Can Salvi (Sant Llorenç Savall)

masia de Sant Llorenç Savall (Vallès Occidental)

Can Salvi és una masia de Mas Riera de Sant Sebastià, en el terme municipal de Sant Llorenç Savall, a la comarca catalana del Vallès Occidental. És una obra inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Infotaula edifici
Infotaula edifici
Can Salvi
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle xviii, XX
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura popular Modifica el valor a Wikidata
Altitud691,2 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaSant Llorenç Savall (Vallès Occidental) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 40′ N, 2° 07′ E / 41.67°N,2.11°E / 41.67; 2.11
Bé cultural d'interès local
Data5 desembre 1983
Id. IPAC34396 Modifica el valor a Wikidata

Descripció

modifica

Està situada a 691,2 metres d'altitud, a prop de l'extrem nord-est de Sant Llorenç Savall i de la línia termenal amb Gallifa i, per tant, amb la comarca del Vallès Oriental. És al nord de la masia de Can Sallent.

És una masia rectangular amb teulada a doble vessant. Les finestres són allindanades i amb ampit. El parament és de pedres petites sense devastar unides amb morter.[1]

Història

modifica

En el lloc on hi havia Cal Salvi, anteriorment hi havia una masia anomenada mas Riera. Aquest mas està documentat des del 1530 però fou abandonat i quedà en ruïnes. Al segle xviii es van edificar una sèrie de cases al marge esquerre de la riera de Sant Sebastià (Cal Xec, Cal Manel i cal Cintet) i entre elles estava Cal Salvi, que s'edificà sobre les ruïnes del mas Riera. En un document de 1889 la masia apareix mencionada com a cal Salvi de mas Riera.[1] El 1949 fou escenari de la mort a trets per la guàrdia civil del maquis anarquista Guillermo Ganuza, pertanyent al grup d'en Facerias. A principis del segle XX la masia es trobava en estat ruïnós però va ser restaurada i reformada als anys 90.[1]

Referències

modifica
  1. 1,0 1,1 1,2 «Can Salvi». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 27 gener 2016].