Merenre I: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
m Corregit: Nemti]]). Es el > Nemti]]). És el
m Preparació del Diumenge de les referències en aquesta categoria
 
(20 revisions intermèdies per 11 usuaris que no es mostren)
Línia 1:
{{Falten referències|data=2024}}
'''Merenre (I)''' fou el quart faraó de la [[Dinastia VI]] de l'[[antic Egipte]], que va governar segons la cronologia mínima vers el 2170 aC i segons la màxima cent anys abans.
{{Infotaula persona}}
'''Merenre (I)''' fou el quart faraó de la [[Dinastiadinastia VI]] de l'[[antic Egipte]], que va governar segons la cronologia mínima vers el 2170  aC i, segons la màxima, cent anys abans.
 
El seu nom ''d'horusHorus'' fou '''Ankhkhaw''' ('El que viu les aparicions'); el seu nom ''nebtiNebti'' fou '''Ankhkhawnebti'''; el nom ''d'horusHorus d'or'' fou '''Nebwinub''' ('Els dos magnífics falcons daurats'); el nom ''Sa Ra'' fou '''Merenre''' ('Estimat de Re') i el nom de naixença '''Nemtimsaf''' ('Protegit de [[Nemti]]<nowiki/>'). És el '''Methuspuphis''' de [[Manethó]].
 
Encara que el [[Papirpapir de Torí]] li dónadona un regnat de 40  anys, sembla que es tractaria d'un error i els egiptòlegs li donen entre 5 i 7  anys.
 
Va succeir al seu pare [[Pepi I]], que va morir vers els 55  anys. La seva mare fou Ankhnesmerire I, una dama noble d'Abidos, amb la quequal el pare es va casar potser quantquan ja portava més de 40  anys de regnat, per lola quequal cosa el fill Merenre només tindria uns 10  anys quantquan el pare va morir. El seu germà Pepi (II) va néixer coincidint amb la mort del pare.
 
Es va casar amb Ankhnesmerire II, vídua del seu pare i mare de Pepi II. Va tenir una filla anomenada ''Ankhnesmerire III'', que es va casar amb Pepi II, i un altre de nom Iput o Ipuet II.
 
Va governar essentsent molt jove i no devia tenir massa poder; és possible inclòsfins i tot que hi hagués una regència fins vers el 14  anys. Segurament, va morir abans dels 20  anys, d'acord amb les anàlisis de la seva suposada mòmia.
 
Se sap que va viatjar a [[Assuan]] i a la [[primera cascada del Nil]] en el cinquè any de regnat i que allí va rebre el tribut dels prínceps de [[Núbia]]. També se sap que va utilitzar la pedrera de d'[[Hatnub]] i l'explotació de les mines del [[Península del Sinaí|Sinaí]]. El governador d'[[Elefantina]] va deixar escrit a la seva tomba que va dirigir quatre expedicions a Núbia durant els regnats de Merenre i Pepi II.
 
Es conserva d'aquest rei una [[esfinx]] de [[vori]] (al Museu d'Escòcia a [[Edimburg]]) i una caixa de vori d'hipopòtam (al [[Museu del Louvre]] a [[París]]). S'han trobat inscripcions amb el seu nom a la [[piràmide de Micerí]] (Menkaure) a [[GizaGuiza]], i aen tombes d'[[Abidos]], GizaGuiza, [[Deir al-Gabrawi]], [[Edfú]], Elefantina i [[Saqqara]]; al [[Wadi Hammamat]] en direcció a la [[Marmar Roja]]; i en alguna pedrera d'[[Alabastre (mineral)|alabastre]].
 
Fou enterrat aen un complex amb piràmide al sud de Saqqara. La piràmide es va anomenar Lala ''piràmide brillant i bonica de Merenre'' o Lala ''piràmide bonica del brillant'' ''Merenre'' i no es va acabar segurament per la mort sobtada del faraó. Dins, s'hi va trobar una mòmia que se suposa que li correspon, i que esés la més antiga que s'ha robattrobat completa, la qual es trobaés al [[Museu d'Antiguitats Egípcies]] del [[El Caire|Caire]] pendent d'una anàlisi amb mètodes moderns. El sarcòfag de granit fosc també fou trobat (per Maspero el [[1881]]). La piràmide ja fou excavada vers [[1837]] i, llavors, encara era visible el temple mortuori, així com les parets que tancaven el recinte; no es va trobar cap temple de la vall al final de la calçada, però no s'han fet modernes excavacions.
 
El va succeir el seu germanastre, fillastre, cosí i gendre [[Pepi II]].
 
== Vegeu també ==
[[Categoria:Faraons de la dinastia VI]]
* [[Llista de mòmies reials egípcies]]
{{commonscat|Merenre Nemtyemsaf I}}
 
{{Commonscat}}
{{Faraons}}
{{Autoritat}}
 
[[Categoria:Faraons de la dinastia VI]]