La prova del foc, de Dirk Bouts

Una ordalia era una prova judicial que s'aplicava a l'edat mitjana, tenia un caràcter magicoreligiós i servia per palesar la culpabilitat o innocència d'una persona acusada. Com institució jurídica va estar vigent fins a finals de l'Edat Mitjana a tot Europa. S'ha d'entendre com una de les poques eines a disposició dels fiscals, sent l'altra més utilitzada, la tortura judicial. El seu origen es remunta a costums visigots, i mitjançant l'ordalia es dictaminava, atenent a suposats mandats divins, la innocència o culpabilitat d'una persona o cosa (llibres, obres d'art, etc.), acusada de pecar o de trencar les normes jurídiques.

Consistia en proves que majoritàriament estaven relacionades amb el foc, com ara subjectar ferros candents o introduir les mans dins d'una foguera. De vegades també s'obligava els acusats a romandre molt de temps sota l'aigua (ordalia de l'aigua). Si algú sobrevivia o no resultava massa danyat, s'entenia que Déu el considerava innocent i no havia de rebre cap càstig.

D'aquests judicis es deriva l'expressió posar la mà al foc, per manifestar el suport incondicional a alguna cosa o cap a algú.

Orígens

modifica
 
Ordalia de l'aigua. Miniatura de la crònica.

Al poble hebreu, es decidia la innocència o culpabilitat d'una persona mitjançant de proves. Se suposava la intervenció de la Divinitat, i en el més antic dels seus llibres, les aigües amargues, es pot considerar com un judici de Déu.

En Grècia, en l'obra Antígona del poeta Sòfocles, al segle V aC, es fa esment a un guerrer, que, havent pres les armes contra la seva pàtria, va ser castigat negant la sepultura al seu cadàver. Una mà desconeguda li va tributar els últims honors. Aquesta infracció de la llei va ser atribuïda al guarda i dipositari de les restes del condemnat. Aquest afirma que és innocent del delicte que se li imputa. Ofereix provar la seva innocència, bé sigui portant a les mans un ferro candent, bé sigui marxant sobre un braser encès, bé jurant per Déu .

Al llarg del temps, els tipus de proves van ser de dues classes, canònica i vulgar :

  • La canònica, en el jurament prescrit en els cànons i que es va anomenar Judici de Déu .
  • La vulgar consistia en les maneres de justificar inventades per les supersticions del poble.

L'ordalia sembla distingir-se del jurament, segons aquest text del concili celebrat a Magúncia l'any 888:[cal citació] Aut Judicii examini, aut sacramenti protestatione es expurget .

Els anglosaxons o normands diferenciaven aquest judici del duel judicial. Significava una prova per l'aigua o ferro candent. El capítol LXII de les lleis de Guillem el Conqueridor, diu: Si un francès acusa un anglès de perjuri, defensi l'anglès a la seva elecció pel judici de ferro o pel duel .

 
Després de ser acusada d'adulteri Cunegunda de Luxemburg va demostrar la seva innocència caminant sobre reixes d'arada roents.

Des dels segles X al XII hi va haver qui va haver de patir la prova del foc, posant la mà en un braser, caminant amb els peus nus per carbons encesos o travessant amb els passos explicats l'espai entre dues fogueres.

Altres van patir la prova del ferro candent : s'enrogien al foc de vegades nou o dotze reixes d'arada, d'altres un guantelet d'armes, on l'acusat havia de ficar la mà i altres una barra de ferro.

L'ordalia o prova judicial es realitzava a l'església. A un costat hi havia l'aigua bullint, en una caldera posada al foc, i a l'altre una gran cuba on es tirava aigua freda. Les esglésies on s'executava la prova caldaria rebien aquest privilegi del senyor dominant del territori. Els acusats pagaven al fisc de l'església el dret exigit per la prova, i l'aigua freda estava reservada per als vilans o petxers.

Si l'acusació era simple, havien de ficar la mà en l'aigua bullint fins a la nina, però si era complexa, havien de submergir el braç fins al colze (vegeu Lleis de Athelstan) i s'embolicava la mà, el jutge col·locava un segell i al tercer dia s'examinava el resultat de la prova. Si hi havia cremada, l'acusat era culpable, si no n'hi havia era innocent.

Als pobles germànics, la prova de l'aigua es va usar aAlemanya sense els ritus religiosos en les acusacions de sortilegi.

