Vés al contingut

Bledera: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m neteja i estandardització de codi
m neteja i estandardització de codi
Línia 32: Línia 32:


{{Projectes germans |commons=Beta vulgaris |Viquiespècies=Beta vulgaris |Viquidites=Bleda}}
{{Projectes germans |commons=Beta vulgaris |Viquiespècies=Beta vulgaris |Viquidites=Bleda}}

{{Bases de dades taxonòmiques}}
{{Bases de dades taxonòmiques}}
{{autoritat}}
{{autoritat}}

Revisió del 01:33, 27 abr 2020

Infotaula d'ésser viuBledera
Beta vulgaris subsp. vulgaris Cicla Group, Beta vulgaris subsp. vulgaris Flavescens Group i Beta vulgaris cicla Modifica el valor a Wikidata

Beta vulgaris subsp. vulgaris
Dades
Font debleda Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
SuperregneEukaryota
RegnePlantae
OrdreCaryophyllales
FamíliaAmaranthaceae
GènereBeta
EspècieBeta vulgaris
SubespècieBeta vulgaris subsp. vulgaris
Grup cultivarBeta vulgaris subsp. vulgaris Cicla Group, Beta vulgaris subsp. vulgaris Flavescens Group i Beta vulgaris cicla Modifica el valor a Wikidata
L.

La bleda o bledera[1](Beta vulgaris var. cicla que descendeix de la subespècie Beta vulgaris subsp. maritima) és una planta silvestre o conreada dins la família Amaranthaceae, anteriorment catalogada a la família Chenopodiaceae originària de les costes europees i autòctona també a l'interior de la península Ibèrica.

La remolatxa o bleda rave és una varietat anomenada crassa de Beta vulgaris amb l'arrel molt engruixida i rica en sucre, de la qual s'extrau.

Morfologia

Bledes florides

Planta anual, biennal o perenne de fins a 2 metres d'alçada (quan està florida), fulles en roseta glabres verdes (o groguenques en la varietat de Lió) la penca (nervi mitjà) de la fulla pot estar molt desenvolupada segons la varietat. Floreix en una inflorescència amb nombroses flors poc vistoses de 2 a 3 mm. Llavors de 2,5 mm.

Conreu

Bledes, varietat groga de Lyon a un hort

Es pot sembrar tot l'any, excepte els mesos d'hivern si el clima és fred. En el conreu casolà es van agafant les fulles i es deixen sense tocar les del centre perquè es tornin a desenvolupar i poder collir fulles esglaonadament. En el conreu intensiu es cull la planta sencera. Cal que creixi ràpid perquè sigui tendra amb suficient adob (és planta nitròfila) i vol molta aigua. Un cop comença a formar la flor ja no és bona per al consum. Per això per al conreu d'estiu cal utilitzar varietats resistents a l'espigat, si no les temperatures altes provoquen la florida molt ràpidament.

Gastronomia

Bledes amb porro i all
Etli pazı sarma, de la cuina turca, és bleda farcida (sarma) amb carn. A sobre salsa de iogurt amb all.

Planta molt popular, en temps antics constituïa un dels aliments principals de la classe treballadora. Al mercat es pot trobar fresca i congelada.

Es menja bullida, sofregida, sola o amb patates o altre acompanyament. Les penques (el nervi central i el pecíol de les fulles) de vegades s'arrebossen o se'n fan llibrets amb pernil. Substitueix els espinacs durant els mesos d'estiu

Notes

  1. «bledera». Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Institut d'Estudis Catalans.

Vegeu també