq. Era cosí i cunyat del rei Ghazi I i actuà com a regent en nom de Faisal II des del 4 d'abril de 1939 fins al 2 de maig de 1953, quan Faisal va arribar a la majoria d'edat. Fou també príncep hereu de l'Iraq des de 1943.

Era fill i hereu del rei Ali ibn Hussein, darrer rei del Hijaz (i germà gran de Faisal I) i va ser nomenat regent quan el seu cosí Ghazi I va morir en un accident d'automòbil deixant un fill de 4 anys, Faisal II. El 31 de març de 1941 va haver de fugir del país davant el cop d'estat dels militars pro-alemanys de la Plaça Daurada que van podar al poder com a primer ministre a Rashid Ali Gaylani. El càrrec de regent va passar a Xerif Xaraf un vell i sant parent del rei Faisal. El regent deposat va passar el temps a Amman amb l'ex primer ministre Nuri al-Said com a convidat d'Abd al-Ilah ibn al-Husayn, després rei de Jordània. L'ofensiva britànica iniciada el 2 de maig va eliminar el govern de Gaylani. El 26 de maig Abd al-Illah feia una crida a la revolta de les tribus i als líders religiosos contra Gaylani. El 2 de juny el govern de Gaylani es va enfonsar i l'endemà el primer ministre fugia a Iran i Abd Illah era reposat com a regent.

El 1953, Abd al-Ilah va deixar el càrrec quan Faisal II va arribar a la majoria d'edat però va restar prop del jove rei com a conseller i defensor de les polítiques pro-occidentals.

Abd al-Ilah va morir durant la revolució republicana del juliol de 1958, junt amb gran part de la família reial. El seu cos fou portat al carrer, destrossat i després cremat.

'Abd al-Ilah tenia els següents rangs:

  • Mariscal de camp de l'exèrcit iraquià
  • Marshal de la Reial Força Aèria Iraquiana
  • Marshal (honorari) de la RAF

Referències

  • Churchill, Winston (1985) [1950]. "Chapter 14: The Revolt in Iraq". The Second World War, Volum III, The Grand Alliance. Boston: Houghton Mifflin Company. ISBN 0-395-41057-6.
  • Lyman, Robert (2006). Iraq 1941: The Battles for Basra, Habbaniya, Fallujah and Baghdad. Campaign. Oxford and New York: Osprey Publishing. pp. 96. ISBN 1-84176-991-6.

Enllaços externs