Altres tipus de judici eren els següents:

  • El judici de l'Eucaristia estava destinat als eclesiàstics, havent estat substituït pel jurament al concili de Tribur o Trebur (?) (Alemanya), però més d'una vegada es va usar amb els seglars. En les actes d'un concili[cal citació] celebrat a Worms es troba el que es pugui desitjar conèixer sobre les fórmules observades per aquest procediment, ja que de vegades es cometien robatoris en les abadies. El cànon XV va disposar que en tals casos es cantés una missa solemne pel abat o un religiós designat per ell. Tota la comunitat havia d'acostar-se a la sagrada taula i, en rebre cada monjo l'eucaristia, confessar la seva innocència i dir en veu alta el següent: Corpus Domini sit mihi ad probationem hodie .
  • El Judici de l'Esperit Sant està tret de la història eclesiàstica. Tenim un exemple notable d'aquesta prova de com l'Esperit Sant presidia l'examen de la veritat, que és el següent: Hildebrand, enviat pel papa com a llegat per deposar a diversos prelats culpables de simonia, va fer comparèixer al bisbe de Trèveris, acusat per la veu pública, i va dir el següent: Vine i si posseeixes legítimament l'Esperit Sant vaig donar sense por Glòria al Pare, al Fill i a l'Esperit Sant . El simoníac va alçar la veu i va dir Gloria ... però no va acabar la fórmula, i va baixar de la cadira episcopal.
  • El Judici de la Creu es realitzava de la manera: davant d'un altar es col·locaven dues persones en peus, immòbils amb els peus junts i els braços oberts en l'actitud d'un crucificat. Es llegia davant d'ells la missa, els salms o l'evangeli de la Passió. El que es movia perdia el plet. Aquesta pràctica va ser abolida a França per Ludovico Pio.
  • El Judici del corsned consistia en una prova que es feia amb un tros de pa o formatge. Aquests aliments es beneïen. Es consagraven amb certes fórmules i es feia sobre ells el senyal de la creu. Si l'acusat era culpable, les seves dents no arribarien a mastegar o les seves entranyes serien devorades per un foc interior, patint caràcter general de l'oració sacramental: Fac eum qui reus erit, Domine, in visceribus angustiare, ejusque guttur conclude .

Ordalies a Espanya

modifica

A Espanya trobem les següents ordalies:

  • La pena corresponent al judici de Déu més antiga que es va usar a Espanya va ser la pena caldaria o prova de l'aigua bullint. Això es presumeix llegint algunes lleis, com el Fur de Lleó. En aquest fur es parla de dues lleis diferents amb aquesta prova, que es va aplicar a les persones acusades d'homicidi, robatori, etc. Es van donar abusos i per pal·liar això, Alfons VI, en 1072, va manar que només es realitzés la prova en la catedral de Lleó, però no hi va haver una observança total d'aquesta disposició. Aquesta pena es va seguir aplicant i sancionant en els furs locals.
  • La prova del desafiament era igualment admesa. Es troba en els furs de León. En la llei dotzena d'aquesta carta es permet als acusats purgar mitjançant del jurament o combat. Es confirma així mateix a Las Siete Partidas.
  • També s'admetia la del ferro candent, però mai es va usar la prova del pa i del formatge .

Entre diversos reglaments famosos, el fur de Lleó establia que si l'alcalde i els homes bons tenien dubtes sobre si l'acusat s'havia cremat o no, havien de cridar com perits a dos fidels ferrers que prestaven jurament. L'alcalde havia de dictar sentència tenint en compte el seu testimoni.

Ordalies a Hongria

modifica

Al llarg del segle XI, a Hongria reis com Sant Esteve I d'Hongria i Sant Ladislau I d'Hongria es van veure forçats a establir ordalies per contrarestar enormes ones de furts i robatoris sorgits durant crisis socials causades per guerres, problemes de successió i invasions de pobles bàrbars d'Àsia. Entre les proves més comunes es trobava el de sostenir una vara de ferro incandescent i era aplicat en general a aquells lladres que haurien demanat santuari a alguna església. Tal seria l'agudesa de la crisi de robatoris en l'època de Ladislau I, que aquell que fos sorprès robant, podria rebre mutilacions al nas o les orelles, o senzillament ser penjat. D'aquesta manera les ordalies eren considerades com l'única esperança dels criminals per poder sobreviure.

Vegeu també

modifica

Bibliografia

modifica
  • Michel Foucault, La verdad y las formas jurídicas.
  • György Györffy, Recuerdos de San Esteban.

Enllaços externs

modifica