Fagus

gènere de plantes

Fagus és un gènere de plantes angiospermes de la família de les fagàcies (Fagaceae) natiu de l'hemisferi nord.[1] Una de les espècies més conegudes és el faig (Fagus sylvatica), present a la major part d'Europa.

Infotaula d'ésser viuFagus Modifica el valor a Wikidata

faig Modifica el valor a Wikidata
Dades
Font defaja i fusta de faig Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
SuperregneEukaryota
RegnePlantae
OrdreFagales
FamíliaFagaceae
SubfamíliaFagoideae
GènereFagus Modifica el valor a Wikidata
L., 1753
Tipus taxonòmicFagus sylvatica Modifica el valor a Wikidata
Nomenclatura
Gènerefemení Modifica el valor a Wikidata

Descripció i característiques

modifica
  • Fulles dentades que fan de 5 a 15 cm de llarg i de 4 a 10 cm d'ample.
  • Flors monoiques petites, poc vistoses de pol·linització anemòfila. Floració masculina en aments al principi de la primavera.
  • El fruit es coneix amb el nom de faja, plural fages. Té forma triangular de 10 a 15 mm. El fruit de Fagus sylvatica, l'espècie europea, no té gust amarg.

Són plantes originàries d'Europa, Àsia, i Amèrica típiques de clima temperat humit. Als Països Catalans l'única espècie autòctona és el Fagus sylvatica, que es troba sobretot a la Catalunya humida i les fagedes més extenses es fan al Ripollès, la Garrotxa i la Vall d'Aran. Al País Valencià només es troben alguns exemplars a Fredes al municipi de La Pobla de Benifassà als Ports de Beseit, i a Penyagolosa, que és l'extrem sud de la seva distribució a les nostres terres. No existeixen a les Balears.

Els faigs antàrtics o del Con Sud d'Amèrica, Austràlia, Nova Zelanda, Nova Guinea i Nova Caledònia Nothofagus abans estaven classificats dins la família Fagaceae però pertanyen actualment a la família Nothofagaceae.

La fusta de faig es considera una fusta noble, usada en la fabricació de mobles.

Les fages són comestibles pels animals i humans amb un elevat contingut en greixos. En alguns llocs es fan servir per a l'extracció d'oli. Antigament els fruits caiguts a terra eren aprofitats per ramats de porcs el mateix que les glans d'altres fagàcies.

Taxonomia

modifica

Aquest gènere va ser publicat per primer cop l'any 1753 al segon volum de l'obra Species Plantarum de Carl von Linné (1707-1778).[2][3]

Espècies

modifica

En l'actualitat n'hi ha 10 espècies:

Galeria

modifica

Referències

modifica
  1. «Fagus» (en anglès). Plants of the World Online. Royal Botanic Gardens. Kew. [Consulta: 15 gener 2024].
  2. «Fagus L.» (en anglès). International Plant Names Index, The Royal Botanic Gardens, Kew, Harvard University Herbaria & Libraries and Australian National Botanic Gardens. [Consulta: 15 gener 2024].
  3. Linné, 1753, p. 997.
  4. Bukva u Srbiji : (Fagus moesiaca/Domin, Mally/ Czeczoott.). Beograd: Udruženje šumarskih inženjera i tehničara Srbije : Šumarski fakultet Univerziteta, 2005. ISBN 86-906937-0-X. 

Bibliografia

modifica

Enllaços externs

modifica