Vés al contingut

Mitologia maia: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Línia 84: Línia 84:




[[Categoria:Mitologia]]
[[Categoria:Mitologies|Maia]]


[[da:Mayaernes mytologi]]
[[da:Mayaernes mytologi]]

Revisió del 09:21, 2 juny 2007

La mitologia maia es refereix a les extensives creences politeistes de la civilització maia precolombina. Aquesta cultura mesoamericana va seguir amb les tradicions de la seva religió des de fa 3.000 anys fins el segle X, i inclòs algunes d´aquestes tradicions es continuen explicant com a històries fantàstiques pels maies moderns.

Tan sols tres textos maies complets han sobreviscut a travès dels anys, i per tant el coneixement de la mitologia maia disponible en l´actualitat és molt limitat. Això es degut a que la majoria van ser cremats pels espanyols durant la invasió.

El "Popol Vuh" (o Llibre del Consell dels indis quiché) relata els mites de la creació de la Terra, les aventures dels déus bessons, i la creació del primer home.

Els llibres de "Chilam Balam" tambè contenen informació sobre la mitologia maia, generalment descriuen les tradicions d´aquesta cultura. Un altre text important per a la comprensió de la mitologia maia és "Les cròniques de Chacxulubchen".

Descripció general

Alguns déus van tenir diversos aspectes basats en les cuatre direccions cardinals. Hi havia tretze déus de tretze cels i nou déus de nou móns terrenals. Els elements naturals, els estels i els planetes, els números, les collites, els dies del calendari i els períodes del temps tenien els seus propis déus.

La història maia de la creació dels quiché és el Popol Vuh. En aquest es descriu la creació del món a partir del no res per la voluntat del panteó maia de déus.

Després de la història de la creació, el Popol Vuh narra les aventures dels llegendaris herois bessons, Hunahpú i Ixbalanqué, les quals van consistir en derrotar als Senyors de Xibalbá, del món terrenal. Aquests són dos punts focals de la mitologia maia que apareixen amb freqüència representats en l'art maia.

Mite de la creació

En la mitologia maia, Tepeu i Gucumatz ( equivalents al Quetzalcoatl dels asteques) són referits como els creadors, els fabricants, i els avantpassats. Eren dos dels primers éssers que van existir i es diu que eren tan savis com antics. Huracà, o el "cor del cel", també va existir tot i que se li dóna menys personificació. Ell actua més com una tormenta (de les quals és el déu).

Tepeu i Gucumatz realitzen una reunió i decideixen que, per tal de preservar la seva herència, han de crear una raça d'éssers que puguin adorar-los. Huracà realitza el procès de creació mentrés Tepeu i Gucumatz el dirigeixen. La Terra i els animals són creats. L'home és creat primer de fang, però es desfà. Llavors convocar a altres déus i creen l'home a partir de fusta, però aquest no té cap ànima i no és capaç d´adorar-los. Finalment l'home es creat a partir del blat de moro per un nombre major de déus i el treball és complet.

Déus importants

Els tres primers déus creadors

  1. Gucumatz: És el déu de les tempestes. Va crear vida per mitjà de l'aigua i va ensenyar als homes a produir foc. També és conegut amb el nom de Gucamatz.
  2. Huracan: El seu nom significa "el de una sola cama". És el déu del vent, la tempesta i el foc. Va provocar la Gran Inundació desprès de que els homes van fer enfadar els déus. Soposadament va viure en les neblines sobre les aigües torrencials i va repetir "terra" fins que la terra va emergir dels oceàns. També es conegut com: Hurakan, Huracan, Tohil, Bolon Tzacab i Kauil.
  3. Tepeu: És el déu del cel.

Els set segons déus creadors

  1. Alom
  2. Bitol - Déu del cel. Entre els déus creadors, va ser el que va donar forma a les coses.
  3. Gucamatz
  4. Huracan
  5. Qaholom
  6. Tepeu
  7. Tzacol

Els tretze últims déus creadors

  1. Ajbit
  2. Ajtzak
  3. Alom
  4. Bitol
  5. Chirakan-Ixmucane
  6. Gucumatz
  7. Hunahpu-Gutch
  8. Huracan
  9. Ixpiyacoc
  10. Tepeu
  11. Tzacol
  12. Xumucane

Els Bacabs

Els Bacabs (els cuatre déus que van sostenir la cantonada del món) eren els cuatre fills de Itzamna i Ixchel. Van sostenir el cel en cada una de les cuatre direccions, i cada un va ser associat a un color i a un segment del calendari maia.

Altres deus

<table class="wikitable"

>

BacabPunt CardinalColorAnys HozanekSudGrocCauac Hobnil (Chac)EstVermellKan Zac CimiOestNegreIx Can TzicnalNordBlancMulac

Es poden trobar referències als Bacabs en els escrits de l´historiador del Segle XVI Diego de Landa i en les històries maies col.leccionades al Chilam Balam . En algún moment, els germans es van relacionar amb al figura de Chac, el déu maia de la pluja. A Yucatán, Chan Kom es refereix als cuatre pilars del cel como als cuatre Chacs. També es creu que van ser déus jaguar, i que estàn relacionats amb l´apicultura. Com molts altres déus, els Bacab eren importants en les ceremònies d´adivinament, i se´ls feien preguntes sobre els grans, el clima i la salut de les abelles.