Joann Sfar: diferència entre les revisions

Contingut suprimit Contingut afegit
 
(21 revisions intermèdies per 11 usuaris que no es mostren)
Línia 1:
{{Falten referències|data=2024}}
'''Joann Sfar''' és un dibuixant i guionista de còmics, nascut el [[28 d'agost]] del [[1971]] a [[Niça]], [[França]]. Particularment ha coescrit nombrosos àlbums de la sèrie ''[[Donjon_(còmic)|Donjon]]'' i de ''[[Le chat du rabbin]]'' (publicat a l'estat espanyol amb el títol ''El gato del rabino'' per [[Norma Editorial]]). També ha dirigit la [[pel·lícula]] ''[[Gainsbourg, vie héroïque]]'' (2010), per la que va obtenir el [[premi César]] a la millor primera pel·lícula, i ''[[Le Chat du Rabbin (pel·lícula)|Le Chat du Rabbin]]'' (2011), guanyadora del César a la millor pel·lícula d'animació.
{{Infotaula persona}}
'''Joann Sfar''' és un dibuixant i [[guionista]] de còmics, nascut el [[28 d'agost]] del [[1971]] a [[Niça]], [[França]]. Particularment ha coescrit nombrosos àlbums de la sèrie ''[[Donjon_(còmic)|Donjon]]'' i de ''[[Le chat du rabbin]]'' (publicat a l'estat espanyol amb el títol ''El gato del rabino'' per [[Norma Editorial]]). També ha dirigit la [[pel·lícula]] ''[[Gainsbourg, vie héroïque]]'' (2010), per la que va obtenir el [[premi César]] a la millor primera pel·lícula, i ''[[Le Chat du Rabbin (pel·lícula)|Le Chat du Rabbin]]'' (2011), guanyadora del [[César a la millor pel·lícula]] d'animació.
 
== Biografia ==
Després dels seus estudis de filosofia, Joann Sfar va acabar la seua formació a l'Escola Nacional Superior de Belles Arts de [[París]], al taller de [[Pierre Carron]]. Tal com explica en els seus ''Carnets'', les classes de morfologia de Jean-François Debord el van marcar especialment en aquell període.
[[Fitxer:Joann Sfar.jpeg|thumb|left|200px|Joann Sfar]]
Després dels seus estudis de filosofia, Joann Sfar va acabar la seua formació a l'Escola Nacional Superior de Belles Arts de [[París]], al taller de [[Pierre Carron]]. Tal com explica en els seus ''Carnets'', les classes de morfologia de Jean-François Debord el van marcar especialment en aquell període.
 
La introducció de Sfar en el món del còmic es produïx per dos vies totalment diferents, però simultànies. D'una banda, troba treball com a guionista en l'editorial [[Delcourt]], on demostra un gust formidable a l'hora de narrar. D'una l'altra, escriu i dibuixa obres per a l'editorial de còmic independent [[l'Association]], on explica històries menys convencionals amb un dibuix aparentment desimbolt, més interessat en la narració espontània que a malgastar l'energia de la inspiració realitzant "dibuixos bonics".
Linha 9 ⟶ 10:
Sfar es rodeja d'artistes gràfics de la premsa d'humor com [[Ronald Searle]], [[Sempé]] i el seu admirat Quentin Blake; l'il·lustrador dels contes de [[Roald Dahl]]. D'altra banda, Sfar es reivindica com un hereu de l'obra d'[[Hugo Pratt]].
 
Erudit, interessat en diverses cultures i idees, Joann Sfar ha desenvolupat en uns deu anys una obra sorprenentment extensa i atractiva que ha cridat l'atenció de lectors aliens al còmic tradicional.
 
La paraula clau de l'obra de Sfar és sens dubte "família". No va conéixer sa mare el temps suficient per a tenir-ne records i molts afirmen que els seus personatges femenins tenen ecos d'eixa mare "fantasma".
Linha 19 ⟶ 20:
L'obra de Sfar va per lliure, d'una manera talentosament autosuficient, amb una unitat que només es pot trobar en les preocupacions personals de l'autor: la virilitat, la feminitat, Déu, l'art, la política, la història, la filosofia, la literatura, el cine, les cultures dels països que visita i la música.
 
== Il·lustracions i literatura juvenil ==
* ''La Petite Bibliothèque philosophique de Joann Sfar'' :
** ''[[El banquetconvit]]'' (en francès, ''Le Banquet''), il·lustració i comentari de text d'aquesta obra de [[Plató]], 2002. {{ISBN |2-7495-0069-9}}
** ''[[Càndid o l'optimisme|Càndid]]'' (en francès, ''Candide''), il·lustració i comentari de text d'aquesta obra de [[Voltaire]]), 2003. {{ISBN |2-7495-0086-9}}
* ''Orang-outan'', il·lustracions del text de Sandrina Jardel, Bréal, col·lecció ''Bréal Jeunesse'', 2003.
* ''Monsieur Crocodile a beaucoup faim'', il·lustracions i text, Bréal, col·lecció ''Bréal Jeunesse'', 2003.
Linha 29 ⟶ 30:
* ''El petit príncep'', basada en l'obra homònima, ''[[El Petit Príncep]]'', d'[[Antoine de Saint-Exupéry]], 2008.
 
== Llibres d'art ==
* ''Gainsbourg (Hors champ)'', [[Dargaud]], 2009, 451 pàgines. {{ISBN |978-2205064315}}
* ''Gainsbourg (Images)'', Dargaud, 2009, 46 pàgines. {{ISBN |978-2205064308}}
 
== Filmografia ==
* 2010: ''[[Gainsbourg, vie héroïque]]'', director
* 2011: ''[[Le Chat du Rabbin (pel·lícula)|Le Chat du Rabbin]]'', dibuixos animats
 
{{commonscat}}
{{Autoritat}}
{{ORDENA:Sfar, Joann}}
 
{{ORDENA:Sfar, Joann}}
[[Categoria:Dibuixants de còmics francesos]]
[[Categoria:PersonesArtistes de Niçaniçards]]
[[Categoria:Dibuixants de còmics de Charlie Hebdo]]
[[Categoria:Oficials de l'Orde de les Arts i les Lletres]]
[[Categoria:Alumnes de l'École nationale supérieure des beaux-arts]]
[[Categoria:Alumnes de la Universitat de Niça Sophia Antipolis]]