Jack Kerouac

escriptor estatunidenc

Jack Kerouac (pronunciat AFI: ['kɛruæk] en anglès, AFI: [ker'wak] en francès) (Lowell, Massachusetts, 12 de març del 1922 - St. Petersburg, Florida, 21 d'octubre del 1969) fou un novel·lista i poeta estatunidenc,[1] membre del que s'anomena «generació beat».

Plantilla:Infotaula personaJack Kerouac

(1956) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(fr) Jean-Louis Lebris de Kérouac Modifica el valor a Wikidata
12 març 1922 Modifica el valor a Wikidata
Lowell (Massachusetts) Modifica el valor a Wikidata
Mort21 octubre 1969 Modifica el valor a Wikidata (47 anys)
Saint Petersburg (Florida) Modifica el valor a Wikidata
Causa de morthemorràgia interna Modifica el valor a Wikidata
SepulturaEdson Cemetery (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ReligióBudisme i catolicisme Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat de Colúmbia
Lowell High School (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballLiteratura dels Estats Units d'Amèrica, novel·la autobiogràfica i poesia dels Estats Units Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióescriptor, guionista, novel·lista, poeta, prosista Modifica el valor a Wikidata
MovimentGeneració beat Modifica el valor a Wikidata
Influències
Trajectòria Modifica el valor a Wikidata
  Equip Competició
- equip de futbol dels Columbia Lions
Obra
Obres destacables
Localització dels arxius
Família
CònjugeStella Sampas (1966–1969), mort de la persona
Joan Kerouac (1950–1951)
Edie Parker (1944–1948) Modifica el valor a Wikidata
ParesLéo Alcide Kerouac Modifica el valor a Wikidata  i Gabrielle Ange Lévesque Modifica el valor a Wikidata
Signatura Modifica el valor a Wikidata

Lloc webjackkerouac.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm0449616 Allocine: 38200 Allmovie: p37887 TV.com: people/jack-kerouac TMDB.org: 238715
Musicbrainz: ccf81e74-b701-4277-a599-3e0942e70b53 Songkick: 309232 Discogs: 265235 Goodreads author: 1742 Find a Grave: 577 Modifica el valor a Wikidata

Biografia

modifica

El seu nom veritable era Jean-Louis Lebris de Kérouac (com s'anomenava ell mateix) o més simplement Jean-Louis Kérouac, fill de quebequesos emigrats. No va aprendre a parlar anglès fins a sis anys. Jack Kerouac aviat va destacar com a esportista practicant futbol americà, i obtingué una beca per a la Universitat de Colúmbia de Nova York. Malgrat això, una lesió a la cama i una baralla amb el seu entrenador van frustrar la seva carrera,[1] raó per la qual es va enrolar a la marina mercant. Quan estava a terra, escrivia constantment.

Es va instal·lar a la ciutat de Nova York, on va conèixer els altres membres de la generació beat, com Allen Ginsberg, Neal Cassady i William S. Burroughs.[1]

Va passar diversos anys a mirar de trobar un estil propi, que finalment va anomenar prosa espontània o kickwriting. Quan li demanaven el seu parer sobre l'escriptura, no s'esforçava a fer diferències entre la prosa i la poesia. Sostenia que les seves idees s'aplicaven tant a l'un com a l'altre gènere; l'espontaneïtat com a mètode traspassava els límits de les formes de l'escriptura. Li agradava de dir que, quan estava treballant en una novel·la, cada paràgraf era un poema dintre d'un text estès que surava en el mar de la llengua anglesa.

La fama no li va provar, ja que Kerouac, tímid i eixelebrat, tenia el costum de presentar-se begut a les entrevistes per a veure de passar el difícil tràngol d'explicar la mística de les novel·les que havia escrit molts anys enrere i que ningú no havia gosat publicar.

Va morir a quaranta-set anys a causa d'un vessament intern, producte d'una cirrosi.

 
Viatges de Jack Kerouac a través d'Amèrica

Les seves obres més famoses són:

modifica

«Kerouac ens parlava en una literatura –que, cal no oblidar-ho, era una forma de vida– plena de gargots i notes frenètiques, d'infinituds i visions, d'ingènues santedats i d'imatges, salvatge, sense límits, al·lucinada, com un film de mots, escrita originalment sense punts ni comes, com una cascada («no escriuen –deia Truman Capote–, fan petar la màquina»). I si a casa nostra no hi va haver ningú que escrivís llibres a la seva manera, sí que van adoptar la seva tècnica –amb barreges i influències surrealistes– els músics pop. Les lletres de gran nombre de cantants i les seves declaracions escrites tenen molt d'aquells sobresalts visionaris dels quals ens parlava Kerouac.»

Jaume Vallcorba Plana, en un article a la revista Els Marges, publicat el 1976.

Referències

modifica

Enllaços externs

modifica