Neguentropia

Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 10:53, 5 jul 2010 amb l'última edició de Mcapdevila (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
(dif.) ←la pròxima versió més antiga | vegeu la versió actual (dif.) | Versió més nova → (dif.)

Dins la teoria de la informació la negentropía és el procés invers de la entropia, i aquesta definit pel pas d'un estat de desordre aleatori a un altre estat d'ordre previsible.

La neguentropía es pot definir com la tendència natural que un sistema es modifiqui segons la seva estructura i es plasmi en els nivells que tenen els subsistemes dins del mateix. Per exemple: les plantes i el seu fruit, ja que depenen els dos per aconseguir el mètode de neguentropía.

De fet, totes les religions d'ordre cosmogònic descriure la creació com un procés del tipus negentrópico, com el pas d'un estat de desordre indiferenciat a un ordre organitzat.

En relació amb la informació es pot dir que a major desordre o entropia, major és la quantitat d'informació necessària per recuperar un missatge.

El terme va ser utilitzat per primera vegada per Claude Elwood Shannon i creat per Norbert Wiener (professor de Shannon i pare fundador de l'cibernètica, ciència encarregada d'estudiar el control dels processos). És una part fonamental del procés de comunicació sota el model matemàtic de la comunicació.


Contrastos

Així com l'entropia estableix que l'energia i qualsevol de les seves formes de manifestar-(ja sigui en forma de matèria, de plasma o radiació) tendeix a buscar un estat de equilibri inexpressiu continu, la neguentropía defineix la energia com una sèrie de causes i efectes harmònicament benestants en les quals la suma total dels efectes harmònics donen com a resultat un acoblament de major magnitud que l'original, i una forma d' ressonància que dóna com a resultat paquets d'energia perfectament utilitzables per qualsevol sistema perceptor dels seus efectes.

Informació (neguentropía en l'organització)

L'organització com sistema (obert) està constituït pels elements bàsics d'aquest (entrades, medi, sortides i retroalimentació) i és en les entrades on la informació juga un paper clau com a mitjà regulador, mitjà neguentrópico , ja que a través d'ella es pot disminuir la quantitat de incertesa ( entropia ). En paraules de la llicenciada Llum Amanda Camacho en la seva Teoria general de sistemes , "reduir l'entropia d'un sistema és reduir la quantitat d'incertesa que preval". És des d'aquest punt de vista que es pot considerar la informació com a element generador d'ordre i com a eina fonamental per a la presa de decisions en l'organització o en qualsevol sistema en què es presenten situacions d'elecció amb múltiples alternatives.

Vegeu també

Referències

Bibliografia

  • Luz Amanda Camacho: Teoria general de sistemes
  • Johansen O: Les comunicacions i la conducta organitzacional

Enllaços externs