Vés al contingut

Timoteo Viti: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m neteja i estandardització de codi
m Robot posa la Categoria:Morts a Itàlia a partir de Wikidata
Línia 21: Línia 21:
[[Categoria:Pintors italians del Renaixement]]
[[Categoria:Pintors italians del Renaixement]]
[[Categoria:Persones d'Urbino]]
[[Categoria:Persones d'Urbino]]
[[Categoria:Morts a Itàlia]]

Revisió del 20:34, 22 feb 2021

Plantilla:Infotaula personaTimoteo Viti
Imatge
Un possible retrat de Viti a l'extremm dret d'aquest detall del quadre de Rafael L'Escola d'Atenes: Estrabó o Zoroastre, Ptolemeu, Rafael com Apel·les i Perugino o Timoteo Viti com Protògenes
Biografia
Naixement1469 Modifica el valor a Wikidata
Urbino (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort1523 Modifica el valor a Wikidata (53/54 anys)
Urbino (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópintor Modifica el valor a Wikidata
MovimentEscola umbriana Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsFrancesco Francia Modifica el valor a Wikidata
AlumnesRaffaello Sanzio Modifica el valor a Wikidata

Timoteo Viti, també conegut com a Timoteo della Viti o Timoteo da Urbino[1] (Urbino, 1469 - Urbino, 1523), va ser un pintor italià del Renaixement.

Nascut a Urbino, Viti era nét del pintor Antonio Alberti i son pare també va ser pintor. Segons la historiografia, va entrar amb poc més de vint anys al taller bolonyès de Francesco Raibolini, dit Francesco Francia. En aquesta ciutat se li atribueix com a obra juvenil una Crucifixió al fresc al convent camaldulenc de Santa Cristina (actualment seu de la Universitat de Bolonya).

De retorn a Urbino, li van ser encarregats dos retaules per a la catedral, que representen la Mare de Déu amb sants (1514, Galleria Nazionale delle Marche, Urbino; Pinacoteca di Brera, Milà). Hi palesa un cert classicisme bolonyès unit a certes influències de les escoles d'Umbria i de les Marques. Alguns anys abans havia fet una de les seues obres mestres per a l'altar major de l'església Sant'Angelo Minore de la ciutat de Cagli: la gran taula del "Noli me tangere" on hom aprecia punyents ecos de l'estil de Rafael.

Va intentar adequar-se a les novetats introduïdes per Perugino i Rafael, però gairebé sense reeixir-hi (pintures per al templet de les muses del Palau Ducal, avui dia a la Galeria Corsini de Florència; Aparició de Crist a la Magdalena, 1512, Cagli, Sant'Angelo). Va ser amic de Rafael, a qui va ajudar a pintar els frescos de Santa Maria della Pace, a Roma.

Referències

  1. i diverses variants: Vito, Vite etc Getty Union Artist Name Index