Bash

intèrpret d'ordres
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 19:31, 10 des 2016 amb l'última edició de Papapep (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.

Bash és un intèrpret d'ordres, usat sovint pel sistema GNU/Linux. És qui s'encarrega de comunicar l'usuari amb el sistema. No és l'únic intèrpret existent per a Linux (Busybox...), però si un dels més emprats.

Bash
Modifica el valor a Wikidata
Modifica el valor a Wikidata
Tipusprogramari lliure Modifica el valor a Wikidata
Basat enBourne Shell Modifica el valor a Wikidata
Versió inicial8 juny 1989 Modifica el valor a Wikidata
Versió estable
5.2.37 (23 setembre 2024) Modifica el valor a Wikidata
LlicènciaGNU GPL 3.0 o posterior Modifica el valor a Wikidata
Disponible en
En catalàSí 
EpònimBourne Shell, Bourne Shell i born again (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Part deProjecte GNU Modifica el valor a Wikidata
Característiques tècniques
Sistema operatiuGNU/Linux, BSD, macOS, Microsoft Windows, GNU/Hurd, Unix-like i multiplataforma Modifica el valor a Wikidata
Plataformax86_64 i i686 (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Escrit enC Modifica el valor a Wikidata
Format de fitxer d'escriptura
Equip
Desenvolupador(s)Projecte GNU Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Lloc webgnu.org… (anglès) Modifica el valor a Wikidata
Stack ExchangeEtiqueta Modifica el valor a Wikidata
Free Software DirectoryBash Modifica el valor a Wikidata
Id. Subredditbash Modifica el valor a Wikidata
Guia d'usuariGuia d'usuari Modifica el valor a Wikidata

Aquest programa, desenvolupat per GNU, és una adaptació lliure de l'intèrpret d'ordres propi d'Unix, de codi font tancat, anomenat SH. Lluny de recrear aquest entorn, el Bash el millora en diversos aspectes, podent-lo considerar una extensió del mateix SH.

L'entorn en si no té cap utilitat, però és amb el que podrem inicialitzar els programes, que sí que en tenen.

Vist d'aquesta manera, es pot considerar que el BASH, és el programa que ens permet utilitzar el nostre sistema, res més lluny de la realitat, ja que no sols és un simple intèrpret, sinó un petit llenguatge de programació que permet crear petits guions o programes, que administrin diverses tasques utilitzant els programes que tinguem instal·lats, així per exemple, podríem crear un petit programa que netegi els fitxers temporals cada X temps.[1]

A més, el Bash té capacitats per engegar aplicacions en segon pla, afegint així els avantatges d'un sistema multitasca com és Linux.

Una altra de les característiques del Bash com a sistema de programació és el fet que tots els guions d'arrancada d'un sistema GNU/Linux siguin creats emprant-lo, el que fa que es necessiti uns coneixements més aviat extensos sobre el seu funcionament per crear una arrancada.[2]

Una capacitat que comparteix amb el Sh és el fet de poder introduir entrades (i rebre sortides), a programes o guions, simplement afegint-ne els paràmetres a continuació del programa. Els programes, en finalitzar, retornen automàticament un valor (recuperable amb "$?") que indica si ha acabat correctament o no el programa.

Vegeu també

Referències